Jaki lakier?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiem ze o listwach juz byla mowa ale o odklejaniu...a ja chcialbym poprostu je pomalowac w kolorze nadwozia...jaki do tego celu lakier powinienem uzyc?Tak zeby sie nie luszczyl/odklejal itp

najpierw elastyczny podkład na plastik, "plastofix" potem do farby też dodajesz jakiś dodatek który zwiększa jej elastyczność, i to jest cała filozofia.

co byś nie zrobił to i tak CI zimą ten lakier zejdzie..takie jest moje zdanie ....

jak zrobi tak jak ja pisałem to nie zejdzie, tak robią profesjonalni lakiernicy.

jakby to była taka prosta rzecz to każdy byłby profesjonalnym lakiernikiem. Tak się składa ze lakier do metalu ma powiedzmy 4 składniki to lakier do tworzyw sztucznych ma ich około 7 (o ile dobrz pamiętam) Więc nie jest to aż tak prosta sprawa.

Cytat:
2005-04-09 06:46:20, fryszard pisze:
najpierw elastyczny podkład na plastik, "plastofix" potem do farby też dodajesz jakiś dodatek który zwiększa jej elastyczność, i to jest cała filozofia.

To skoro to takie latwe to czemu jest tak mało lakierników ?? i Czemu te usługi sa takie drogie ?

Hmm, właśnie. Ciekawa sprawa jak dobrze polakierować te listwy bo są częściowo plastikowe, a częściowo metalowe.

Cytat:

Podkład na plastik przy malowaniu plastików koniecznie ale nie koniecznie elastyczny. To nie tak.

Elastyczny powinien być tylko lakier lub klar na przednim zderzaku choć i tu zdania są podzielone.

Już kiedyś pisałem że szkoda iż postów na tym forum nie można edytować bo mam sklerozę i pisze po dwa- sorki .

Cytat:
co byś nie zrobił to i tak CI zimą ten lakier zejdzie..takie jest moje zdanie ....

Nie zgadzam się. Gdyby tak było to lakier schodziłby z auta ze wszystkich plastikowych elementów zimą - zderzaki, klamki itp.

Trzeba pamiętać tylko że przy lakierowaniu listew trzeba porządnie je zmatowić tzn. wyrównać ponieważ jak się przyjrzeć to widać że są porowate. Jeżeli tego się nie wyrówna to będzie widać po lakierowaniu i będzie to się odcinać od reszty karoserii.

ja mówie o listwach w mk 7 tam są tylko plastikowe, droga jest taka usługa gdyż plastofix jest drogi jak cholera, a ten dodatek elastyczny do lakieru też swoje kosztuje.

Cytat:
ja mówie o listwach w mk 7 tam są tylko plastikowe, droga jest taka usługa gdyż plastofix jest drogi jak cholera, a ten dodatek elastyczny do lakieru też swoje kosztuje.

Fryzard - listwy w MK7 to rzeczywiście łatwiejsza sprawa.
Tak jak już napisałem do tego nie potrzeba żadnych zmiękczających dodatków czy uelastyczniających.
A co do lakierowania no to zawsze są drogie sprawy chyba że robimy po znajomości albo u "Pana Janka w garażu".

Cytat:
2005-04-09 09:44:36, BaD_BoY_KrK pisze:
To skoro to takie latwe to czemu jest tak mało lakierników ?? i Czemu te usługi sa takie drogie ?

bo grzebać w silniku każdy zenek kupując klucze w praktikerze i chęciach może natomiast wkład w profesjonalna lakiernie przekracza mozliwości finansowe tych grzebaczy.

omen
jest mozliwosc edycji postow
przy kazdym poscie obok "cytat" bedziesz mial edytuj
jest tylko jeden warunek
nikt nie moze po Tobie dodac posta
stad edycja jest mozliwa tylko wtedy kiedy nikt nie dodal posta po Twoim

Cytat:
2005-04-16 21:00:41, kainek pisze:
omen jest mozliwosc edycji postow przy kazdym poscie obok "cytat" bedziesz mial edytuj jest tylko jeden warunek nikt nie moze po Tobie dodac posta stad edycja jest mozliwa tylko wtedy kiedy nikt nie dodal posta po Twoim

Chyba nie do konca tak.. to o czym Ty piszesz jest chyba tylko gdy zakladasz watek. Posty pisane pózniej mozesz edytowac tylko wtedy gdy nikt nie cytował Twojego posta.. bo cytowanych postow nie da sie samemu wyedytowac.
Jesli sie mysle to sorki za wcięcie sie w wątek.

oj oj joj Storm, Strom, Storm... i co??? Znowu masz rację

Storm masz racje

listwy w mk7 niesą tak do końca z zwykłego plastilku takiego jak np zdezaki czy klamki lecz jest to bardzo twarda guma ... z czego wiem modele które miały seryjnie lakierowane te listwy były zrobione z czegoś twardszego

hmm....to moze teraz ciut z innej beczki....a jakim lakierem pomalowac zarowki W5W???...bo pomalowalem je sobie na czerwono (pare razy zeby ciemniej swiecily) lakierem do zaciskow i niestety troche przypalilo lakier po dluzszym swieceniu:/ a juz taki fajny kolor byl:/

any ideas?