Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-13 21:46:43 Przeczesałem forum i jest tam w sumie jeden artykuł jako tako traktujący o tym zagadnieniu. Wiem że to dziadostwo w oryginale jest nie do kupienia/do kupienia za straszne pieniądze. Wiem że dla hardcoru można sobie zaspawać, ale....
Chciałbym sie dowiedzieć czy są szanse, aby to zrobić samemu, np. dając gdzieśtam jakieś podkładki. Nie chodzi mi tu o szerzenie herezji, ale kiedyś czytałem że istnieje taka możliwość, niestety gdzie tego już nie pamiętam. Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje, ale błagam nie róbcie tu OffToopa. |
![]() KraseK Miłośnik FSO E34 525i / E30 318i Bialystok | 2006-01-13 21:56:45 Jak mnie pamięc nie myli to cos z Ladnej mozna pokombinowac!
Ponoc pasuje do DF-owskich mostów! |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-14 20:37:44 Wszystko fajnie, mocno i nie raz powiedziane "szpera od ładnej". Tylko jak ona wyglada, na jakiej zasadzie działa, ktoś na tym jeździł i ma jakieś przemyslenia?
Jak na razie zbyt wiele pytań bez odpowiedzi, a temat jest niezmiernie ciekawy, chociaż widzę ze to taki temat tabu - nawet jeżeli ktoś ma jakąś wiedze to lepiej ja zatrzymać dla siebie. Jezeli się mylę .... to dobrze, jezeli nie to szkoda, ale broń boże na nikogo się nie obrażami i do nikogo nie mam pretensji. Nie chcecie podzielic się wiedza i spostrzeżeniami to trudno. Trza bedzie uruchomić Google i poczytać "obcych". |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2006-01-14 21:28:34 Nigdy nie jezdzilem z taka szpera, rowniez jej na zywo nie widzialem.
Mam natomiast kilka zaslyszanych tu i owdzie informacji: Walezy twierdzi, ze szpera z Ladnej podejdzie (sam mial taki patent w Poldku), Predki uwaza, ze nie. Co do jazdy ze szpera od zagLady, to pytajmy Predkiego - on cos takiego ma i chetnie opowie jak to dziala i jakie sa wrazenia. Z moich doswiadczen wynika, ze auto lepiej sie napedza, lepiej skreca. Poslizgi sa duzo lepiej kontrolowane - auto jest po prostu duzo bardziej przewidywalne w poslizgu. Jesli chodzi o zrobienie szpery ciernej (bo mowisz o plytkach), to nie slyszalem, zeby komus sie cos takiego udalo i byl zadowolony. Tak po prostu wlozyc plytek do mechanizmu roznicowego sie nie da. Plytkami (iloscia/gruboscia) reguluje sie to, jak bardzo naped jest spiety (tzn. w ilu % moc przekazywana jest na drugie kolo w przypadku uslizgu pierwszego). Ceny komercyjnych szper sa rozne, ale przykladowe: - Lada 21xx - uzywka zza Buga/Dunajca - zalezy jak sie trafi, ale bywa, ze da sie za grosze rzedu 300zl - CC/SC - nowa szpera od Kaluzy 2500zl - Saxo VTS - nowa szpera Quaif'a 600 funtow + transport spod Londynu. Powiedzialem, co wiedzialem. Mysle, ze nie jest to wiedza tajna, badz utajniana przez kogokolwiek. Po prostu malo osob sie na tym dobrze zna (zwlaszcza u nas w klubie) i stad wynika niedobor informacji. |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2006-01-14 21:52:42 Ale o co chodzi ![]()
a zaraz później czytam:
Hmm.... ![]() |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-14 22:12:42 Dziękuję za pierwsze konkrety.
Kto się włączy do dyskusji na ten bardzo interesujacy temat? |
![]() Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2006-01-14 22:17:45 Takiego linka zapodaje z jakiegoś forum
A mówiąc poważnie to nie wymyślono jeszcze szpery, którą można by "wybudować" sobie w garażu i żeby była ona choć troszkę trwała i do tego jeszcze konkurencyjna ze specjalnymi tego typu układami (skomplikowanymi i drogimi). Moim zdaniem, chcąc mieć jakiś efekt należałoby spróbować wymienić całą obudowe m.r. z wnętrznościami na coś z np. Quaife'a albo zamienić cały most seryjny na jakiś, który ma już wbudowaną szpere fabrycznie (żeby to jakoś wyglądało i pasowało). Należy pamiętać, że nie ma cudów i w szperach ciernych, które montuje sie w u p. Kałuży należy wymieniać co pewien czas tarcze. To nie jest wieczne bo to jest czysto mechaniczne tarcie w tego typie mechaniźmie, co innego np. Torsen. Odnośnie m.r. w jakiś tam konkretnych Ladach to ja nic nie wiem, choć temat krąży... |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-14 22:34:24 Tutaj jest artykuł wyglądający dość obiecujaco, ale Zoltan musiałby to przetłumaczyć ![]() |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2006-01-14 22:34:31
Napisalem: "Nigdy nie jezdzilem z taka szpera, rowniez jej na zywo nie widzialem." Slowo "taka" w powyzszej wypowiedzi oznacza szpere z zagLady, choc moze to jednoznacznie nie wynika, ale jest odwolaniem do wczesniejszych dywagacji. Jezdzilem natomiast paroma innymi zeszperowanymi autami, m.in. kilka SCS/CCS, Saxofon VTS, Pug 206... stad mam te wrazenia, o ktorych napisalem troche nizej. |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2006-01-14 22:38:12
PAGAN!!! Ajudo!!! |
![]() Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2006-01-14 23:02:29 To może bez tłomaczenia... odsyłam do książki z serii:
"Mechaniczne napędy samochodów" tom mosty napędowe Zbigniew Jaśkiewicz, wydawnictwo WKiŁ 1968 Ten rysunek na stronie internetowej przedstawia mechanizm różnicowy THORTON POWR-LOK firmy DANA CORPORATION |
![]() pudel Miłośnik FSO Mazda RX-7 FC Kraków | 2006-01-15 00:56:59 A ja jechałem polonezem ze szperą, nie wiem jak mocną (w %) ale auto w zakrętach prowadziło się zupełnie inaczej (leciało bokiem), miało zdecydowanie lepsze odejście po ciasnym nawrocie. Firma która do dziś produkuję szperę do Poloneza to Colotti, oczywiście cena pewnie przekracza kilka razy wartość auta! Miałem też okazję poświrować kantem z "elektroszperą" tzn. zaspawanym mechanizmem różnicowym, ten to prosto jechać nie chciał ![]() [ wiadomość edytowana przez: pudel dnia 2006-01-15 00:58:56 ] |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-15 15:57:45
A jaka to cena? Czy są w polsce magicy zdolni wykonać takowe cudo?
A ja się właśnie dowiedziałem od kompetentnej osoby że się da i w dodatku przy odrobinie wprawy również na codzień. Ciekawe jak sprzeczne mogą być wiadomosci. |
![]() the_saint Polonez Caro 3city | 2006-01-15 16:13:39 Podejrzewam że póki sam nie zweryfikujesz tych wiadomości nie będziesz do końca przekonany jak jest faktycznie,zazwyczaj ile użytkowników tyle opini ![]() |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-15 16:44:14 Całe szcęście że na szrotach teraz dostatek mostów jest, to sobie jeden zaspawam i zobaczymy. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-15 18:56:29 Podobno w Truck'ach były szpery ![]() |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-15 20:18:20
|
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2006-01-15 22:02:12 |
![]() vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2006-01-15 22:39:44
Zmienili grafikę strony. Piszesz o "T.239 DUO-BLOCK DIFFERENTIAL ARGENTA 200/2500 cc. DIESEL = POLSKI" czy też o "T.335 COPPIA FRENATA DIFFERENTIAL ARGENTA 2000/2500 cc." I jeszcze przy okazji zapytam co to znaczy: - 5 SPEED CONVERSION STRAIGHT GEAR WITH DOG CLUTCH - 5 SPEED CLOSE RATIO HELICAL TEETH SYNCHRONIZED |