MotoNews.pl
7 Szukam pomocy jakiejkolwiek. (128652/89) - NT

Szukam pomocy jakiejkolwiek.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jakies 2 dni temu z niemiec zaciągnałem hyundaia z 98 roku, pelne wyposazenie skóra, air bagi klima abs etc... Przyznam szczerze ze do dzien dzisiaj nie jestem pewien czy aby moje posuniecie bylo dobre i zaplanowane rozsądnie a to dlaczego ?
Dlatego ze do tej pory posiadalem auto "narodowosci" niemieckiej czyli - GOLFA ( III ).Jak kazdy zapewne wie golf to golf, malo awaryjny, w miare bezpieczny itd... ale powracając do nowego zakupu musze powiedziec ze sie troche boje i obawiam...
Przed wyjazdem po auto poczytalem troche tu na forum i innych stronach posiwconych wlasnie temu modelowi i samej marce lecz na NIC mądrego i dosadnego nie natrafiłem.Jako ze jestescie posiadaczami takich aut i zapewne znacie sie bardziej niz ja w tych sprawach, liczył bym ze ktos by mi pomógł.
A wiec jest to H 98` scoupe czarny. Proszę mi dac jakies namiary gdzie jest opisana ta marka dokladniej, ewentualne posty dotyczące TYLKO tego modelu tez bardzo miło widziane... jeszcze milej widziane sa podane kontakty do Was tzn gg maile itd... mam net w domu od dawien dawna, mam gg i jestem na kompie codziennie.Mam 24 latka i raczej nie jestem kims kto by mogl sobie robic jakies żarty...
Pisze tutaj poniewaz chce sie wtajemniczyc w tą marke w to auto i ogolnie przekonac sie do tego samochodu.Jak zapewne sami slyszeliscie duzo ludzi śmieje sie z tego auta ( sam bylem niejednokrotnie swiadkiem ) mimo tego zakupilem scoupe poniewaz nie ma duzo takich aut w moim miescie ( ŁÓDŹ ) oraz ogolnie poza sknoconym tyłem ( moim zdaniem ) mi sie podoba...
Do dzisn dzisiaj kolega z ktorym pracuje namawial mnie na forda probe chodz nie bylem ZA dyskutowalem ze to jednak zly wybor jak dla mnie... chodz musze Wam powiedziec ze wnętrze probe jest deczko ładniejsze, bardziej ergonomiczne od wnetrza scoupe.Ale nie szkodzi, kupielm to co chcialem i koniec.
Dotychczas mialem golfa III jak juz wspominalem, i wiedzialem o tym autcie wszystko... na zaliczenie na studiach wszystkie prace o tej tematyce ( www itd ) dlatego po zmianie 4 kółek chce wiedziec dosłownie wszystko na temat huyndaia... mam nadzieje ze nie przelicze sie i nie zawiode na tym autku, chodz jak wiemy jest to ( niestety ? ) koreański produkt.

Bardzo bym prosil o cokolwiek na ten temat... nie licze na dlugie wypowiedzi itd... jesli zatem ktos zechce to bardzo chętnie podyskutuje.

Zaznaczam też że jestem nowym użytkownikiem tego forum i jezeli umiescilem temat w złym dziale to serdecznie przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i licze na słowa prawdy i ciekawostki.

Krzysiek
Łódź

W dziale technicznym jest watek "tylko o SCOUPE" - duzo do czytania. Ja na moim hultaju pozytywnie sie zaskoczylem. Przed kupnem bylem przekonany ze to marka monitorow

[ wiadomość edytowana przez: Cobra_JM dnia 2005-12-21 18:02:07 ]

Pierwsze pytanie: czy na pewno masz model Scoupe? W/g mnie (źródło - strona serwisowa HMA) Scoupe było produkowane do 95 a potem wszedł model Coupe. Coś mi tutaj nie pasuje ale jeśli masz Scoupe to może sprzedający cię naciął na rocznik . Proszę o więcej informacji: model, silnik (pojemność, model silnika). Jeśli idzie o informację na temat Scoupe to Cobra dobrze napisał: jest wątek poświęcony tylko temu modelowi, poza tym w dziale technicznym pojawiają się też inne wątki (polecam użycie "szukaj"). Zarejestruj się w klubie i w razie czego pisz śmiało - zawsze spróbujemy pomóc....
P.S. Może to rzeczywiście nie jest GOLF, ale dzięki temu jest dużo tańszy i mniej "popularny" wśród amatorów cudzej własności Pozdrawiam i miłego użytkowania...

Cytat:
2005-12-21 17:37:37, doqtorek pisze:
Pierwsze pytanie: czy na pewno masz model Scoupe? W/g mnie (źródło - strona serwisowa HMA) Scoupe było produkowane do 95 a potem wszedł model Coupe. Coś mi tutaj nie pasuje ale jeśli masz Scoupe to może sprzedający cię naciął na rocznik . Proszę o więcej informacji: model, silnik (pojemność, model silnika). Jeśli idzie o informację na temat Scoupe to Cobra dobrze napisał: jest wątek poświęcony tylko temu modelowi, poza tym w dziale technicznym pojawiają się też inne wątki (polecam użycie "szukaj"). Zarejestruj się w klubie i w razie czego pisz śmiało - zawsze spróbujemy pomóc.... P.S. Może to rzeczywiście nie jest GOLF, ale dzięki temu jest dużo tańszy i mniej "popularny" wśród amatorów cudzej własności Pozdrawiam i miłego użytkowania...

hmm wlasnie, jak widac nie mam jeszcze wystarczajacych inofrmacji co do tego auta... przedstawiam link z allgero z danym autem.
moto.allegro.pl/show_item.php?item=76791699
i tak jest to coupe nie scoupe, sorka.

model COUPE, 2.0 FX, klima, skora, abs, air bag x 2, itd... poprostu full wersja bez navigacji.
[ wiadomość edytowana przez: zigs0n dnia 2005-12-21 18:54:24 ]

[ wiadomość edytowana przez: zigs0n dnia 2005-12-21 18:57:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-12-24 15:03:59 ]

Masz autko które sie bedzie wyrózniac w szarym tłumie innych aut tak więc juz masz pierwszego plusa i przyjemnosc, ze ktoś zawiesza oko na nim, a nie na popularnym golfie...
Ja mam Scoupe które mi sie psuje...jedno naprawie a tu drugie wyskakuje, ale ...mam do niego sentyment i wiem ze ta ten model jest wyjatkowy Widze , że tez sie za nim oglądaja niewiedząc co to... , choć jest z 92 roku!

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-12-21 22:23:45 ]

czy ty kupiles to autko do ktorego podales link
zielonego coupe ???

ja jestem z lodzi i mam coupe wlasnie ten model tj coupe I 96-99r
i wybacz golfowi 3 jesli chodzi o wyglad i bezawaryjnosc daleko do coupe

poza tym to auto ma cos w sobie i mam nadzieje ze sam do tego dojdziesz

napisz cos wiecej o swoim autku moze zapodaj fotki

zycze wiele radosci z tego autka
pozdrawiam

Cytat:
2005-12-22 00:35:00, bombel pisze:
czy ty kupiles to autko do ktorego podales link zielonego coupe ??? ja jestem z lodzi i mam coupe wlasnie ten model tj coupe I 96-99r i wybacz golfowi 3 jesli chodzi o wyglad i bezawaryjnosc daleko do coupe poza tym to auto ma cos w sobie i mam nadzieje ze sam do tego dojdziesz napisz cos wiecej o swoim autku moze zapodaj fotki zycze wiele radosci z tego autka pozdrawiam

oczywiscie ze nie... linkt to tylko przyklad jakie to auto... dlatego ze wczesniej napisalem scoupe.
Fotki mam ale takie na szybko i nie wyszly zbyt dobrze chodz zobacze moze cos wybiore to wrzuce tutaj w tym temacie.

Chcialbym poprosic jednak o kilka zdan apropo tego autka... wielu z Was przeszlo sporo z coupe i mysle ze macie duzo wiedzy na ten temat.
Wyczytalem gdzieniegdzie tu na forum ze pije olej, a ja nawet nie wiem co lali do niego do tej pory... moze jakies sugestie co mogle wlac tym razem ?

Pozdrawiam

Dobry człowieku - kupiłeś auto i nawet nie wiesz jaki model kupiłeś???????????????????????????????????????????

WTF? nie o takiej akcji to dawnoo nie widziałem, zalatuje mi to prowokacją

powiedz jaki jest problem , bo na razie to piszesz jak by cię coś bolało ale jeszcze nie wiesz co ani gdzie ani dlaczego??? Masz auto i nim jeździsz i coś Ci nie działa? Coś źle działa ? Nie bardzo wiem o co pytasz? Na forum jest troszke o coupe w wielu wątkach i teraz ktoś ma je wszytkie szukać i linkować dla Ciebie? Poszukaj poczytaj i zadaj pytanie to postaramy się odpowiedzieć...

W zołnierskich słowach coupe to fajna zabawka relatywnie tania w zakupie i utrzymaniu, ma za małą moc silnika ale wystarczającą żeby sie w miarę komfortowo poruszać, daje się gazować dobrze daje duzo frajdy i choć teraz ich sporo przyjechalo to ciągle się rzucasz w oczy bo to nie srebna corolla

ehh no rzeczywiscie tak to moze wygladac... otoz powiem szczerze ze bylem przekonany ze to scoupe, a nie coupe... a sugerowalem sie niepotrzebnie nazwą aukcji w sieci, gdzie wlasnie przez to zostalem wprowadzony w błąd.
Z uwagi na to ze nie mam prezentacyjnych fotek wkleje tutaj 2 zdjecia auta ktore poprostu stoi i czeka do rejestracji po uprzednim zalatwieniu formalnosci ( kazdy wie co i jak sie robi po sprowadzeniu "swierzaka" )
KLIK
KLIK2
I zapewniam ze to zadna prowokacja... co moge wrzucic na forum jesli auto posiadam od 2 dni ? ogladalem fotki innych i byly przemyslane moje są na gorąco.. ale skoro juz ktos podwarza moja wiarygodnosc to musialem wrzucic to co mam.

p.s
Wiem i czytam, duzo tego jest, chodz myslalem ze informacji mi potrzebne uzyskam bezposrednio w tym temacie.Tyle.

Pozdrawiam

a jesli pytasz jaki problem to :
- jak u was sprawdza sie wspomaganie kierownicy ? lekko czy tak średnio ?
- jak jest z czesciami do tego auta ? drogi czy raczej tanie i dostępne ? jesli drogie to czy blacharskie czy raczej eksploatacyjne czyli klocki itd...

No pięknie kurde jak dobrze widze to czarny - mój ulubiony kolor w coupe i bez spojlera z tyłu hmmm no ładnie to wygląda, zapodaj więcej zdjęć przy okazji.

wspomaganie bez problemów, w kazdym razie jak dlamnie jest ok nie wiem jaką masz wersję bo w niektórych modelach wkładali wspomaganie z modułem sterującym siła wspomagania w zaleznosci od prędkości auta.

Pryz parkowaniu jednym palcem prawie kręce, pasek nie piszczy?

Cześci IMHO niedrogie - (wczesniej miałem hondę i peugota, porownujac tez z toyotą) duzy plus to JC które prowadzi sporo grató do Hyundai w tym tez orginalne w cenach sporo nizszych niz serwis....klocki od 40 zł JC, orginał 150, ebc 250..., swiece Denso, NGK, - ok 8zł sztuka, tarcze hamulcowe od 150zł sztuka, łącznik stabilizatora 36zł, wahacz przód 160 zł , końcówka drązka kierowniczego 70zł, łozyska przód 150zł, kompletne sprzegło ponizej 400....

a mnie sie nie podoba coupe bez spojlera.... narazie od prawie miesiąca tez bez niego jezdze, bo mi dziady urwali go na myjni, noi wyglada beznadziejnie....

apropo spojlera to moze niektore sa ciekawe wedlug mnie... coupe ma specyficzny tl i nie kazde byle co pasuje jak narazie to ani na allgero ani gdzioes na serwisach nie widzialem spojlerow do tego..

kimsi_3

No fakt bez spojlera beznadziejnie

PS. dobrze zobaczyc autko ktore dosc czesto na codzienn widuje w Swidnicy niedawno stalismy na swiatlach kolo siebie taki zloty accent jak moze kojazysz pozdro

na ktorej myjni ?

eqs : jak narazie brak funduszy, wiec wkrecam sobie ze tyl ma jak roadster

Panowie o gustach na tym forum sie nie rozmawia...

Kupiles porposru Hundaia.. mercedes to nie jest Dacia tez nie

Tak ja tez mialem wiele uprzedzen do tego auta na poczatku jak Ty... ale moge powiedziec ze acc napewno wyprzedza swoja konkurecje patrz lanos... chocby sam silnik o wiele mniejszy a osiagi ma naprawde niezle... Co mozna o hyundai'u powiedziec jak dla mnie narazie jest malo awaryjny... jezdzi u mnie juz 6 lat i leje tylko i jezdze... a w aucie chyba o to chyba chodzi zeby bylo malo awryjne... Wiadomo wszytsko zalezy od produktu jaki sie trafil... Moim zdaniem dbrze zrobiles jak przesiadles sie z golfa... Prawde mowiac nie wiem co ludzie w nim widza takiego... fakt II jest niezniszczalna... ale czy nie warto w gaszczu dzisiejszych aut troche sie wyrozniac... ? jak dobrze pamietam aurturo jest posiadaczem coupe i widac ze sie na nim zna - nie obrazajac oczywiscie innych Wszytsko wyjdzie w praniu...

Cytat:
2005-12-30 10:36:12, eqs pisze:
fakt II jest niezniszczalna... ale czy nie warto w gaszczu dzisiejszych aut troche sie wyrozniac... ?

Jeśli juz to mialem Golfa III nie II

Ostatnio dla próby zadzwonilem w jedno miejsce w Łodzi gdzie rzekomo maja wszystkie części do tego, tak zreszta zarzekał sie mój dobry znajomy ktory posiada Forda PROBE 2.0 16V ,twierdzac ze pytaja sie sami do jakiego auta, czy do japońca czy koreańca itd... wiec co ? dzwonie... A tam koleszka w katalogu mial tylko H S-Coupe... ja mowie prosze Pana COUPE a on... nie mam takiego czegos w katalogu czyli albo ten punkt jest trefny albo z częściami do tego będzie meksyk.Ale na szczescie podal mi numer tel. gdzie maja tylko z lekka drozsze.

egs... na Szarych Szeregów na Orlenie.... niesety to nie ja kierowalam, tylko moj lakiernik i to tez nie jego wina, ze tam pojechal. czasami jak nie mam czasu jechac na reczna myjnie to tez jade na Orlen.... i zawsze mi ktos recznie sterowal te szczoty, a teraz pracownik olał sprawe i sobie gdzies wyszedl juz miesiac czasu czekam na zalatwienie tej sprawy, walcze z Warta, ktora chciala dac mi 900zł co jest smieszna cena, hyundai wycenil mi 3,5tys za naprawe.... w tym sciagniecie spojlera za 305 Euro z Niemiec. Wiec czekam....

zigs0n a co do czesci do tego auta to jak czlowiek troche poszuka to wszystko znajdzie!!! i to za dobra cene no musze przyznac ja mam problem ze znalezieniem prawej lampy, bo mi soczewka przy stłuczce sie przekrzywila na prawo i nic juz z tym nie zrobie. ale co do innych czesci to wszystko bez problemu znajduje.

a oto jak wyglada moje coupe po myciu

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2006-01-10 16:34:50 ]

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2006-01-10 16:36:28 ]