Drgania w Lantrze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanie od niedawna jestem posiadaczem Lantry 1,6 16v 96r.Podczas jazdy między 110 a 120 odczywam wyrażne bicia na kierownicy jak i na całej karoserii po 120 jakby troche cichło myślałem że to żle wyważone koła przednie ale po dokładnym wyważeniu to samo drgania są dość moćno odzczuwalne co może być przyczyną z góry dzięki za odpowiedz...??

:-?

ja non stop sie borykam z tym samym; gdzie wyważałeś koła?? Zajedź na Shell, tam doważają koła na samochodzie, tamto doważenie jest naprawde profi, wyważają koło przy prędkości jaknbyś jechal 140 km/h. Jak to nic nie pomoże to opony do wyrzucenia. I prawdopodobnie właśnie to opony tak działają.

Dzięki HIN ja wyważałem w jakimś małym zakładziku niby komputerowo i było niby ok. 10 Zł nie pieniążki niby ale i efektów brak apropo mi wyważał tylko przednie a może to wszystkie trzeba do Shella mam 50 km ale podskocze a i oponki mam nie zaciekawe ale narazie z kaską nie za ciekawie Lantre sprowadziłem pare dni temu z Holandi i wydatków troche miałem akcyza przegląd itd..ale jak na nogi stane to i oponki zmienie a może jakieś byś mi polecił lub ktoś inny ..??.Jeszcze raz dzięki bo troche dygałem może będzie ok.Pozdro :D

Drgania się biorą albo ze złego wyważenia albo jak są "jajka" na oponach... Ja mam to drugie niestety...
Doważenie na Shellu na Puławskiej w w-wie kosztuje 20 PLN (wszystkie koła). Ale jak chcesz jechać to dowiedz się czy na Twojej stacji też doważają, bo nie na każdej to robią. Jak będzie w obrębie stacji jakiś namiot taki większy i jakiś plakat to znaczy że tak.

Opony- najl;epiej Yokohama ADVAN
a tak serio niek kupuj nigdy opon polskiej produkcji typu Dębica czy Stomil etc. Nie są one na tyle mocne zeby wytrzymać nasze polskie bezddroża, pękają w nich siatki i wychodzą druty i robią się "jajka". Poza tym wybor jest ogromny

[ wiadomość edytowana przez: hin dnia 2005-04-10 10:28:05 ]

Niestety musze zmienić u siebie 4 kapcie myśle o Kleberach ale może znaćie tańsze a dobre.......??

Bicie na kierownicy przy określonej prędkości nie zawsze jest powodem złego wyważenia. Wielokrotnie się spotkałem, że luzy w zawieszeniu powodowały podobny efekt.

Cytat:
2005-04-15 22:04:56, wojnara pisze:
Niestety musze zmienić u siebie 4 kapcie myśle o Kleberach ale może znaćie tańsze a dobre.......??

Letnie mam takie sobie Goodyear'y wiec nie powiem ani w te ani w te. Ale sa tacy co korzystaja z posezonowych wyprzedazy i teraz kupuja zimowe na nastepny sezon. A z zimowych to moge polecic Pirelli Winter - dobrze sie trzymaja na sniegu i swietnie sie nimi jezdzi po wodzie i blocie posniegowym (czyli tym co mamy najczesciej na drogach w zime). Mialem je pierwszy sezon w ta zime i bylem b. zadowolony.

mialem to samo, przy 120km/h balem sie ze felga krzywa, zmienilem opony i problem znikl

U nas od nowosci nie jest idealnie, niestety Lantry maja bardzo czuly uklad kierownicy , kola trzeba wy3wazac na osi co kosztuje dwa razy normalna wywazke, a i tak nie zawsze jest oki, u nas od nowosci jest wsadzony kawalek gumki miedzy lusterko a przednia szybe bo drzalo tak samo jest z zegarami ze drza nie wiedomo czemu a byly wymieniane jeszcze na gwarancji. Trzeba sie z tym pogodzic to jest Hyundai. Co do opon to teraz zalozylem felgi 15 nowki i opony Barum Bravuris 195/55 R15 myslalem ze beda glosne ale jestem bardzo z nich zadowolony i nic nie drzy narazie o dziwo , moze dlatego ze wszytsko jest nowe: opony, felgi, zrobiona wywazka plus zbieznosc.

Cytat:
Doważenie na Shellu na Puławskiej w w-wie kosztuje 20 PLN (wszystkie koła)

O co chodzi z tym doważeniem?????Co to jest????

BANDITTO a ty jakie oponki założyłeś do Lantry bo nie moge sie zdecydować........doradzcie

Ja do swojego accenta kupilem klebery dynaxer hp 2 i jak narazie jestem z nich bardzo zadowolony, polecam jak najbardziej, swietne na deszcz. Zakladalem 14-stki do alusow i 4 szt. wyniosly mnie 820 zl, mysle ze ciezko bedzie znalezc cos w miare dobrego i taniego, chcac miec dosc dobra opone to przy 14 calach musisz dac ponad 200 zl za szt. Nie ubieraj sie przypadkiem w debice, bo sie rozczarujesz. decyzja nalezy do ciebie , ja polecam osobiscie klebera, uniroyala, goodricha.

Cytat:
BANDITTO a ty jakie oponki założyłeś do Lantry bo nie moge sie zdecydować........doradzcie

ja kupilem używane (brak kasy na nowe) na oko po jednym sezonie...na przodzie Michelin Piloy HX a tyl Pirelli P6000, co do rozmiarow to 195/55 R15, na profilu 50 jezdzilem rok temu i nie polecam, dlatego teraz wybralem 55 , pozatym lepiej sie prezentuje - mniejszy przeswit
Pozdr

Dzięki wszystkim za podpowiedzi zmieniłem oponki na nowe klebery dynaxer hp 2 Drganie w Lantrze znikneły..........jest ok,a w kieszeni 820 zł lżej.......ale na jakiś czas spokuj.......pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Cytat:
2005-04-23 21:09:17, wojnara pisze:
Dzięki wszystkim za podpowiedzi zmieniłem oponki na nowe klebery dynaxer hp 2 Drganie w Lantrze znikneły..........jest ok,a w kieszeni 820 zł lżej.......ale na jakiś czas spokuj.......pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Bardzo dobry wobor, bedziesz zadowolony Pozdrawiam

Cytat:
2005-04-16 21:30:06, Tomasz1023 pisze:
O co chodzi z tym doważeniem?????Co to jest????

Wjezdzasz (na Pulawskiej) pod rzeczony namiocik, pan zdejmuje kołpaczki, postawia takie fajne cos pod zawieszenie, podnosi jedno koło, podjezdza taka maszynka co z boku napedza kolo, podpina pod te podporki na ktorych stoi auto jakies przewody; maszynka napedza kolko do takich obrotow jakbys jechal 140 km/h no i potem jakos tam cos chyba odczytuja i zakladaja ciezarki. i tak kazde kolo... Cała filozofia. Dzieki predkosci mozna tkie kolo dokladniej wywazyc i kolo jest wywazane z tarcza.... bardzo skuteczne