Rezerwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pomóżcie. Ile km mozna przejechać Getzem na rezerwie, a może dokładniej ile litrów benzyny zostaje w baku w momencie zapalenia się kontrolki rezerwy ?

Najprostszy sposob to zatankowac do pelna gdy zapali sie rezerwa. Mi sie wlewa wtedy 36.5-38 litrow.
Wynikaloby z tego ze zostaje w baku ok 7 (wg producenta pojemnosc baku = 45 l).

Swoja droga ta kontrolka rezerwy pali sie dziwnie, z przerwami, mimo iz auto raczej nie zmienia polozenia. Ciekawe czy tak ma byc? W sumie nigdy nie probowalem dluzej jezdzic na rezerwie, moze potem pali sie juz ciaglym swiatlem.

Pawcio a co prubujesz pompe uszkodzić
W moim/taty Getzie z tego co wiem to na rezerwie tata przejechał kiedyś ponad 90 km ale nie ryzykował dalej i zjechał na stacje...

Przyjąłem zasadę, że jak się rezerwa zapali (nie mrugnie, ale się zapali) to mogę jeszcze 100km przejechać. Nigdy aż tyle nie spróbowałem, zawsze tankowałem wcześniej. Maks przejechałem z 93km i wlałem pod korek 40l, czyli spokojnie przejechał bym jeszcze trochę.

Moje tankowania: www.4x4.pl/test2.php?id=1103
Mało wiarygodne dane, bo z zimy a silnik na dotarciu.

Lapka cały czas działa z przerwami, jeszcze mi się nie zapaliła ciągłym światłem na stałem.

hehe hmm...? a co to jest obrotościomierz? hehe

Dzisiaj mi się zapaliła kontrolka po 462km, dam znać jak zatankuję.

hmm, obrotościomierz, hmm już go wymieniłem

[ wiadomość edytowana przez: termos dnia 2005-04-20 08:47:37 ]

Zatankowałem po 535km. Na rezerwie wyszły 73km i wlałem 44 litry pod korek. Do 100km na rezerwie nie dotarłem i widzę, że słusznie, bo jest szansa, że w ciągu dnia przekroczę 30km a nie chcę (i chyba nie powinienem) totalnie wysuszyć baku.

Z obliczeń wychodzi mi potwierdzenie tego co napisał Kilg. Rezerwa zapala się przy 7l w baku.

Coś mi się z tymi 100km na rezerwie nie zgadza Albo wydawało mi się, ze przejechałem raz 93km na rezerwie, albo wczoraj i przedwczoraj za ostro jeździłem

Lampka rezerwy pali się później stałym światłem, pewnie jak zostanie mniej niż 5 litrów.

wysuszanie baku może doprowadzić do uszkodzenia pompy paliwa

Ostatnio spala mi w miescie pomiedzy 7.5 a 7.9 litra/100 km (2.500 km przejechane, zrobilo sie cieplej i jezdze spokojniej

Czyli kolo 100 km na rezerwie mozliwe jest, przynajmniej w teorii.

Witam
Chciałem spytać się szanownych kolegów czy orientują się czy w Pony jest kontrolka rezerwy paliwa, bo u mnie nie świeci. Co prawda nie sprawdzałem czy jest ona podłączona albo czy nie jest spalona żaróweczka. Ale wiem że w innych markach nie ma takowej.
Dzięki za odpowiedz.

[ wiadomość edytowana przez: dakro dnia 2005-04-22 13:47:47 ]

A moj accent pali w miescie przy dosc ostrej jezdzie 9,2 litra. Czy to normalne? Jak u was ze spalaniem?

Cytat:
2005-04-22 11:14:19, dakro pisze:
Witam Chciałem spytać się szanownych kolegów czy orientują się czy w Pony jest kontrolka rezerwy paliwa, bo u mnie nie świeci. Co prawda nie sprawdzałem czy jest ona podłączona albo czy nie jest spalona żaróweczka. Ale wiem że w innych markach nie ma takowej. Dzięki za odpowiedz. [ wiadomość edytowana przez: dakro dnia 2005-04-22 13:47:47 ]

W moim 1.5 GLS jest kontrolka i działa . Jak się zapali jest jeszcze ok.8 litrów. Ale nie w każdym poniaczku , podobno , jest kontrolka rezerwy . Trzeba potestować

Ja mam chyba żaróweczke spaloną bo mi się nie świeci rezerwa(bezpiecznik ok, masa ok) !No chyba że coś nie tak z pływakiem!
Gazu po wczorajszych obliczeniach wyszło : 8,5 L/100 -moim zdaniem bardzo mało!
Beny nie liczyłem ale około 8-9L/100 mi ciągnie!

Po tygodniu przejechałem 450 km, spalanie wychodzi 7 litrów (1/2 w trasie, 1/2 w mieście), czyli da się żyć, chociaż podejrzewam że w zimie z klimą wzrosnie do 10 litrów. Ale mam jeszcze jedno pytanie, wskaźnik paliwa zjechał mi na dół a kontrolka rezerwy się nie pali, moze być z nią coś nie tak? Wolałem nie ryzykować i zatankowałem. Taki sam problem miałem w matizku, wskaźnik na zerze a kontrolki niet, nigdy nie wytrzymałem żeby sprawdzić czy się zapali... .