Rozrusznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po wymianie pewnej części w rozruszniku coś jest nie tak. Po podłączeniu kabli rozrusznik kręci nawet bez przekręcania kluczyka. Może pomyliłem kable ale sprawdzałem wszystkie kombinacje. Jak prawidłowo podłączyć kable do rozrusznika. A może poszedł przekaźnik lub stacyjka.

po prostu sprawdz czy masz napiecie na przewodzie z fastonem czyli tym najcieńszy. To jesrt sterowanie rozrusznikiem. Albo masz zwarcie na elekromagniesie. Wystarczy podłac zyc do akumulatora Mase i styk ten z nakreta. Jak kreci to buba.

A za co odpowiadają pozostałe kable, gruby czerwony, gruby czarny i średni czerwony. Ten najcieńszy czarny z kapturkiem mam rozumieć odpowiada za sterowanie rozrusznikiem. A dla czego jak podłączę kable to rozrusznik ciągle kręci (bez elektromagnesu) czyli gdzieś niepotrzebnie daje prąd, bo pomijając sprawę elektromagnesu rozrusznik powinien kręcić dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję start.

A co było wymieniane i jak podłączyłeś kabelki ?

Ja tak mialem ostatnio, okazalo sie ze jest zwarcie na elektromagnesie...

... jak podłączysz tylko zasilanie (grube kable) ... i siem rozrusznik kręci to masz zwarty elektromagnes ........ i nie trzeba do tego zasilania na niego .... jest mechanicznie zwarty ....