Profil opony 45

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !!!!
Mam pytanko,chcę do mojego Coupe 1999r założyć alu 16 cali z oponkami 205/45/R16. Czy ktoś się może oreintuje jak się na takich jeździ czy na dziurach nie będzie za twardo ?? Boję się troche o zawieszenie co mówicie ??
Nigdy na takim profilu nie jechałem więc dlatego pytam,bo seryjnie mam 205/50/R15 to tylko 5mm różnicy w wysokości opony ale nie wem czy jest odczuwalna różnica dlatego pytam.Pozdrawiam

wiesz mysle ze bedzie sie jezdzilo tragicznie twardo !!!
tak mysle - co innego ten profil w accencie - ten ma miekciejsze zawieszenie

ja swoim Coupe jezdze narazie na kolkach 195/60/15 napompowanych 2,1 i jest jak dla mnie twardo - jak wpadam w dziure to niezle wali - amorki to seria SACHS - skutecznosc okolo 76 na stacji diagnostycznej - wiec one sa ok

teraz mam podobny dylemat jak ty bo chce kupic oponki 205/50/15 i boje sie ze bedzie jeszcze gorzej tj twardziej
i daltego rozwazam zakup ponadstandardowego rozmiar tj 205/55/15
o profilu 45 nawet nie chce myslec w Coupe I
wez pod uwage ze takie oponki jak podajesz tj 205/45/16 trzeba niezle nabic powietrzem bo inaczej szybko pogniesz aluski - a jak juz nabijesz bedzei zajebiscie na wybojach napierd....ac

koncowki drazkow i reszta zawieszi dlugo ci nie pociagna

to jest tylko moje zdanie oparte na moich odczuciach jezdzac Coupe I i accentem

gdyby coupe mial inne zawieszenie to moze ale tu juz przy 195/60/15 i cisnieniu 2,1 jest twardo

co innego gdy kupisz oponki niezgodne z rozmiarem tj 205/50/16 - ale ile takie kosztuja - kupe kasy - w miare dobrej firmy okolo 500zl/sztuka

mimo wszystko polecam 205/50/15 lub 205/55/15 no chyba ze u ciebie sa same dobre drogi

ja tam wole miec gorszy efekt wizualny jezdzac na 15-kach niz ladowac kase w zawieszke

pozdrawiam i odpisz co postanowiles lub juz kupiles

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-04-03 20:51:19 ]

przy tak niskim profilu wpadnięcie do dziury konczy się poważnym uszkodzeniem felgi naprawdę trzeba uważać! ale za to wygląd autka jest

Witam! Wlasnie ja kuplem sobie nowe aluski i oponki do nich 205/45R16 i teraz troche sie zamartwiam bo w bialym troche tych dziur jest i sie obawialm o fele. Napisze jak sie jezdzi jutro bo jade z samoego rana zakladac
pzdr

jezdziłem na takich kołach ale autkiem innej marki jazda oki przyczepność 100 % zakręty ni będą ci straszne !!!! ale uważaj na dziury i przejazdy kolejowe bo takie koła na autostrady są super ale w mieście to prędkośc max 30 km/h chyba że znasz rozkład dziur u siebie w mieście

ja w scoupe tak mam 205/45/R16, fajnie to wyglada mozna by jeszcze wymienic zawieche bo juz slaba jest na obniżona i "low" rider, nie ma jezdzenia po osiedlach i trzeba uwazać na dziury, a teraz mocno juz wali na seryjnych

No i zalozone, efekt powalajacy!!! Nadodatek sa to chromy i daja taki efekt ze wogle inna furka,paru znajomych to dzis karpia puscilo;d jak zobaczyli. Przy zakladaniu felg juz slyszalem kometarze pary gosci jak zobaczyli co chce zalozyc. Z dwoma gadalem. Jeden okazalo sie ze jest taksowkarzem i opowiadal mi ze kiedys tez sie w takie zeczy bawil to sobie dwie opony pociol,mowi ze jak wjade w dziure 10cm to potne sobie opone felga. Najlepszy byl wlasciel malucha,mowi ze sobie przez to cala zawieche zjebie i wogle... same docinki. Jedynie koles ktory mi je zakladal mowil ze samochod bedzie kozacko wygladal i stwierdzil ze kolesie przesadzili z deczka. Jazda nie tak strasznie jak opowiadaja. Jedynym minusem jest to ze trzeba wolniej jezdzic zeby dziury w razie czego omijac no i krawezniki. Sadze ze warto bylo bo autko nabralo bardziej agresywnego charakteru i zajebiscie sie teraz prezentuje.
pozdr.

zapodaj forki bo nie zasnę

zapodaj zapodaj te fotki
ale ten co ci mowil ze zawieszka szybciej padnie mial duzo racji

no ale ten wyglad
niestety wszystko co ladnie jst niepraktyczne

Czyz to nie ironia, ze zalozenie sportowych opon przystosowanych do duzych predkosci zmusza w Polsce do wolniejszej jazdy U nas wszystko tak na glowie...

Zapodam zapodam ;D tylko jak zrobie ;p Niestety nie mam ani cyfrowki ani koma z apartem,bede musial pozyczyc i popstrykac ale postaram sie t ozalatwic jak najszybciej A z ta zawieszka to tez sie zgadzam ale w tuningu nic nie jest oplacalne;p cos kosztem czegos... A drogi mamy niestety ale fatalne ;/
pozdr.

Cytat:
2005-04-03 20:49:38, bombel pisze:
wiesz mysle ze bedzie sie jezdzilo tragicznie twardo !!! tak mysle - co innego ten profil w accencie - ten ma miekciejsze zawieszenie ja swoim Coupe jezdze narazie na kolkach 195/60/15 napompowanych 2,1 i jest jak dla mnie twardo - jak wpadam w dziure to niezle wali - amorki to seria SACHS - skutecznosc okolo 76 na stacji diagnostycznej - wiec one sa ok

pomiary ze stacji amorów można sobie za przeproszeniem wsadzić... kolega niedawno robił badania i po roku jazdy n atej samej stacji wzrosła mu skuteczność amorów i to sporo. Zawias w moim coupe po 100k wymagał - łączniki stabilizatora p/t, tuleje metalowo gumowe wszytkie tył, górne mocowania amorów juz wyglądaja ze swoje odsłużyły... to wszytko wpływa na pracę jaką ma do zrobienia amor...

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-04-05 19:29:04 ]

witam wszystkich !!!!
No i zdecydowałem się na zakup alumków.Kupiłem 7x16 są bardzo ładne i powinny świetnie wyglądać.Czekam jeszcze tylko na przesyłke z oponami.Jak juz będę wszsytko mial to zrobie foto i przyslę pokazac.Dzieki za pomoc z oponkami.Ale mam jeszcze jeden dylemat.Te felgi maja ET 40 czy wie ktoś czy przy szerokości felgi 7x16 i oponie 205/45/R16 bedzie wszsytko pasowac,bo z różnymi danymi się spotkałem.
Dzięki i pozdrawiam