Strasznie sie grzeje pomocy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak mowilem essi mi sie bardzo grzeje (1,8 16v) Wiec tak przejechalem dzis 15km (jechalem normalnie) i essi zagrzal mi sie do literki A (wentylator normalnie dzialal) Wiec przez co to moze byc?? P.S. wczoraj samochod odebralem z warsztatu byl wymieniany kompletny rozrzad i pompa wodna

moze pompa wodna jakas lewa? albo malo wody w ukladzie??

pompa nowka ;(

a moze nie odpowietrzony uklad chlodzenia??

hmm ... ale uklad odpowietrza sie sam ...

oooo qrcze to przez co moze sie tak grzac

A ja sprawdziłbym termostat

jeśli termostat jest w porządku to niestety może to oznaczać że być może panewki na wale się grzeją. To już w sumie najgorsze co mogłoby być więc najpierw sprawdź termostat, może zablokował sie na położeniu zamkniętym i chłodzenie pracuje na małym obiegu. Potem płyn, być może jest go za mało...to w zasadzie wszystko co przychodzi mi do glowy

a panewki od czego mogly by pujsc

nie wiem...ale jak miałem niedogrzany samochód to mechanicy mówili że mógł zostać celowo usunięty ze względu na to że grzał się z termostatem bo panewki się grzeją. Jak mówiłem poprzednio to czyste gdybanie, ale to dość niepokojący obiaw, żeby po 15 km grzal sie samochód

Wlasnie zwlaszcza gdy pod koniec zimy sie niedogrzewal po przejechaniu 15km mialem ledwo co wychylona wskazowke

wymień termostat...najpierw

Cytat:
2005-04-07 21:29:10, Artur_ST pisze:
jeśli termostat jest w porządku to niestety może to oznaczać że być może panewki na wale się grzeją. To już w sumie najgorsze co mogłoby być więc najpierw sprawdź termostat, może zablokował sie na położeniu zamkniętym i chłodzenie pracuje na małym obiegu. Potem płyn, być może jest go za mało...to w zasadzie wszystko co przychodzi mi do glowy

Coś mi nie wyszło z odpowiedzią ponizeJ.Chciałem napisać ze teoria o grzejących się panewkach zupełnie mi się nie klei.Przecież łożyska slizgowe wału korbowego (panewki) żeby miały sie nadmiernie grzać i z tego powodu miałby się grzać silnik????Przecież smarowane są one olejem pod ciśnieniem i gdyby tego smarowania zabrakło ....a innej przyczyny nadmiernego grzania się nie znajduję...to taki silnik rozlatuje się natychmiast z wielkim hukiem

oki to termostat wymieniam ale jeszcze chetnie poslucham od czego sie moze grzac

1.Termostat, ale nie taki VERMET za 30 zł tylko porządny termostat
2. Czujnik włączania wentylatora sprawdzić
3. Sprawdzić czy nie ma wycieków płynu
4. sprawdzić czy wąż idący od chłodnicy i do chłodnicy jest jednakowo gorący i czy chłodnica na całej powierzchni jest rownomiernie ciepła.

Na razie tyle mi przychodzi na mysl

Cytat:
2005-04-07 22:11:38, Henryk pisze:
Coś mi nie wyszło z odpowiedzią ponizeJ.Chciałem napisać ze teoria o grzejących się panewkach zupełnie mi się nie klei.Przecież łożyska slizgowe wału korbowego (panewki) żeby miały sie nadmiernie grzać i z tego powodu miałby się grzać silnik????Przecież smarowane są one olejem pod ciśnieniem i gdyby tego smarowania zabrakło ....a innej przyczyny nadmiernego grzania się nie znajduję...to taki silnik rozlatuje się natychmiast z wielkim hukiem

Nie powiedziałem e to musi być prawda. Napisałem że tak powiedzieli mi mechanicy jak dowiadywałem się o przyczyny niedogrzania mojego silnika. Więc powiedzieli że ktoś od kogo kupiłem auto mógł celowo wyrzucić termostat żeby nie było widać że silnik się grzeje. Twoja teroria oczywiście jest w porządku ale przecież może być tak że ciśnienie oleju jest za małe...co wtedy?? sądzisz że silnik będzie miał temperaturę w normie?? Mi na chłopski rozum nie wydaje się, ale może się mylę. w końcu ludzka to rzecz

Wydaje mi się że napewno to termostet poprostu się nie otwiera, ja miałem to samo - temperatura rosła wentylator się załanczał ale niemiał co chłodzić. Sprzwdź sobie czy jak masz na wskaźniku wysoką temperaturę to czy jest wtedy gorący wąż lączący obudowę termostatu z chłodnicą jeżeli nie to możesz lecieć do sklepu po nowy termostat. ( Ja kupiłem za 30zł )

Cytat:
2005-04-07 23:14:29, Artur_ST pisze:
Nie powiedziałem e to musi być prawda. Napisałem że tak powiedzieli mi mechanicy jak dowiadywałem się o przyczyny niedogrzania mojego silnika. Więc powiedzieli że ktoś od kogo kupiłem auto mógł celowo wyrzucić termostat żeby nie było widać że silnik się grzeje. Twoja teroria oczywiście jest w porządku ale przecież może być tak że ciśnienie oleju jest za małe...co wtedy?? sądzisz że silnik będzie miał temperaturę w normie?? Mi na chłopski rozum nie wydaje się, ale może się mylę. w końcu ludzka to rzecz

Nie bierz moich uwag do siebie ....przecież zaznaczyłes że tak mówili mechanicy a nie Ty.Jeżeli już to moje powątpiewanie skierowałem własnie do nich..

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-07 23:39:18 ]

Nie biorę do siebie..ale szczerze powiem że sam jestem ciekaw czy taka sytuacja może być. Bo śmiechem żartem nieźle się przestraszyłem jak o tym usłyszałem i miałem przed sobą perspektywę remontu silnika