MotoNews.pl

Co moze trzec?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co moze trzec z czestotliwosci jedno skrzypniecie na jeden obrot kola? Mam cos takiego po prawej stronie samochodu i nie mam pojecia co to jest, hamulce (mam Lucasa)? Pytanie czy to przod czy tyl? Moge podniesc samochod i pokrecic przednimi kolami, ale co z tylnymi, ktorych za bardzo nie rozkrece (opory ukladu napedowego)? Dzwiek jest taki metaliczny. Czy na styku klocki/tarcza lub szczeki/beben moze tak skrzypiec?

Dzieki za (auto)sugestie!
Adamus

Miałem ostatnio taki przypadek,okazało się ze pękła sprężyna ściskająca szczęki.Sprężyna leżała luzem w bębnie i tarła o bęben.Efekt był taki jak opisujesz,może u Ciebie wystąpił ten sam problem.

zobacz przednie osłony tarcz może się ta blacha wygieła

pozdrawiam Robaczek

mi tak trzeszczały osłony tarcz hamulcowych....tak jak u kolegi..sprawdż to...

Nie ma wyjścia, lewarek, samochód do góry, zdjąć koła i obejrzeć hamulce.

Tomasz Gawor

Witam.
U mnie podobnie tarło i okazało sie iz jest to osłona od tarczy chamulcowej, która zaczepiała o ciezarek od wywazenia.Zaraz po wywazeniu to usłyszałem .Zeby nie odkrecac kola to wystaczy długim srubokretem brzegi osłony porzez dziury w felce troche pchnac do srodka i powinno pomóc.Ja tak zrobiłem i jest git.

Pozdrawiam.

Jak już podniesiesz to przed zdjęciem koła sprawdź czy nie ma luzów, i po wyeliminowaniu że są to drążki i przeguby wskazujące na luz może się czasem okazać że to łożyska mają bardzo duży luz i niestety zgrzytają

To łożyska można doprowadzić do takiego stanu
Myślałem że mogą jedynie szumieć a nie aż zgrzytać.
Jak zaczynają zgrzytać to koło już chyba odpada

Nie wiem Panowie czy to to? ja kiedys prosiłem o pomoc w podobnej sprawie.A mianowicie piszczy mi coś z tylnim obciążeniem.Było wiele odp. miedzy innymi ,ze piszczą pióra lub tulejki na amorkach mnie się wydawało podobnie ,ze to koła lecz gdy wymieniałem koła nic z hamulcami sie nie działo więc je wykluczyłem .Moja rada zobacz oczywiscie na koła ,tarcze itd ale weż pod uwagę pozostałe elementy.Powodzonka Piotr/Medyk

A może to po prostu wytarte klocki, u mnie tak hałasował ocierający sie rant tarczy chamulcowej o podstawe klocka hamulcowego

Udanych poszukiwań

Ja to mialem po zmianie felgi alu na stalowa (tyl) szpilki byly dluzsze. Potem zalozylem spowrotem alu i zostalo . okazalo sie ze tarla szpilka o sprezyne, spilowalem pilnikiem (ciut ciut wystarczylo) i jest dobrze

i jak Adamus,co tam tarło

Cytat:
2005-05-15 16:32:50, daniel pisze:
i jak Adamus,co tam tarło

Daniel Adamus chyba zapomniał juz
ale trupy sypią sie z szafy, jak z rękawa

A u mnie ostatnio tarł zacisk o felgę, która miała na łączeniu górkę na spawie .

Cytat:
2005-05-15 16:44:02, Ramzes_II pisze:
Daniel Adamus chyba zapomniał juz ale trupy sypią sie z szafy, jak z rękawa

to wszystko z nudów