Alusy 195/50/15 w silniku 1,4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

co sadzicie o alusach 195/50/15 w essim z silnikiem 1.4 ?? ile bedzie wiecej palil i o ile sie zamuli ??

Wg. moich obliczeń zmuli się o około 13,85% ale liczyłem szybko na papierku...

ja miałem w 1.3 205/50/16 i żadnych strasznych pogorszeń osiągów nie widziałem, no może na prarkingu bo nie miałem wspomagania więc trzeba się było troszkę namęczyć. Moim zdaniem spoko możesz zakładać 195

diametralnie więcej chyba nie bedzie palił a co do zamulenia to jeden z klubowiczy ma założone 17' przy silniku 1,3 więc bez obaw nie powinno być źle

hyhy ja tez nie mam wspomagania

Ja w przyszłym tygodniu do siebie zakładam 195/50/15 ... tyle że u mnie jest 1,8 16V ... zobaczymy jak sie bedzie jeździlo , teraz mam 185/60/14

Ja mam 1.4 i opony 195/50/15. Czy więcej pali to nie wiem bo nie mierzyłem. Jednak po zmianie z zimówek 175/70/13 czuć że autko jest minimalanie mniej zrywne.

a wie ktos moze czym najlepiej wypelnic wgniotke po dojezdzie do kraweznika ????

najwieksza zmiane jaka mozesz odczuc to wiekszy opor na kierownicy jesli nie masz wspomagania. ale sa tego plusy - darmowa silownia

roznica to bedzie ale przy rozpedzaniu sie powyzej 100 km/h Tak sie stalo u mnie jak zalozylem wlasnie ten wymiar w xr3i

Dokladnie bo sama średnica koła zostaje ta sama, jedynie zmienia się szerokość opony, wróć do fizyki na poziomie szkoły średniej i policz o ile się zwiększy opór toczenia w wyniku zwiększenia szerokości opony o xx mm

Weźcie jeszcze pod uwagę, że felga 15 R 7" jest sporo cięższa niż mała stalówka 13 R 5,5"....tutaj też koło ciężej się macha

Cytat:
2005-04-13 13:50:09, Andrew pisze:
Weźcie jeszcze pod uwagę, że felga 15 R 7" jest sporo cięższa niż mała stalówka 13 R 5,5"....tutaj też koło ciężej się macha

Czy aby na pewno ??? Przecież jest aluminiowa.

Cytat:
2005-04-13 14:46:14, yankes_69 pisze:

samam fela aluminiowa 15 waży ok 7-8kg,nie wiem ile stalowa

Mniejsze koło lepsze przyspieszenie, alu ważą prawie tyle samo co stalowe, są dokładnie wykonane, lepiej niż stalowe.
Spalanie i osiągi: szersza guma spalanie większe i osiągi mniejsze.

--------------------
Pozdrawiam.

Ja zalozylem 15cali 195/55 i sie jezdzi rewelacyjnie! nie odczuwam zwiekszenia spalania, osiagi tez sie jakos nie pozmieniały... za to wygląd... sami zobaczcie w profilu...

No ale teoretycznie licznik będzie ci zaniżał prędkość i przebieg przy profilu 55

[ wiadomość edytowana przez: misiolino dnia 2005-04-13 23:08:25 ]

Cytat:
2005-04-13 14:46:14, yankes_69 pisze:

No i co z tego ? . Przecież porónujesz koła o zupełnie innej masie.
Alus może być lżejszy, pod warunkiem, że jest tej samej średnicy, tej samej szerokości.

ze bedzie zanizal to wiem... jesli chodzi o predkosc to sa to groszowe sprawy, a jak wiadomo predkosciomierze w autach nigdy nie pokazuja prawdziwej predkosci tylko zawsze lekko zanizaja wiec w sumie to teraz wychodze na zero

Cytat:
2005-04-13 22:49:08, Misjek pisze:
Ja zalozylem 15cali 195/55 i sie jezdzi rewelacyjnie! nie odczuwam zwiekszenia spalania, osiagi tez sie jakos nie pozmieniały... za to wygląd... sami zobaczcie w profilu...

Strasznie wysoki jest ... lekka gleba mu potrzebna