Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-05 19:00:04 Witam!
Dziś się kawałek przejechałem moim samochodem (jakieś 5 km) i zauważyłem dwie niepokojące mnie rzeczy. 1) kierownica mi "bije" (leciutko lata w prawo i lewo ![]() 2) Stałem na światłach, silnik nagrzany, ssanie wyłączone. Kierownica wpada w drgania - myślę sobie to normalne. Ale po chwili słyszę, że cała buda w wibracje wpadła. Zastanawiam się czy to po prostu nie jest urok tych samochodów? Dodam, że nie dawno miałem gaźnik wyczyszczony i wymieniony filtr powietrza. Powiedzcie mi, czy mam się tym przejmować, czy to po prostu urok Samary... Z góry dzięki za pomoc. |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-04-05 19:09:54 mnie tez czasem szarpie na swiatlach ale to jak sie dobrze nie zagrzeje, a bicie to moze byc od opon albo moze felga skrzywiona |
![]() dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2005-04-05 19:20:05
Sprawdz poduszki przy silniku , takie drgania, zwlaszcza przy ruszaniu to czesto wina zuzytych poduszek zawieszenia silnika |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-05 19:23:36
Drgania pojawiają się tylko jak stoję. Wystarczy, że dodam gazu albo wyciągnę trochę ssanie i się uspokaja... |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-05 21:05:54
Filtr powietrza wymieniałem na nowy przy okazji czyszczenia gaźnika - czyli jakieś niecałe 200 km temu. |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-04-05 22:10:43 Dolacze sie do watku - sprawa jest taka, ze tez mam bicie na kierownicy i w ogole szarpie calym autem. Kiedys bylo tak przy predkosci ok. 90 km/h, a jak sie przyspieszylo do 100 km/h to juz bylo OK. Teraz szarpie juz przy 60 km/h, pozniej przy 80 i wiecej nawet nie probuje jechac, bo zero przyjemnosci ![]() I druga rzecz - na wolnych obrotach silnik pracuje normalnie i nagle, bez zadnej mojej ingerencji obroty spadaja. Nie gasnie, ale czuc spadek obrotow. Jak przejade troche albo przygazuje to znow jest OK i tak co jakis czas sie to powtarza. Filtry wszystkie zmieniane. |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-04-05 22:16:08 Acha dodam, ze probowalem regulacji LPG na reduktorze i wydaje sie, ze jest to optymalne ustawienie, bo kazda regulacja sruba powoduje, ze obroty spadaja albo sa strasznie wysokie. Na benzynie zas auto jezdzi, ale przy zmianie biegow przez chwile traci dynamike, przy wyzszych obrotach OK, choc przyspieszenie raczej kiepskie. |
Mariuusz SYMPATYCZNY GOŚĆ Ford Mondeo mk1 1.8 ... Hajnówka | 2005-04-06 15:15:49
a jak to się reguluje?? |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-06 16:14:14
No jak były opony zakładane (ze 2-3 lata temu) to były koła wyważane... Póki co chyba jutro do wulkanizatora pojadę i dam koła do wyważenia ![]() |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-06 17:36:58 To może jeszcze ja dostanę wskazówkę jak wyregulować obroty biegu jałowego? ;> |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-09 12:32:42 Problem leżał w felgach. Tym razem na wyważeniu się skończyło, ale następnym razem to chyba będę musiał nowe felgi kupić, bo te co mam są już trochę pogięte. I tu pytanie... warto bawić się w prostowanie felg czy lepiej kupić nowe / sprawdzone używane? I ile (orientacyjne) taka przyjemność kosztować mnie będzie? |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-04-09 12:53:37
Jeśli jeszcze nieznalazłeś to patrz swój post wyżej a trafisz na mój ![]() |
![]() Lewy_lowicz SYMPATYCZNY GOŚĆ Łowicz | 2005-04-09 12:54:53 Sprawdzone używki, tylko najlepiej nie ruskie, może przykro to pisać, ale większość felg org. samarowskich robionych u ruskich jest od razu nie wyważona, a zdaża się, że i krzywa.
W mojej drugiej samarce przy ważeniu dwóch oryginalnych felg okazało się (bez opon dla testu), że potrzeba ponad 100g ciężarek aby ją wyważyć. To byla fabryczna wada odlewu. Ja polecam jakieś od alfy czy lanci, można komplet trafić choćby na allegro za 100-150zł. A jak będziesz zmieniał też opony, to pokuś się o 14 cali... |
![]() mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-04-09 13:29:24
Myślałem, że to regulacji instalacji LPG się tyczy. W zasadzie mam dwie lewe ręce do takich rzeczy :/ |