Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-21 14:07:14 no rzeczywiscie dziwne ze masz glosniej niz w golfie, ja sie przesiadlem z opla i z hondy civic do e36 i jest jednak ciszej, przy kazdej predkosci. e34 jest troche bardziej kanciate ale to nie powino miec tak duzego wplywu. moze gdzies masz uszczelke przy drzwiach naderwana albo przy szybie? |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-21 18:51:03 W E34 wpływ na hałas słyszalny z przodu mają następujące elementy
(a właściwie ich brak lub wysoki stopień zużycia) 1) Pióra wycieraczek - ich kształt, rodzaj spojlera, ustawienie ramion. Dobre pióra wycieraczek to BMW 61 61 9 069 198 lub Bosch 3 397 118 302 (602S). 2) Elementy na rysunku E34 525i HEAT INSULAT./ENGINE COMPARTM.SCREENING Osłona dołu silnika (23) Osłona aerodynamiczna (7) 3) Elementy na rysunku E34 525i TRIM PANEL, BUMPER, FRONT Uszczelki pomiędzy osłoną zderzaka a grillem (4) Pokrywki (7,8) 4) Elementy na rysunku E34 525i SINGLE COMPONENTS FOR HEADLIGHT Osłony za reflektorami - wewnątrz komory silnika (17) 5) Elementy na rysunku E34 525i SOUND INSULATION Izolacja akustyczna maski silnika (5,7) Izlolacja akustyczna deski rozdzielczej i tunelu (1,2,19,20) 6) Element na rysunku E34 525i GEARBOX SHIFTING PART Osłona gumowa drążka zmiany biegów (8) [ wiadomość edytowana przez: zyggy dnia 2005-03-21 18:58:19 ] |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-03-21 19:17:44 no to się wydało nie mam żadnej osłony silnika z dołu, nie ma tej gumki nad zdeżakiem, jednej zaślepki obok chalogenu i jednego chalogenu,jednej osłony relektora(tej prawej,lewa pomaga chłodzić alternator czy prawa też miała jakieś zadanie?). to pewnie to. jakie mogą być ceny? czy dostane zaminniki czy tylko orginalne. na używane to chyba cięzko trafić. naszczęście mam tą zaślepke za bezpiecznikami. autko było kiedyś udeżone właśnie prawą stroną. pomóżcie jeszcze z tymi zawiechami to po wypłacie zajme się tym wszystkim i opowiem efekty. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-21 19:26:13 Osłona za prawym reflektorem jest w jednym kawałku i nie pełni żadnej dodatkowej funkcji. Nad osłoną przedniego zderzaka powinny być dwie uszczelki (prawa i lewa). Przybliżone ceny możesz obliczyć z podanych cen w USD na linkach do katalogu. Należy pomnożyć te ceny przez 4 i będziesz miał przybliżone ceny w zł.
|
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-21 19:36:11 Jest jeszcze jedno możliwe źródło hałasu z przodu samochodu, które można pomylić z hałasem powietrza. Możesz mieć zużyte łożyska przednich kół. |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-03-21 19:51:52 tego nie sprawdzałem, ale to raczej szumi bardzo nie ruwnomiernie ,jak wiatr. ale to też sprawdze. dzięki. dam znak czy te zabiegi pomogą. ale co z zawieszeniem. to jest jak by dwa subwofery były zamontowane . jeden z przodu drugi z tyłu i na niskich progach zwalniających są dwa udeżenia. może to tak ma być, ale nie wydaje mi się żeby bmw tak miało. prosze powiedzieć czy to nie zagraża bezpieczeństwu. luzów nie ma(sprawdzane 300km temu). wymieniałem końcówkidrązków i jakby ciszej ale nie znacznie. przekładnia ma mały luz, ale tylko na wyłączonym silniku. prowadzi się super, zakręty zbiera rewelacyjnie. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-21 19:56:57 E34 to dosyć ciężkie auto - 525i z pełnym zbiornikiem paliwa i kierowcą to ok. 1600 kg, więc uderzenia na nierównościach słychać, zwłaszcza przy zawieszeniu BMW Sport Suspension, które ma utwardzone gumy w górnych mocowaniach amortyzatorów. A może po prostu masz zużyte mocowania amortyzatorów? |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-03-21 20:18:47 nie jest obniżony, to chyba nie jest to sport . mocowania to to w tych kielichach? jak to sprawdić? czy z tyłu też są takie. wydaje mi się,że tył troszke siedzi jak mam pełny bak bęzyny i gazu. czy to ma związek? i czy to zagraża bezpieczeństwu? chcę jechać na święta dość daleko i nie wiem czy najpierw to wymienić. wolał bym po świętach. czasu mało i pieniędzy jeszcze mniej, a po świętach to nowy miesiąc i nowe pieniążki. zostaje pociąg, ale nie poto kupiłem bmw żeby pkp jezdzić. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-21 20:55:06 Zawieszenie BMW Sport Suspension do E34 to
- niższe, twardsze gniazda amortyzatorów - niższe, twardsze sprężyny - twardsze amortyzatory - grubsze drązki stabilizacyjne - i troszkę innych drobiazgów Obniżenie w stosunku do standardowego zawieszenia to 20mm przód i 9mm tył. Na pierwszy rzut oka można tego nie zauważyć. Jednak to bardzo dobre zawieszenie, pomimo głośnych uderzeń na wybojach. Zawieszenie Sport w E34 można rozpoznać w najprostszy sposób mierząc średnicę przedniego drążka stabilizatora. Drążek sport ma średnicę 24mm, drążek standard - 23mm. Z tyłu też są gniazda amortyzatorów, mniejsze od przednich. Znajdują się w kielichach, tuż pod tylnymi głośnikami. Fakt, że masz wrażenie głośnych uderzeń na wybojach nie wpływa na bezpieczeństwo, o ile nie masz luzów w zawieszeniu. Najlepiej pojedź na stację diagnostyczną albo do warsztatu, to sprawdzą wszystko co trzeba. |
Piotr525tds93 Śliwice | 2005-03-21 21:25:25 po pierwszwe autko po wypadku mogło troszeczkę stracić swój kształt, tzn nawet jeżeli uderzenie nie było na oko mocne mogła delikatnie "nagiąć" się buda i zmienił się delikatnie wymiar szpar przy drzwiach i uszczelka(skrajny przypadek,ale możliwy, ja osobiście znam taki - na oko wszystko jest ok, a buda przesunęła się o dobry centymetr, a dzwon wcale nie był słaby !).Po drugie sprawdz czy auto miało wymienianą szybę czołową (lub tylną), a jeżeli tak to jest możliwe, że żle wklejono ją - np w jednym miejscu brakuje troszeczkę kleju i powietrze dostaje się przez ten otwór do wnętrza samochodu. Jeżeli by tak rzeczywiście było to powinno temu towarzyszyć parowanie szyb zwłaszcza przy deszczowej pogodzie,ponieważ zakłócona jest cyrkulacja powietrza. I uszczelka przednia może powodować hałas. Ja wymieniałem w mojej 5 szybę i gość z serwisu opowiadał, że miał przypadek, że uszczelka była wklejona odwrotnie o 180 stopni i w aucie wiało jak smok. Sprawdz też doleganie uszczelek przy drzwiach. To są elementy, które się zużywają jak i inne i po pewnym czasie stają się bardziej płaskie no i szumi (jeżeli auto długo stało nie używane, szczególnie na słońcu lub zimą to na bank nie mają swojej "grubości" a tak przy okazji ja moją 5 nawet przy 200 km/h słyszę przyjemny szum. |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-03-21 21:36:02 u mnie po wymianie czesci nr 8,9 na rysunku zrobilo sie ciszej podczas jazdy po nierownosciach. |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-03-22 11:09:25 dzięki za info. w kwietniu zajme się wszystkim na raz. myśle też, że starczy na większy remont zawieszenia. brakujące elementy już czekają na mnie u znajomego na szrocie, to uzupełnie te plastiki. napisze na pewno jaki to dało efekt. dzięki. |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-04-19 19:19:20 troszke powymieniałem. żona jeszcze nie widziała rachunku, ale i tak sie opłacało. jednak cały pic był w przedniej szybie. koleś za piwo to wyjął i włożył . cisza jak makiem.. |
![]() broks BMW Member BMW 525 TDS kobierzyce | 2005-04-19 23:25:29 Za piwo wycioł szybę i wkleił? Gdzie on mieszka?Można skożystać? |
![]() krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-04-20 22:26:32 w szczecinie mieszka. tak na prawde za dwa piwa, ale to nie zmienia postaci żeczy. rewelacja.. |