LPG - POMIAR ILOŚCI GAZU W BUTLI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
HELLO mam pytanko
Mam instalacje gazowa w fiacie UNO na monowtrysku, nawet nie wiem jakiej firmy jest ta instalacja ale chodzi prawidlowo nie ma w sumie z nia zadnych klopotw.
Chodzi mi jednak o to, że mam dosc mały zbiornik na GAZ bo 24Litry i chciałbym sie dowiedziec czy istanieje możliosc zainstalowania pomiaru ilosci gazu w butli tak jak to jest w niektorych isnstalacjach w ktorych stan paliwka jest pokazywany NP przez diody na przełaczniku GAZ/PB ?

Z tymi diodami nie zawsze jest tak jak być powinno. Ja mam taki przycisk z diodą i pokazuje mi ona rezerwę kiedy mam połowę butli.
Jak dowiedziałem się, że znajomy ma tak samo to dałem sobie z tym spokój i korzystam z licznika dziennego.

tzn jakiego licznika ??? bo nie rozumie zabardzo ? ;] liczyc mi sie nie chce

Treba odpowiednio ustawić na zaworze tak jak byś chciał i wtedy bedzie się zapalać dioda kiedy będzie niskie ciśnienie gazu.

Hmmm... To przerabiałem w serwisie parę razy. I nic.
Ale nie drążę tego tematu dalej. Leję gaz do oporu. I wiem ile km zajadę. Jeszcze się nie zawiodłem.

NO DOBRA ALE NA MOJE PYTANIE NIE ZNACIE ODPOWIEDZI ??
ISTNIEJE MOZLIWOSC INSTALACJI TAKIEGO BAJERKU CZY NIE BARDZO ? a jak tak to mniej wiecej jakie koszty jak ktos sie orientuje

No raczej takie coś nie istnieje bo butle są hermetycznie spawane i nie ma takiej możliwości.Jedynie na stacyjce z diody odczytasz albo na wskażniku przy butli.

Cytat:
2005-04-11 23:26:28, wother pisze:
NO DOBRA ALE NA MOJE PYTANIE NIE ZNACIE ODPOWIEDZI ?? ISTNIEJE MOZLIWOSC INSTALACJI TAKIEGO BAJERKU CZY NIE BARDZO ?

Istnieje, ja mam tak zrobione. Po prostu podczas zakladania instalacji uprzedzilem 'gazownikow' ze bede chcial miec cos takiego. Co prawda w danej chcwil nie mieli tego czujnika i podlaczyli mi kontrolke rezerwy ale juz podczas pierwszego-gwarancyjnego przegladu po 1000km zostal ten czujnik zalozony i podlaczony do wskaznika (BINGO-S) w kabinie. I w miare dokladnie to pokazuje - zbudowany z czterech zielonych LED i jednej czerwonej.
Nie wiem ile kosztuje to extra - ja mialem w cenie instalacji.

jak mialem LPG w poprzednim aucie to to chuj................stwo nigdy nie pokazywalo prawidlowego stanu. Rezerwa zapalala mi sie przy 3/4 butli. Po paru regulacjach olalem ten temat. Patrzylem na licznik albo wskaznik na butli i wiedzialem mniej wiecej ile przejade.

-----------------
http://plepleple.pl

Cytat:
2005-04-12 13:06:31, piwo pisze:
Istnieje, ja mam tak zrobione. Po prostu podczas zakladania instalacji uprzedzilem 'gazownikow' ze bede chcial miec cos takiego. Co prawda w danej chcwil nie mieli tego czujnika i podlaczyli mi kontrolke rezerwy ale juz podczas pierwszego-gwarancyjnego przegladu po 1000km zostal ten czujnik zalozony i podlaczony do wskaznika (BINGO-S) w kabinie. I w miare dokladnie to pokazuje - zbudowany z czterech zielonych LED i jednej czerwonej. Nie wiem ile kosztuje to extra - ja mialem w cenie instalacji.

Ja mam to samo, tyle że frajerzy nawet rezerwy nie podłączyli, na szczęście przy butli dynda sobie przwodzik, i może kiedys zrobie pomiar.

hmm ja na obudowie wskaznika mam rezerwe.. ustawia sie ja samemu i dziala na zasadzie chyba magnesu...

Ja mam coś w rodzaju manometru w butli, ale to raczej żadna nowość nie jest. W poprzedniej tez tak było. W kole zapasowym jest pod przykręcaną klapką.
Z kilku osób które miały ustawianą kontrolkę rezerwy u nikogo to ustrojstwo nie wskazuje poprawnie.
Ja mam 25l butlę (Tipo) i zawsze w okolicach przejechanych 200-250km starm się szukać stacji. I tyle... Wskaźnik mi nigdy nie był potrzebny, ani tu ani w poprzednim aucie.

Zapraszamy fanów Fiatów... www.tempra.org www.forum.tempra.org