Jak to zrobić w Hyundai Accent?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Hyundai Accent z 1996 roku (3-drzwiowy). Chce zrobić w nim w miarę dobre nagłośnienie. Czytając tematy na forum MWMblack doradzał taką zabudowę:
Z przodu system dwudrożny odeparowany + subwoofer.
Jeżeli ktoś zna dobry sprzęt, aby to zbudować, wszystkie sugestie mile widziane. Chcę, aby ktoś wytłumaczył mi dokładnie, co mam kupić do osiągnięcia sceny w samochodzie. Do tego musi koniecznie dojść wytłumienie. Chodzi mi dokładnie jakie materiały kupować (zależy mi na dobrej jakości), gdzie będzie konieczność przeróbek, który sprzęt warto kupić używany a który nowy fabrycznie.
Aha, obecnie mam głośniki (po dwa) z przodu i z tyłu (przód to 13 a tył chyba 16). Czy przy tej planopwanej zabudowie tylne głośniki zlikwidować? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Więcej szczegółów...
Obecnie mam 500zł. Od czego zacząć? Cały plan nie musi być zrealizowany odrazu. Nie chce kupować sprzętu niskiej jakości. Najważniejsza jest dla mnie jakość komponentów (oczywiście nie tych z najwyższej półki, ale takich, aby efekt był w miarę zadowalający). Jeżeli chodzi o wbudowanie skrzyni w bagażniku kilka danych: pojemnośc-około 340 litrów; do tego po prawej stronie bagażnika jest usytuowana butla z gazem (40 litrów)...zostaje więc wolna lewa strona. Jeżeli chodzi o głóśniki z przodu...rozmiar nieistotny bo i tak przeróbka drzwi jest nieunikniona...czy tu można wstawić 6"9" czy to nienajlepszy pomysł? Dalej...Tweestery w słupkach...jakiego dokonać wyboru?. Całośc prac będę wykonywał sam, dlatego proszę o sensowne propozycje montażu każdego elementu zabudowy (prac bardzo skomplikowanych nie będę w stanie wykonać) a zlecanie prac firmie jest dla mnie za drogą inwestycją. Co jeszze...obecnie posiadam radio Pioneer Deh-2000R...jego zmianę planuje na samym końcu. I tu następne pytanie...jakie radyjko kupić (nie zależy mi na wyglądzie tylko na jakości). I na samym końcu...w tej zabudowie najważniejsze jest dla mnie dobre spasowanie poszczególnym komponentów ze sobą i uzyskanie dobrego dźwięku (oczywiście za te pieniądze które zinwestuje bo na dobrą zabudowę to potrzeba o wiele więcej kasy)...kwestia wyglądu odpada...No to chyba tyle

jezeli na poczatek masz 500 zl to ja proponowalbym na poczatek wymienic okablowanie i zrobic instalcje gotowa pod rozbudowe twojego systemu. Sadze ze te pieniazki moga na to starczyc. W drzwi proponuje hertze 165 HSK. do tylu poleclabym chyba cos z JL-a np 12W3v2... ale to spory glosnik i z tego co wiem to potrzeba chyba sporego piecyka aby go poruszyc... Nie zapomnij o dodatkowym akumulatorze i kondensatorze...

Cytat:
2005-04-19 16:33:12, DTMPower pisze:
Jeżeli ktoś zna dobry sprzęt, aby to zbudować, wszystkie sugestie mile widziane. Chcę, aby ktoś wytłumaczył mi dokładnie, co mam kupić do osiągnięcia sceny w samochodzie. Do tego musi koniecznie dojść wytłumienie. Chodzi mi dokładnie jakie materiały kupować (zależy mi na dobrej jakości), gdzie będzie konieczność przeróbek, który sprzęt warto kupić używany a który nowy fabrycznie. Aha, obecnie mam głośniki (po dwa) z przodu i z tyłu (przód to 13 a tył chyba 16). Czy przy tej planopwanej zabudowie tylne głośniki zlikwidować ?

Żeby uzyskać scenę na miarę możliwości glośników i pozostałego sprzętu musisz zrezygnować z tylnych głośników. Z przodu zamontuj odseparowany dwudrożny zestaw oparty na 16cm midbasach np: μ-Jr. 650 GŁOŚNIKI
Do takiego zestawu zalecany by był oddzielny wzmacniacz, to zawsze dużo poprawia dynamikę, szybkość itp. Do wygłuszenia drzwi zastosuj maty, do wewnątrz drzwi stosuje się miękkie a na blachę tą co jest pod tapicerką sztywne. Bardzo dobrej jakości maty robi firma
DYNAMAT.

Głośniki kup nowe (chyba że masz pewność że były niewiele grane i w dobrych rękach), natomiast wzmacniacz czy radio możesz kupować używane, często dobrej klasy sprzęt można dostać za umiatrkowane pieniądze.

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2005-04-19 22:10:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2005-04-19 22:12:01 ]