Czyżby to awaria stacyjki,czy też jeszcze coś innego??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam pytanie związane z nienormalnym zachowaniem się mojego MK5.Otóż po wyłączeniu stacyjki i wyjęciu kluczyka autko pracuje dalej silnik 1,4 Proszę o pomoc może ktoś się z czymś takim spotkał.Pozdrawiam

zle ustawiony masz aparat zapłonowy

[quote]
2005-04-13 15:07:40, dyana pisze:
zle ustawiony masz aparat zapłonowy
[/quote
Nie rozumie przecież to sama elektronika a nie tradycyjny aparat.Cz w tym przypadku też sie przestawia zapłon.Wydaje mi się że mnie nie zrozumiałeś(nie chodzi mi o samozaplon)

Najprawdopodobniej uszkodziła Ci się kostka stacyjki.Stary numer z pf i poldka.Styki w kostce zwęglają się i przewodzą prąd.Kostka stacyjki to oczywiście nie złączka do przewodów tylko zespół mikrowyłączników sprzęgnięty ze samą stacyjką.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-13 16:25:32 ]

Cytat:
2005-04-13 16:24:00, Henryk pisze:
Najprawdopodobniej uszkodziła Ci się kostka stacyjki.Stary numer z pf i poldka.Styki w kostce zwęglają się i przewodzą prąd.Kostka stacyjki to oczywiście nie złączka do przewodów tylko zespół mikrowyłączników sprzęgnięty ze samą stacyjką. [ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-13 16:25:32 ]

Czy mówisz o tym co jest przykręcone do kolumny kier. przy stacyjce?-czy to jest naprawialne?(dzisiaj ta sytuacja się powtórzyła i zaobserwowałem że silnik zgaśnie po wciśnięciu pedału hamulca

Cytat:
2005-04-13 19:17:52, Kerad pisze:
Czy mówisz o tym co jest przykręcone do kolumny kier. przy stacyjce?-czy to jest naprawialne?(dzisiaj ta sytuacja się powtórzyła i zaobserwowałem że silnik zgaśnie po wciśnięciu pedału hamulca

Tak mówię właśnie o tym..........ale to co napisałeś na końcu do złudzenia przypomina mi częstą awarię poldka plusa...a wtedy to już nie była kostka stacyjki.Ale co za problem wziąść omomierz i obmierzyć tą kostkę stacyjki?

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-13 22:20:54 ]

Cytat:
2005-04-13 22:16:39, Henryk pisze:
Tak mówię właśnie o tym..........ale to co napisałeś na końcu do złudzenia przypomina mi częstą awarię poldka plusa...a wtedy to już nie była kostka stacyjki.Ale co za problem wziąść omomierz i obmierzyć tą kostkę stacyjki? [ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-13 22:20:54 ]

No właśnie w moim przypadku z mechaniką sobie radze ale z elrktryką wręcz przeciwnie .Tak jak wcześniej pisałeś spodkałem się z taką usterką w poldku ,autko było w serwisie i też nic nie poradzili gość jeżdził i od czasu do czasu silniczek gasił pedałem ham.Dziękuje za pomoc .Pozdrawiam

Cytat:
2005-04-14 10:05:21, Kerad pisze:
No właśnie w moim przypadku z mechaniką sobie radze ale z elrktryką wręcz przeciwnie .Tak jak wcześniej pisałeś spodkałem się z taką usterką w poldku ,autko było w serwisie i też nic nie poradzili gość jeżdził i od czasu do czasu silniczek gasił pedałem ham.Dziękuje za pomoc .Pozdrawiam

Nie poradzili sobie w ASO z poldkiem?Dziwne......przecież tam usterka była rozgryziona.Sprawdź jeszcze u siebie czy gaszenie występuje tylko po wciśnięciu hamulca czy wystarczy np zapalić światła lub włączyć jakieś inne obciążenie.

Dzisiaj znowu Nie mogłem zgasić autka,ale dzisiaj ne pomagało nic(nawet pedał hamulca),Musiałem go zadusić na biegu i hmulcu.Stacyjka wyłączona a kontrolki sie świeciły.Zimą przestała mi działać dmuchawa i kolega Naprawił mi to poprzez zasilenie w prąd z innego bezpiecznika(tzw.mostek)I wszystko było O.K. do dzisiaj.Bo dzisiaj szukając przyczyny mojej awarii rozłączyłem ten mostek i EUREKA,Wszystko działa jak dawniej auto gaśnie i dmuchawa działa bez mostka.Troche mnie to denerwuje bo z natury w cuda nie wierze.Ale narazie jest O.K. Dziękuje i Pozdrawiam z najstarszego miasta w Polsce

[quote]
2005-04-14 16:32:31, Kerad pisze:
".Stacyjka wyłączona a kontrolki sie świeciły"

No i najważniejszą informację zostawiłeś na koniec..........................a to była chyba podstawowa wskazówka dla tych którzy usiłowali Ci coś podpowiedzieć.

[quote]
2005-04-14 19:51:43, Henryk pisze:
[quote] 2005-04-14 16:32:31, Kerad pisze: ".Stacyjka wyłączona a kontrolki sie świeciły" No i najważniejszą informację zostawiłeś na koniec..........................a to była chyba podstawowa wskazówka dla tych którzy usiłowali Ci coś podpowiedzieć.
[/quote
Przepraszam ale jakoś nie łączyłem jednego z drugim(o dmuchawie zapomniałem)Jeszcze raz dziękuje za pomoc.