| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mws BMW Member e34 520 Lubaczów | 2007-03-21 00:23:36 W komorze silnika jest wiele elementów, które mogą "chrobotać". Twoje auto ma 17 lat a więc tylko o rok więcej niż moje. U siebie wyciszyłem wszystkie chrabąszcze wymianą rolki napinającej pasek alternatora. Na pewno "chrobot" to nie normalka. Te samochody pracują naprawdę cicho jeśli są utrzymane we właściwym stanie technicznym.
Jeśli chodzi o olej to Castrol Magnatec dla mnie jest numerem 1. 176000 km polonezem Caro plus w 5 lat i bez dolewek od wymiany do wymiany. Obecnie 2,5 roku e34 i podobnie. Sądzę, że wybór oleju silnikowego to wypadkowa przyzwyczjeń, ceny i zasłyszanych opinii więc musisz trochę poczytać i wybrać sam. Jeśli chodzi o bicie na kole kierownicy to przyczyn może być bardzo dużo. Bez diagnostyki wymienisz pół zawieszenia i problemu nie zlikwidujesz. Wjedź sobie na ścieżkę w zaprzyjaźnionym zakładzie i zapewne uzyskasz wiarygodne wytłumaczenie kłopotów. Poszukiwanie odpowiedzi na forum poprzez stwierdzenie, że coś Ci drży mija się z celem. Uzyskasz masę odpowiedzi forumowiczów, którzy będą Ci chcieli pomóc, lecz nie znając stanu technicznego Twojego pojazdu będą błądzić po omacku i przekażą Ci całą swoją widzę na temat przyczyn powstawania drgań. Podobnie jak koledzy polecam korzystanie z wyszukiwarki - większość problemów z tymi autami została już nieźle przewałkowana. W razie czego pisz na myscherieu@onet.eu . Nie jestem ekspertem ale większość tekstów na wszytkich forach BMW przeczytałem i na mechanice się troszkę znam więc postaram się pomóc. Pozdrawiam i życzę przyjemnej jazdy. |