MotoNews.pl

Sciemniacz oswietlnia...mozna wykonac samodzielnie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak sie zastanawia ze pojawilo sie bardzo duzo urzadzen takiego typu, ktore nie wygladaja na zbyt trudne do zbudowania...
ma ktos moze schemat takiego urzadzonka albo wie gdzie czegos takeigo szukac?

A TUTAJ, ale to co jest na w/w akcji to kicha, bo musiałbyś zamontować przy każdej z 3 żarówek, a pozatym 6 sekund wygaszania to stanowczo za mało, bo już po 2-3 sekundach masz ciemność.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2005-04-08 18:52:21 ]

a ja znalazlem cos takiego
...
wydaje sie proste do zmontowania...tylko ja bym jeszcze chcial zeby lampka zapalala sie jak nacisne przycisk wylaczajacy alarm

Dobre, ale nie chciało mi się lutować... poszedłem po najprostszej linii oporu. Oczywiście są układy bardziej rozbudowane (włączanie lampki po otwarciu, gaszenie po odpaleniu itp) - było o tym kiedyś na forum.

Kiedyś zrobiłem na scalaku do Favoritki ,całe 3,70 zł mnie to kosztowało łącznie z wytrawieniem płytki.
Full wypas w byłym autku.

A co to jest full wypas? Bo dla posiadacza CC Young takim wypasem będzie włącznik oświetlenia wnętrza w prawych drzwiach.

Schemacik prosty jak drut. proste też są i jego przeróbki.

dla elektronika pewnie proste
moglbys tylko napisac czy do naszego autka podpasuje?
dzieki

Cytat:
2005-04-11 09:27:09, iampinki pisze:
dla elektronika pewnie proste moglbys tylko napisac czy do naszego autka podpasuje? dzieki

Nie jestem elektronikiem. Ale mój ściemniacz ma full wypas (jaki można zrobić w espero):
1. otwieram pilotem zamek - światło zapala się na ok 20 s
2. otwieram drzwi, zatrzaskuje - świeci jeszcze ok. 20 s
3. włączam zapłon - natychmiast przygasa.
4. zamukam zamek pilotem - natychmiast przygasa.
5. zostawiam przez przypadek otwarte drzwi w garażu na noc (lampka się świeci) - po około 4 minutach i tak zgaśnie chroniąc akumulator przed wyładowaniem
6. Oczywiście świecą mi wszystkie 3 lampki we wnętrzu

Brakuje mi tylko lampek w drzwiach oświetlających miejsca na nogi i podłoże obok auta przy wysiadaniu, ale to już bajer którego nie będę robił. No i brak lampek do czytania z przodu.

Cytat:
2005-04-11 11:09:50, Robert_S pisze:
Nie jestem elektronikiem. Ale mój ściemniacz ma full wypas (jaki można zrobić w espero): 1. otwieram pilotem zamek - światło zapala się na ok 20 s 2. otwieram drzwi, zatrzaskuje - świeci jeszcze ok. 20 s 3. włączam zapłon - natychmiast przygasa. 4. zamukam zamek pilotem - natychmiast przygasa. 5. zostawiam przez przypadek otwarte drzwi w garażu na noc (lampka się świeci) - po około 4 minutach i tak zgaśnie chroniąc akumulator przed wyładowaniem 6. Oczywiście świecą mi wszystkie 3 lampki we wnętrzu Brakuje mi tylko lampek w drzwiach oświetlających miejsca na nogi i podłoże obok auta przy wysiadaniu, ale to już bajer którego nie będę robił. No i brak lampek do czytania z przodu.

A za ile byś zrobił taki bajer dla mnie?

Poszukaj na allegro urzadzonka STOW-2, potem jak umiesz to podlaczasz wszystko sam. Jak nie jedziesz do elektryka.

BTW ile elektryk moze wziac za podlaczenie czegos takiego?

Tez tak mam tylko ja kupowałem na allegro urzadzenia STOW-2. Nie pamietam kosztów ale chyba 25 zł.
Działa bez zarzutu.
Fajny bajer..

znalazlem cos takiego tyle ze jakby nie patrzec z wysylka wyjdzie 40zl a do tego wymaga przeciagniecia znacznej ilosci kabli zeby to podlaczyc...
dlatego wolalbym za 3zl wykonac ten schemat ktory znalazlem tylko chcialbym wiedziec czy bedzie to dzialalo w naszych autach...

Dokładnie to.
z kabelkami nie jest tak tragicznie , było kiedyś na forum napisane jak to podłączyc w wiązkę przy nogach kierowcy , wychodząca ze słupka mozna się wpiąć. I nie trzeba korzystac ze wszystkich funkcji (np.właczanie i wyłączanie oswietlenia razem z zamknięciem centralnego - wtedy jeszcze mniej kabelków).
Ja to wpinałem z lutownica ze 20 - 30 minut. No i oczywuiście w drugiej ręce "instrukcja" co i jak z Forum Espero
Ale decyzja należy do ciebie.

Spoko, luzik, centralnego na pilota montowałem 8 godzin, klapę na pilota 4 godziny (przekaźnik+3 kabelki... luzik, spoko...

Cytat:
2005-04-11 09:27:09, iampinki pisze:
dla elektronika pewnie proste moglbys tylko napisac czy do naszego autka podpasuje? dzieki

Powinien działać bez problemów, jednakże uprzedzę jeden aspekt, który odrazu widzę. W momencie kiedy drzwi zostana zamknęte (wyłacznik dzwiowy rozwarty) na linii pojawi się napięcie max.12V (przez rezystor 10k i 200Ohm), co nie musi korzystnie wpłynąc na działanie innych urządzeń podłączonych do tej linii np. alarm, ale nie powinno zrobić żadnej szkody.

Cytat:
2005-04-11 13:07:20, AsterixGal pisze:
Powinien działać bez problemów, jednakże uprzedzę jeden aspekt, który odrazu widzę. W momencie kiedy drzwi zostana zamknęte (wyłacznik dzwiowy rozwarty) na linii pojawi się napięcie max.12V (przez rezystor 10k i 200Ohm), co nie musi korzystnie wpłynąc na działanie innych urządzeń podłączonych do tej linii np. alarm, ale nie powinno zrobić żadnej szkody.

I tu masz racje, ja w musiałem złożyć przekażnik ,bo alarm sygnalizował otwarte drzwi.

a moglby mi ktos do tego schematu dorysowac ten przekaznik?
moj alarm tez pewnie bedize glupial...

dostalem schemacik z przekaznikiem od kogos z forum
umieszczam go tutaj

i jeszcze male pytanko
czy moge uzyc takiego przekaznika do podlaczenia centralnego i klapy bagaznika pod pilota no i jeszcze tej lamki
dzieki
arek

Cytat:
2005-04-12 14:15:46, iampinki pisze:
i jeszcze male pytanko czy moge uzyc...przekaznika do podlaczenia centralnego i klapy bagaznika pod pilota no i jeszcze tej lamki dzieki arek

Niebardzo kumam .Po to jest przekaźnik żeby niekolidował z alarmem,a centralne zamki podłanczasz przez alarm