Czy ktos ma Espero 2.0 Automat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam model ktory opisałem wyzej,i nigdzie nie moge dostac filtru oleju do tej skrzyni,napiszcie mi czy wogole sie wymienia olej czy tylko dolewa,i co ile,i czy sie wymienia filtr czy tylko czysci?To moje GG 5884375 prosze pomozcie. a to moj emeil : szeryfx@o2.pl

A masz filtr?
AFAIK W naszych skrzyniach nie ma filtra oleju i dlatego trzeba zmieniać częściej olej niż w skrzyniach z filtrem. Ale moja wiedza ogranicza się do silnika 1,8

no własnie ja nie jestem pewien dlatego sie pytalem czy ktos wie wiecej ode mnie na ten temat,bo sam z checia bym sie dowiedział.Nie wiem własnie czy nawet trzeba wymieniac ten olej i filtr?czy tez wystarczy samo dolanie oleju bo tak mi powiedział facet w Salonie Opla,kurcze chciałbym zeby ktos kto ma taki silnik i taka skrzynie doradził mi i powiedział co sie wogole powinno robic??

Ten facet w serwisie to chyba nigdy nie widział automata mówiąc że olej się dolewa. Olej trzeba wymieniać w instrukcji co 45tyś ale ze względu że w Espero nie ma filtra lepiej wymieniać częściej. Jeśli olej będzie zużyty to biegi będą się zmieniać z szarpaniem i z takim lekkim "chrobotaniem". Olej to obojetnie jaki byle Dextron II. Taki sam jak do wspomagania.

Kaza to znaczy ze w moim Modelu nie ma napewno Filtra?Czyli musze wymienic tylko filtr? odezwij sie do mmnie na GG 5884375,napisz mi cos wiecej wiecej instrukcji jak mam postepowac

Koza a ty masz wlasnie Espero 2.0 ?bo jak nie a ja zechce wymienic olej a tam sie okaze ze jest filtr, to po mnie bo ja go u mnie nigdzie nie kupie czekam na odpowiedz,pisz na moj emeil szeryfx@o2.pl,z gory dzieki czekam

no hej ja mam właśnie 2.0 aut - jakoś też się przymieżam do wymiany oleju w skrzyni (kupiłem do sierpniu), ale nie mogę sie zebrać - jak już zmienisz to napisz jak i za ile (oraz olej).

dobra nie ma sprawy ale ja własnie jeszcze nie wiem wszystkiego bo nie wiem czy jest wogole tam filtr.Koza mi napisał ze nie ma ale on ma 1.8 wiec nie wiem czy w moim czyli 2.0 jest czy nie ma dalej jestem w kropce,bo jak spuszcze olej i sie okaze ze jest filtr to nie wiem co zrobie?Słuchaj a ty moze wiesz czy tam jest filtr czy nie?a jak jest to moze masz z kad załatwic?odpisz moje GG 5884375

Pobieżna analiza katalogu części wskazuje, że nie ma filtru. Jest natomiast magnes, który ma za zadanie wychwycić drobiny metalu z oleju. Trzeba go oczyścić.

Juz wszystko wiem,moja skrzynia produkowana była przez GM,i w tym modelu wymienia sie tylko olej,natomiast filtry (bo sa dwa)nie wymienia sie,robi to sie dopiero w trakcie gruntownej naprawy skrzyni biegow,takze do tej pory filtry zostawia sie w spokoju.
Robert piszesz ze trzeba wyczyscic-no ale jak jezeli te magnesy sa gdzies tam w srodku bo tak mi powiedział facet z wa-wy,i powiedział ze ich sie nie wymienia o czyszczeniu nic nie wspominał.Poweidział ze trzeba za to duzo czesciej olej zmieniac.

Bardzo mile widziane dalsze wasze wypowiedzi bo jeszcze niejestem pewien takze dzieki chlopaki za posty pozdrawian Esperakow!!!

Cytat:
2005-04-15 11:49:12, Robert_S pisze:
Pobieżna analiza katalogu części wskazuje, że nie ma filtru. Jest natomiast magnes, który ma za zadanie wychwycić drobiny metalu z oleju. Trzeba go oczyścić.

Dokładnie to samo co w przypadku oleju w skrzyni manualnej.
W miom przypadku magnes zaistalowany jest na wewnętrznej części korka wlewowego (wyrównawczego)... choć o czym zaraz ponownie się dowiem, połowa naszych klubowiczów w swoich uatkach takowego korka nie posiada

Pozdrawiam - SpeedR

Dla zainteresowanych:
Moj model to Espero 1995 2.0CD,automat i po kolei Juz sie wszystkiego dowiedziałem imoja skrzynia biegow nie wymaga ani wymiany filtra ani jego czyszczenia.Filtry sa dwa ale nie zaczepia sie ich wogole mienia sie sam olej!!!trzeba tylko czescie mieniac olej!czyscic takze nie ma potrzeby poniewaz one sa głeboko w skrzyni a uwierzcie ze nie chcielibyscie jej otwierac...Poniewaz zeby to wszystko puzniej poskładac to trzeba pare 1000tys,tak wiec konkludujac ja mam szczescie u mnie skanczy sie tylko na wymianie oleju uff,a juz zaczynałem wpadac w panike.Jezeli jeszcze czegos nie wiecie a bede mogł wam w czyms pomuc to walcie smiało GG5884375 i szeryfx@o2.pl

PS zaznaczam ze ja mam skrzynie GM a w tym roczniku była takze skrzynia Toyoty wiec najpierw musicie sprawdzic jaka u ws siedzi.