| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-05 19:17:19 Hamulec ręczny jest mechaniczny a nożny zależny od hydrauliki. Sprawdziłeś okładziny z tyłu, może samoregulator jest zapieczony. Jedynym sposobem będzie zdjęcie bębna i sprawdzenie. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-03-05 19:20:33 Odpowietrzyłeś układ? A jeśli tak to przy odpowietrzaniu troszke płynu uciekło-więc dolej i powinno być ok! Ja tak miałem, dolałem i jest ok!
Co do tyłu to: sciągnij koła, bębny ,sprawdź szczęki! Jeśli tu ok to przyczyla moze leżeć w tłoczku rozporowym! Lubią tam gumki pękać i się leje... Sa dostępne reperaturki w sklepach- tanio!Ja miałem właśnie taki przaypadek, ale załozyłem tłoczek od mazdy 626 prawie nowy i pasuje idealnie i smiga! |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-05 19:45:06 Jak nie ma dużych progów to bęben raczej łatwo zdjąć, podstawowe narzędzia to klucz do kół, wkrętak krzyżakowy, młotek i cierpliwość . Płyn hamulcowy też trzeba co jakiś czas wymieniać ze względu na proces starzenia się. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-03-05 19:49:02 Nie przy wymianie nie trzeba odpowietrzać, chodziło mi o hamulce jak robiłem tłoczek to odpowietrzałem! Nie wiem jak jest w Pony-pewnie tak samo co w Scoupe -zdjęcie jest bezproblemowe! Sprawdź też samoregulator - jak pisał Bolls... |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-03-07 12:07:20 Nie trzeba odpowietrzac jesli wciskamy tloczek specjalnym przyzadem, jesli sie go nie ma zwykle robi sie to luzujac odpowietrznik.Wtedy trzeba odpowietrzyc uklad. Z tego co doczytalem to masz miekki pedal ,nie napisales tylko co sie dzieje jesli nacisniesz go kilkukrotnie, czy twardnieje. Moim zdaniem musisz odpowietrzyc ,a najlepiej wymienic caly plyn hamulcowy jesli tego jeszcze nie robiles,nie wiadomo ile lat ma juz ten plyn.Pozdrawiam. |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-03-07 13:41:54 Najlepiej zaczac od odpowietrzenia,jesli to nie pomoze,to trzeba zdjac beben i zobaczyc co tam sie dzieje,rownie dobrze moze tam juz nie byc okladzin, |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-03-07 14:26:57
pisałem o tym tu: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=2779&c=89&f=7 uklad trzeba odpowietrzyć, najlepiej wymień jeszcze płyn |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-03-07 20:35:01 z opisu wnioskuję, że sprawa dotyczy raczej przednich zacisków.
urwane odpowietrzniki to nie w hyundaiu. wykręć (najlepiej wszystkie - ale jak robiłeś tylko przy przodzie to przednie) odpowietrzniki (można tylko poluzować ale mogą być zapchane) i poczekaj aż regularnie płyn będzie skapywał z obydwu. pamiętaj o pilnowaniu poziomu w zbiorniczku. wtedy zakręć z powrotem i powinno być ok. jeśli dalej kiszka, zrób to samo z tyłu. nie musisz zdejmować kół. dostęp od spodu jest ok. ostatnio robiłem to przy minus 10 na dworze , bo teściu ma wąski garaż. przód powinien pójśc szybko, tył trochę dłużej (długie przewody). nie zaszkodzi przepuścić w ten sposób 0,5 litra płynu (7 zł), będziesz miał od razu świeży. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-04-17 15:19:27 podciągnij na samoregulacji z tyłu. żeby bęben w miarę lekko wszedł i obracał się bez większych oporów. wymieniałeś płyn?
można jeszcze podregulować przy serwie od środka pojazdu. |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-04-17 17:45:21
Mógłbyś rozwinąć??? Ja mam taki samo objaw... Gadi |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-04-17 18:34:06 jak się wyjmie schowek (dwie śrubki) i zdemontuje trójkątną rurę od nawiewu to ukazuje się mechanizm hamulca. jest tam na bolcu wchodzącym w pompę regulacja. można mu trochę pomóc aby wcześniej załączał. nie wiedziałem , że takie coś tam jest dopóki nie rozebrałem 2 hultai w drobny mak. niestety, przy okazji, znalazłem bardzo słaby punkt nadwozia ponego (niedoróbka fabryczna). okazuje się, że bardzo chętnie łamią się na zgrzewie na tunelu, pod dmuchawą. nie musi być zardzewiałe. w przypadku przerdzewiałych progów istnieje duże ryzyko złamania się auta w pół. czego nikomu nie życzę. pilnujcie wzmocnień pod podłogą i progów. |