Wentylator nie wlacza sie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy Uztkownicy,

w ostatnim czasie nie wlacza mi sie wentylator przy chliodnicy.
Jak moge sprawdzic czy to wina czujnika, bo wentylator odpalalem na krotko i chodzi.

Gdy wlaczalem wentylator na krotko, uzylem do tego kawalka drutu (dosc cienkiego, jak spinacz), ktory szybko sie nagrzal.
Czy tam jest tak duze napiecie czy moze mam jakies zwarcie?

Pozdrawiam
Tomek

Napiecie na wentylatorze to 12V ale jest tam dosc duzy pobor mocy, ja mam do tej pory podlaczony na krotko pod maska ale dosc grubymi przewodami, jak podlaczylem wlacznik co by nie chodzil caly czas to spalil sie po 2 dniach.

Taki czujnik do mkV w sklepie podróbka 30 zł oryginał 60 wiem bo w sobotę wymieniałem kumplowi i kupywał nowy jest oki też mu się nie załączał wentylator.

Jak wentylator jes juz stary to zaczyna pobierac wiekszy prad Wtedy wlacznik wentylatora bedzie uszkadzany Proponuje ci podjechac do elektryka zeby zrobil ci to na przekazniku Ja tak zrobilem i mam klopot z glowy a wczesniej wymieilem chyba ze 3 wlaczniki wentyla i na krotko tez mi sie przewody grzaly.

Przede wszystkim wlacznik powinien byc do nie mniej jak 36A kosztuje ok 10zl na Woluminie. Ja mialem taki jak mialem problemy z wentylatorem. A jak chcesz sprawdzic czujnik to najprostrza metoda zagrzej silnik tylko bez przesady i zobaczy czy przewodzi prad. Ew jak go masz wyjetego to garnek woda i bedziesz wiedzial czego to jest wina.A jesli chodzi o przewod to powinien byc dosyc gruby.

zrobilem wczoraj maly tescik i obserwowalem kiedy wlaczy sie wentylator. nastapilo to pomiedzy A i L (w szkali NORMAL)

chyba troche za pozno, wiec wymienie ten czujnik, jezeli to cos innego to dajcie mi prosze znac

dzieki za wszytskie porady

Pozdrawiam
Tomek

Jeśli jeszcze było na polu NORMAL to chyba wszystko ok
Ja swój czujnik sprawdziłem odczepiając wtyczkę i zwierając w niej styki. Wentylator ruszył więc miałem pewność, że to czujnik jest zwalony. A nowy kupiłem od MAG-a za 35 zeta (Motorcraft)

witam
a u mnie jest tak wentylator chodzi jak go bezpośrednio podłączę do akumulatora dwoma kablami, zwieranie na krótko czujnika przy termostacie i na wężu grubym przy chłodnicy nic nie daje, gdzie szukać usterki moze jakiś przekaźnik tylko jaki i gdzie? pomocy chłopy

a bezpiecznik sprawdzałeś

ma moz4e ktos schemat instalacji elektrycznej?? bo u mnie czujniki sa dobre a nie wlacza sie wentylator chyba mam cos zchrzanione z kablami tylko nie wiem ktory jest od czego

ten 30A od wentylatora jest ok, dodam jeszcze że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej wskazuje "pogodę", tzn co chce raz jest na dole raz na górze czasami dźwignie się ciut ciut, i to niezależnie od ilości przejechanych kilometrów, więc co może być do cholery?

Cytat:
2005-04-21 07:38:17, BodzioD pisze:
ten 30A od wentylatora jest ok, dodam jeszcze że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej wskazuje "pogodę", tzn co chce raz jest na dole raz na górze czasami dźwignie się ciut ciut, i to niezależnie od ilości przejechanych kilometrów, więc co może być do cholery?

Do wskaźnika temp służy w 16V ( o ile się nie mylę) ten czujnik na dole obudowy termostatu.Ten na górze daje info.do kompa o temp.silnika.Przynajmniej tak właśnie jest u mnie

u mnie po spotkaniu z matizem też się chyba nie włącza,
chociaż tak naprawdę to kiedy powinien się włączać ??
bo słyszałem że tylko na parkingu i gdy woda się prawie gotuje.