Adalbert-p Vw Passat Berlin/Mazury | Hallo , postaram sie Tobie pomoc i napisze to , co Niemcy pare lat temu przetestowali , a uwiez mi , sa w tym bardzo dokladni.A wiec przeczytaj.Dzieki ocynkowanej karoserii , rdza nie jest zadnym problemem , jezeli samochod nie mial wypadku.Dosc duzym problemem jest zawieszenie silnika i skrzyni biegow , moga pojsc od czasu do czasu te gumowe amortyzatory , czy jak to tam sie nazywa.Wada i to dosc czesta sa rowniez wszystkie elementy zawieszenia przedniego.Po prostu sa za bardzo filigranowe i z czasem trzeba je wymienic.Do dyspozycji jest 7 wersji silnikow , np;, 75PS (koni mechanicznych) Turbo Diesel , az do RS2 ktory posida az 315 PS.Bardzo polecanym silnikiem jest 90 PS Turbo Diesel , lub 2,6 litra benzyna,ktory to silnik zuzywa srednio 12 litrow paliwa , a Diesel ok.,6,5 litra dieslà.Szczegolnie polecanym modelem jest kombi , ze wzgledu na mozliwosc wielorakiego uzytku.Teraz o slabosciach tego modelu:szlauchy hamulcowe robia sie z czasem porowate i mogo ulec zniszczeniu,to jest normalna choroba WV , az do dnia dzisiejszego .Nieszczelnosci motoru i skrzyni biegow wystepuja rowniez w tym modelu , prosze sprawdzic przed kupnem.Szlauchy do chlodzenia silnika i calego ukladu przed kupnem sprawdzic , moze to grozic przegrzaniem motoru.Najlepiej stosowac , to znaczy wymienic seryjne amortyzatory , szczegolnie przednie na Monroe , gazowe,wytrzymoja praktycznie cale zycie samochodu . Jest to dobry i wdzieczny samochod , ktory posiada nie wiele wad , jezeli dbamy o niego.Przebiegi rzedu pol miliona kilometrow nie sa zadnym problemem , bez wzgledu na rodzaj silnika.Bezwarunkowo przed kupnem i w czasie eksploatacji , sprawdzic ksiazke serwisowa , a szczegolnie wymiane paska rozrzadu , musi byc wymieniony co 90000 km.,innaczej grozi zniszenie motoru , co sie wiaze z wysokimi kosztami naprawy.Odpowiedzialny za ten tekst jest Jens Peter Saathoff , zeczoznawca z Niemieckiego zwiazku przegladow technicznych. Ja tylko przetlomaczylem ten tekst i mam nadzieje , ze troche tobie pomoglem.Napisz , co zrobiles - Adalbert |