MotoNews.pl
3 Dym z pod maski (92817/0) - NT

Dym z pod maski

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Sprawa wygląda tak:
Nie dokręciłem do końca korka od oleju (o czym dowiedziałem się dzisiaj) Rano wsiadlem i zaczołem jeździć, przejechałem ponad 20 km i nic nie wskazywało zeby coś sie stało. Po południu po odjechaniu spod bloku (ok 100m) stanąłem na świtłach za kolesiem z końcowym tłumikiem "sportowym" własnej roboty. Podśmiewując się z niego "ale mu kopci " Pokazało sie zielone światło gość odjeżdża a tu dalej siwy dym wyłazi bokami i przodem Zjeżdżam na parking maska do góry a tam nie ma korka od oleju. Plama na masce i wszystko mokre w oleju (kolektor, przewody WN, wspoma, wszstko co ok wlewu w prawą strone - do kielicha i akumulatora)

Czy to wydażenie może niekorzystnie wpłynąć na poprawne działanie silnika i podzespołów??

P.S. Zawsze sprawdzajcie czy do końca zakręciliście ten korek

Miałem tak w passacie.Wytrzyj dokładnie co się da i po prostu czekaj aż reszta odparuje - troche to potrwa ale nie ma innej rady.

w ostatecznosci mozesz umyc silnik i po klopocie.

polecam preparat K2 Arwa do mycia silników. naprawte skuteczny. Cena coś około 8-9PLN za butelke z atomizerem.

No i oczywiścienie nie zapomnij o nabyciu nowego korka wlewu celem zaożenia go już po uzupełnieniu stanu

Korek mam bo stało sie to blisko domu, wiec zostawilem samochód i na piechotke drogą którą jechałem. Leżał na parkingu

Dzięki za nazwe preparatu. Napewno będe czyścił bo jak partze na ten olej to....

jak masz dojscie do myjki cisnieniowej to masz polowe roboty zrobione, zostala tylko ta gorsza

na myjce wołają 20 zł za mycie silnika, ale jak to zrobią to trudno powiedzieć. Silnik jak silnik ale najbardziej brudne jest wszystko w koło wspomagania

Przy stosowaniu płynów do mycia silnika zalecał bym wcześniejszą próbę .Mój kolega spryskał silnik płynem po którym zrobił się on biały jak po użyciu gaśnicy proszkowej,a zabrudzenie to nie dawało się usunąć. Dodam tylko że stosował płyn który ja stosuje bardzo często i wszystko jest ok. nazywa się on Fular.

Częste mycie skraca życie

mycie silnokow to ryzykowna sprawa, moze ci sie uda i bedzie ok, a moze jednak sp....... ci sie pare rzeczy. Powycieraj co sie da i zobacz jak bedzie, pokopci i przestanie.

ja moge polecić polski produkt o nazwie BOVI jest on sprzedawany na stacjach i sklepach w litrowych pojemnikach z tkzw psikaczem rozpylaczem. koloru czerwonego .cena ok 12 pln psikasz czekasz 5 minut zlewasz wodą nie koniecznie pod ciśnieniem... i jest gitara. co ciekawe nie niszczy gum i jest tłusty po popsikaniu. używałem tego już 2 lata temu w innych autach i jest git. sory za rymy tak wyszło

jak na razie to nic nie czyszcze, bo nie moge jej odpalić chyba padł akumulator. Kontrolki sie swiecą ale przy włączeniu swiateł postojowych przygasają a świateł mijania gasną całkiem. Po dalszym przekreceniu kluczyka rozrusznik nawet nie zakręci, gasną kontrolki, resetuje radio i komputer pokładowy.