| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D LPG User FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-04-08 16:02:02 No właśnie, jak to powinno wyglądać? Bo różne rzeczy w różnych miejscach już czytałem i słyszałem ale jakoś nic z tego nie znajduje potwierdzenia w życiu. I tak np.:
1. Ktośtam gdzieśtam kiedyś ( ) że reduktor powinien być zamontowany równolegle do osi symetri pojadu (czyli to kierunku ruchu), a tu na raz widze takie zdjęcie Fiata 125:
.
No spoko, sam za bardzo nie rozumialem jaki to może mieć wpływ, ale skoro działa to OK. Pytanie tylko jak to wygląda w teorii i jakie mogą być ewentualne plusy i minusy takiego rozwiązania? 2. Podobnie słyszałem od kogoś, że reduktor musi być zamontowany równo z mixerem lub wyżej. Ja tymczasem w aucie, które ostatnio zagazowałem posadziłem reduktor na podłużnicy (FWD, sporo miejsca po stronie skrzyni), droga do mixera była zdecydowanie pod góre i wszystko działa prawidłowo. Gaz jest cięższy od powietrza więc grawitacyjnie paliwo dostarczane nie jest, tylko tyle co zostanie "wyciągnięte" dzięki podciśnieniu. Tutaj również prosiłbym o odrobine teorii i wskazanie wad i ewentualnych zalet .
Z góry dzięki za odpowiedzi, sorry ze tak męcze ale jestem ciekaw świata . |
Race_D LPG User FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-04-13 00:39:24 No dobra, a czy zamontowanie reduktora niżej niż mixera ma jakies negatywne/pozytywne skutki czy to jest bez różnicy? W instrukcji montażu jednego mam napisane tylko "instalować w pozycji poniżej górnego poziomu cieczy w chłodnicy" i tyle to jeszcze rozumiem . |
kisztan LPG User Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-04-13 11:50:51
Nie ma znaczenia. Widziałem kiedyś CC1100 z zamontowanym parownikiem od spodu auta. |