Rożnice miedzy fiateem 125p z 69 roku a takim z 74 roku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czym się róznią takie dwa fiaty??

no ja juz wiem o np innej popmie hamulcowej i innej atrapie przedniej i inaczej rozwiązanym mechaniźmie zamiany biegów
o jeszcze mi jedno przyszło do głowy wszystkie lampy itp w 69 roku są wsłoskie carello i altissimo

co jeszcze jest inne?
skrzynia biegów? maglownica? hamulce?
prosze o odpowiedź fachowców -> nie pomijajce zadnch szczegółów

Skrzynia 5 i dzwignia w podlodze, inna kolumna kierownicza, zamkniety układ chłodzenia, silnik spelniajacy normy emisji spalin (buehehehe), osłona wału napedowego (jak ci peknie, to ne spadnie na ziemie), drazki reakcyjne z tylu, klamki kasetowe, grill plastikowy, lusterko wsteczne "bezpieczne", korbki do szyb z takim duzym tym okraglym plastikiem, dwuobwodowy uklad hamulcowy, nie pamieam w torym roku dorzucili oslone miski olejowej i oslony tylnych tracz hamulcowych.

Bycmoze cos pominalem lub pokrecilem, ale wapie.

Szersze resory 2piorowe zamiast waskich 4 piorowych. Jak sobie jeszcze cos przypomne, to dopisze.

Cytat:
2005-04-17 21:32:05, Julo_ pisze:
Skrzynia 5

????
mialem fiaciora z 78 i mial skrzynie 4

skrzynia 5??? hmmm dziwne ja tam mam 4

a np światełka te w środku??

Cytat:
2005-04-17 21:44:32, waco pisze:
a np światełka te w środku??

a o ktore ci chodzi te na slupkach...czy o te na desce rozdzielczej

Kolejne olsnienie (nie lubie edytowac postow, wole cos dopisac ) Powstawaly tez ubogie wersje na rynek wewnetrzny. Bez klow zderzakow, progowych listew ozdobnych, podlokietnika w tylnej kanapie, kołpaków, drzwiczek schowka na desce rozdzielczej. Poza tym te pozniejsze maja zaglowki w fotelach. Poza tytm pozniejsze modele maja zmienione funkcje przelacznikow na desce, mniejsza kierownice, nie maja ozdobnego pierscienia klaksonu, maja regulacje pauzy wycieraczek. Drobnostki, ale jednak to robi roznice Zwlaszcza dla takich fjatowych ortodoksow jak ja

na pierwszy rzut oka - wlot na tylnym slupku

a z innych roznic to na pewno inny most tylni, inna deska rozdzielcza (czarna), no i wszystko co wymienil Julo

Mowilem ze omge sie walnac Wlasnie jak tego posta wyslalem to tak mysle "hmm, chyba mi sie to akurat jeblo ". A co do slupkow: w 1968 do pazdziernika byly wloskie, pod koniec 68 byly takie ssame az do 1975 poczatku, zaraz przed MRem, 2x szersze niz pierwsze wlochy. Pozniej nawet we wloskich fiatach 125 zaczeli robic te wieksze wloty, takie same jak u nas . Swiatelko w srodku zostalo juz chyba tylko przy lusterku.

ja w 72' mialem jeszcze w schowku.

Julo... Bardzo ładny kancik Gratuluje go... Co do różnic to chyba wymieniłes wszystkie

No w schowku to tak. mowilem o tych co oswietlaja kabine. No i chyba oswietleie silnika wywalili, a szkoda

tyz w 72 miałem dwie lampki tak po oczach dawały ze szkoda gadać....no ale było ;]

Ta. Miales, bo wywalili w 73 :] 72 to ostatni rocznik z full opcja

Cytat:
2005-04-17 22:02:34, stasiu pisze:
tyz w 72 miałem dwie lampki tak po oczach dawały ze szkoda gadać....no ale było ;]

stasiek nie sprzeczaj sie z julem bo on ma ze 3 ksiazki przed soba

Nawet jezeli, to czy to cos zmienia?

Cytat:
2005-04-17 22:18:25, Julo_ pisze:
Nawet jezeli, to czy to cos zmienia?

nic a nic

aha a po chuja siedzisz na motonewsie?? skoro na fso ak sa same nudy a na f&f same tuning auta sa bez klamek zderzakow itp itd

Ciekawe skad ty takie rewelacje wyciagasz... No ale niektorym trzba łopatologicznie: NIE SAME, an szczescie, jak chociazby ten temat. Wystarczy? Jak nie, to juz nie moj problem.

Cytat:
2005-04-17 22:26:23, Julo_ pisze:
Ciekawe skad ty takie rewelacje wyciagasz... No ale niektorym trzba łopatologicznie: NIE SAME, an szczescie, jak chociazby ten temat. Wystarczy? Jak nie, to juz nie moj problem.

to patrz moze sobie przypomnisz.
Cytat:
Nie chodzi tylko o klape. Wlasnie z tym mi sie kojazy f&f (chodzi mi o fiat & furious klub), ale oczywiscie nie caly. Gola klapa i juz mam zajebista fure Razz

rozmowa wyciagnieta z innego forum.
nastepne rzecz o fso ak
Cytat:
Jak milutko. Juz mi sie zaczelo nudzic na forum FSO AK

takze takie rewelacje wyciagam z innego forum ktore sobie przegladam jak chcesz to mam jeszcze inne z czasow lo