MotoNews.pl
5 Problem z wentylatorem przy chlodnicy (93167/45) - NT

Problem z wentylatorem przy chlodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zauwazylem ze nie wlacza mi sie wentylator na chlodnicy, a temp. dochodzi nawet do "N" (NORM). Wymienilem termowylacznik i dalej nie dziala.
Tak mniejwiecej przy ktorej literce powinien sie wlaczac?
Kupilem nowy, ale czy mogl on byc odrazu walniety, czy przyczyny szukac gdzie indziej.
Gdy podlacze na krotko spinaczem, wentylator dziala.

MKV 91r

ja tak miałem a przyczyną był głupi bezpiecznik tylko nie ten w skrzynce bezpieczników a ten koło akumulatora. ja za wymiane zapłaciłem 150 zł bo pojechałem głupi do forda nic nie znależli podłączyli do kompa za 150 i wyszło, powiedzieli ze wymienią mi gratis ale za kompa musiałem zapłacić wrrr

ok, sprawdze i to. A kiedy powinien sie wlaczac? u mnie na wskazniku jest NORM. Temp utrzymuje sie pomiedzy O i R. Wentylator ma sie wlaczac na O czy na N, czy moze jeszcze wyzej?

Cytat:
2005-04-22 22:26:42, szopen_maciek pisze:
Ostatnio zauwazylem ze nie wlacza mi sie wentylator na chlodnicy, a temp. dochodzi nawet do "N" (NORM). Wymienilem termowylacznik i dalej nie dziala. Tak mniejwiecej przy ktorej literce powinien sie wlaczac? Kupilem nowy, ale czy mogl on byc odrazu walniety, czy przyczyny szukac gdzie indziej. Gdy podlacze na krotko spinaczem, wentylator dziala. MKV 91r

Skoro na krótko spięty działa..( rozumiem że spinałeś we wtyczce która jest zapięta na czujnik?) to chyba nie ma zadnych wątpliwości no nie?

To pewnie bede musial kupic jeszcze jeden, Kupic org czy jakis zamiennik?

Weź ten nowy czujnik wrzuć do garnuszka z wodą (podepnij najpierw omomierz )i obserwuj kiedy się załączy oczywiście podgrzewając wodę .Jeżeli się załączy dopiero po zagotowaniu albo wcale to bedzie znaczyło że jest walniety.Oczywiście pod warunkiem że nie masz silnika 16V (zetec)....tam sytuacja wygląda troszke inaczej.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-04-22 23:34:49 ]