Moja Omega jest krzywa?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zawsze siedząc w Omesi czułem, że coś się przechyla na lewo. Przy braniu zakrętu w prawo (bez polityki ) głupie uczucie. Podwozie OK, amorki nowe sprawdzone na trzepaku, połamana nie była, sprężyny OK. Pomiar na osi koła przedniego od ziemi do podstawy błotnika pokazał, że jest różnica ponad 1,7 cm (zbiornik pełny). Z lewej strony jest niżej
a żadnych słoni nie woziłem . Tył ma różnicę 2 mm.
Mam pytanie i prośbę zarazem czy Wy też tak macie? Jak ktoś zmierzy (im więcej tym lepiej) to zobaczymy czy Omesie tak mają. Moja to B kombi rozrusznik xev.

hmmm. moze to swiadczyc m.in o konkretniejszych przesunieciach na plycie podlogowej. Mozliwe, ze autko ma powypadkowa przeszlosc i jego naprawa nie zostala poprawnie przeprowadzona.

Mniej drastyczne: Moze srezyna nieco usiadla ?

Pozdrawiam.

Jeszcze mniej drastyczne: cisnienie w oponach ?

Vino

albo masz kola do wywarzenia

Ważyć - waga, warzyć - wywar , wywar z kół omesi, mniam mniam
Natomiast w kwestii zasadniczej, czy ta usterka pojawiła się ostatnio czy była od początku? to o tyle istotne, że sugerowałoby problem z kolumną MAC Phersona, może warto wyjąc lewy amor i sprawdzić stan sprężyn i podkładek oraz kielicha. Jeśli tam jest ok to obejrzyj dokładnie gniazdo w nadkolu, mocowanie stabilizatora poprzecznego do podłużnic i same podłużnice oraz stan mocowań wahaczy we wnękach kół. Poza tym warto by zrobić naprawdę profesjonalną geometrię zawieszenia razem z jednośladowością i innymi parametrami, to może wiele wyjaśnić, dobry diagnosta może od razu wychwycić przyczynę.
Pozdr, JAnusz

Dzięki wszystkim za rady
Janusz zdaje się, że masz rację co do problemu z kolumną MAC Phersona. Chyba poduszka w kielichu jest ugnieciona. Po sprawdzeniu zdam relację.

2 centymetry na poduszce to chyba trochę za dużo. Z teg co wyczytałem w instrukcji ( strona 108 ) że jest system poziomowania pojazdu. Może tutaj jest problem.

a u mnie z kolei jest takie coś, że jak wpakuje sie szybko w miejsce na parkingu np. skręt w lewo, to potem oma jest przechylona na prawą burte :/...............to jest objawa kropniętych amorów?..na badaniu wyszło że wszystko oko:/.................też mam ome przechyloną jak sie jakiś tłuszcz wpakuje na pasażera ..no ale to to już chyba normalne

pozdrawiam