Felgi o rozmiarze metrycznym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po zakupie opon 15'' okazało się,że nie wchodzą na oryginalne felgi. Po próbach założenia trwających 45min. pierwszy oponiarz stwierdził uszkodzenie opony.Drugi obejrzał dokładnie felgę i okazało się, że jestw nietypowym rozmiarze metrycznym tj.390X180 TD.Co Wy radzicie szukać opon 230/55 R390 czy zmienić felgi na 16''.Trochę szkoda oryginalnych felg bo wygląd niezły stan idealny i jest ich pięć.A tak a propo,znalazłem dwa wzory felg firmy AZEV nad którymi się zastanawiam(przystępna cena).Jak myślicie które lepiej by pasowały do mojego autka pięcioramienna gwiazda czy pięć podwójnych szprych.Niestety nie potrafię wstawić zdjęć więc podaję adres:
http://www.atu.de/fbs/fbs_frame.html
Autko BMW E-34 limuzyna 16''.
Pozdrawim techno

Hmm jak te folgi są fajne to kup opony na nie, w niemczech są takowe dostępne i mysłe że pożądny zakład wulkanizacyjny powinien Ci taki esprowadzić.

Dzięki za radę.Na Tobie można polegać.W wolnej chwili poszukam takich opon choć oponiarze z którymi rozmawiałem mówili że będzie trudno.W ostateczności kupię felgi 16''AZEV po 59euro(nowe) i uzywane oponki za ok 550zł.

Jade do niemiec chyba na dniach to jak nie zapomnę to się popytam - jeżeli oczywiście będę miał czas, bo jade tam tylko po auta i wracam zaraz.

Ok! Doceniam bez wzgledu na rezultat.Życzę tanich i dobrych autek do ściągnięcia!

było juz tu o takowych oponach i felgach. jest spory kłopot z zakupem TRX-owych opon ze względu na to iż pomysł ten okazał się ślepą uliczką i firmy wycofały się z tego. poszukaj na forum, ktoś już to dosyć dokładnie i ładnie opisywał.
pozdrawiam

Do felg 390x180TD właściwe opony powinny mieć oznaczenie rozmiaru TD230/55ZR390. Takie opony produkuje Dunlop i jest to opona Dunlop TD SP Sport 2000 E 230/55ZR390. Nie podejrzewam, aby jakikolwiek dystrybutor Dunlopa w Polsce miał w magazynie takie opony, ale zawsze można je zamówić i poczekać na dostawę.

W jednym serwisie znalazłem jedyne 970zł/szt. Tylko proszę nie piszcie że jak się ma BMW to....
pozdrawiam

Cytat:
2005-04-21 00:14:17, techno pisze:
W jednym serwisie znalazłem jedyne 970zł/szt. Tylko proszę nie piszcie że jak się ma BMW to.... pozdrawiam

Hmm chyba im sie cos pomieszalo w głowach Może na jakiejś giełdzie lub w necie?
Napisałem Ci na priv nr gg do znajomego który kiedyś miał podobny problem i chyba znalazł jakieś oponki w tym rozmiarze i to chyba dosyć tanio!

[ wiadomość edytowana przez: Aldik dnia 2005-04-21 00:25:08 ]

techno poszukaj w autogiełdzie dolnoslaskiej ja juz kilka razy widziałem bo o nowych to nie ma co marzyc (cena przewyzsza wartosc calowych felg z oponami)

Cytat:
2005-04-21 00:21:32, Aldik pisze:
Hmm chyba im sie cos pomieszalo w głowach

Felga 390x180TD jest przeznaczona do opon tzw. "sportowych", i tylko takie są dostępne w tym rozmiarze. Cena 970 zł za oponę sportową nie jest ceną zawrotną, wystarczy spojrzeć na ceny opon sportowych w dostępnych rozmiarach calowych. Dobra opona sportowa kosztuje powyżej 1000 zł.

Jeśli techno nie zamierza inwestować w sportowe opony to rzeczywiście w tej cenie można kupić nową felgę i nową oponę tzw. zwykłą. Jednak będzie to już zupełnie inna opona, do normalnej jazdy podejrzewam że lepsza