Termostat a spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy wadliwie działający termostat może wpłynąc na zwiększone spalanie?? na trasie strzałka z temperatyry niechce mi sie dzwignąc

Niedogrzanie silnika powoduje zwiększenie spalania

a na jakiej wysokosci ma sz wskazowke

wskazówka ledwo wchodzi na pole norma

to chyba nie jest powód do narzekania....moim zdaniem nie jest to samochód niedogrzany. A jak zachowywal się w zimę?? Tak samo stała temperatura??

zimom niewiem bo go mam dopiero miesiąc

ja tam bym się nie stresował tym, ale jeśli chcesz to możesz wymienić termostat, koszt nowego w ASO to około 40 pln

witam
generalnie wskazowka powinna byc kolo polowy skali...lekko pod lub na srodku..silnik nie moze byc zimny bo rzeczywiscie bedzie wiecej palil..jak bedzie za goracy to wiadomo co sie bedzie dzialo.
a kolega niech sprawdzi czy ma taka rurke (woza aluminiowy) o srednicy jakichs 6-7 cm ktory powinien byc zalozony od dolnej strony wlotu powietrza do filtra...i na silnik. rura ta daje nam to ze silnik szybciej sie "dogrzewa" w zimie i wogole

pozdraiwam
abramik

Cytat:
2005-04-10 18:06:39, abramik pisze:
witam generalnie wskazowka powinna byc kolo polowy skali...lekko pod lub na srodku..silnik nie moze byc zimny bo rzeczywiscie bedzie wiecej palil..jak bedzie za goracy to wiadomo co sie bedzie dzialo. a kolega niech sprawdzi czy ma taka rurke (woza aluminiowy) o srednicy jakichs 6-7 cm ktory powinien byc zalozony od dolnej strony wlotu powietrza do filtra...i na silnik. rura ta daje nam to ze silnik szybciej sie "dogrzewa" w zimie i wogole pozdraiwam abramik

tak tak słyszałem ze gazownicy lubia ja wyciaga>>>o ile masz gaz
a termostat wyjać na sznurku do wody i podgrzewaj miezac temp.
miedzy 85 a 89stopniem C powinien zaczac sie otwierac...jak nie to wymienic...
pozdro

moze ma tak jak u mnie było poprostu sie termostat nie domykał
i nalezalo go wymienic

a moze to nie termostat, tylko czujni temp. Mialem to samo i wymienielem czujnik temp. , ten ktory odpowiada za wskazania na desce . Teraz temp. czym sie w polowie zegara. Koszt takiego czyjnika okolo 30zl. Samemu mozna spokojnie wymienic (klucz 13) poczekaj az ostygnie samochod i bez spuszczania plynu .

Czy to czujnik temperatury ?? To można sprawdzić, wystarczy na postoju rozgrzać silnik (ok 5 min) do momentu w którym włączy się wiatraczek i obserwować wskaźnik temperatury, (generalnie powinien być w połowie skali), jeżeli tak jest to zanczy, że uszkodzony jest termostat i trzeba go poprostu wymienić !! Ale uprzedzam nie jest to taka prosta sprawa !!! przynajmniej w silniku 1,4.
Pozdrawiam