| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-04-18 08:42:44
Odpiszę, zanim cie op...lą za nieużywanie wyszukiwarki
a) zmulenie wcale nie jest oczywiste. Wiele osób nie narzeka. Tak jak świecenie check engine nie jest normą. Regulacja! b) Możliwość odpaleniana gazie w instal. II gen jest w 90% oczywistością. c) moment przełaczania w zalezności od wysokości obrotów można wyregulować. Było niedawno. Poszukaj d) Jak gaśnie przy skręcie to masz parownik "wzdłuż" (i dobrze) więc się przyzwyczaj. Siła odśrodkowa przesuwa membranę i przygasa. e) WYSZUKIWARKA!!!
(Też se musiałem kogoś pouczyć )
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-04-18 08:43:50 ] [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-04-18 08:44:26 ] |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-04-18 09:50:28
Oczywisice, ze ze strata mocy, ale nie az taka, zebys to tak bardzo odczuwal. Strata nastepuje glownie na wysokich obrotach przez zwezke w dolocie. Mniej powietrza - gorsze przespieszenie.
Czyli masz starszy typ przelacznika, taki duzy pewnie, nie? Nie zmienia to faktu, ze w znacznej wiekszosci instalek da sie odpalac na gazie. U Ciebie wystarczy przelaczyc na gaz, tam trzeba przytrzymac przed wlaczeniem zaplonu i bedziesz juz odpalal za kazdym razem na gazie. Pozdrawiam QLogic |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-04-18 18:11:56
Ja mam tez parownik wzdłuz.. i nigdy mi na zakrecie nie zgasł... wiec to tez kwestia regulacji ewentualnie parownika... |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-04-18 19:35:03
Bardzo możliwe, że masz parownik dobrze wypoziomowany i położony w pobliżu osi wzdłużnej pojazdu. Jeśli do tego dodać dobrze wyregulowaną mieszankę, przynajmniej zminimalizujesz ryzyko gaśnięcia przy skręcie. Pozdrawiam - SpeedR |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-04-18 22:23:41 Gasł mi pare razy.. ale z innej przyczyny( filtry) nigdy mi sie nie zdarzyło zeby mi na zakrecie zgasł.. a parownik montowali mi partacze do potegi ( zaj..... sk..... ) wiec nie wiem czy jest az tak dobrze zamontowany... moze ocenisz swoim fachowym okiem Speedr ? |
Zbych_S Espero 1,5 GLX Poniatowa | 2005-04-19 09:42:42 Witam, ja mam przełącznik od gazu w postaci diody, auto może być odpalana na paliwie jak i na gazie, ale odpalenie na gazie wymaga pewnej sprawności manualnej, ale nie narzekam. Moja instalacja jest trochę kombinowana, znaczy nie z jednej firmy, spalanie na trasie około 7-7,5 litra na 100 km, w mieście przy dużych korkach wzrasta drastycznie, jeśli tak mozna powiedzieć 11-12 na 100. Wszystko było w pożądku do czasu przeglądu rejestracyjnego, który miałem poczatkiem kwietnia: pojechałem na stację kontroli, pan porposił o otworzenie maski, następnie spojrzał na spaliny i zanim się obejrzałem zaczął mi kręcić przy gazie, a u mnie regulację spalania ustawi się przez komputer, bo mieszanka steruje silnik krokowy, no i niestety od tamtej chwili kaszana. Ale nie o tym chcę napisać, uważajcie z jazdą na samym gazie, jakość paliw w naszym kraju jest tragiczna (np. duże ilości wody w paliwie!!!) i trzeba ten układ paliwowy trochę raz na jakiś czas użyć, w przeciwnym razie może być problem np z wtryskiweaczami po dłuzszej przerwie bez paliwa (tym sposobem mój znajomy ma remont silnika w nexii przy 80 tys przebiegu) Według mechanika: rdza w układzie wtryskowym i ogólne problemy z silnikiem i ogrom śmieci w baku i wody, w związku z czym uszkodziła się pompa paliwa i bak do czyszczenia. to tyle smucenia. Ogólnie nie jest źle na gazie ale to trochę kłopot, problemy z gaśnięciem na zakrętach to kwestia regulacji, też to miałem, pozdrawiam |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-04-19 19:23:01
ja tez tak miałem to jest kwiestia tegulacji zbyt uboga mieszanka, teraz już praktycznie nie odczuwam różnicy w mocy klima/bez |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-04-20 00:10:31
Tylko IV i V generacja. III to niestety nieznaczny postęp względem ukł. mieszalnikowych.
Czarek, podejrzewam że o wiele bardziej "fachowe oko" ma monter, który zajmuje się instalkami na codzień. Ja mogę się wymądrzać na tyle na ile pozwala mi doświadczenie zdobyte w ITS' ie przy okazji wizyty włochów z Landi Renzo i przeprowadzanych przez nich szkoleń.
Instalki LPG zakładałem w życiu 2, więc jestem co najwyżej średnio - kompetentną osobą do oceniania w tym zakresie pracy innych. Bardzo chętnie postaram się pomóc w zakresie kłopotów z grupą korbowo - tłokową, systemami doładowania - reszta to hobby i wiadomości zdobyte metodą "samoistnego dłubacza"
Pozdrawiam - SpeedR |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2005-04-21 07:57:15
i jeszcze jedna sprawa według mnie - na gazie trochę inna technika jazdy powinna być, tzn raczej nie używac luzu! |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-04-21 08:31:47
jak to inna ? toc na PB tez sie nie powinno jezdzic na LUZIE... |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2005-04-21 10:09:10
no ale niby można
[ wiadomość edytowana przez: plump dnia 2005-04-21 10:11:08 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-04-21 15:19:34
Jak nie można
Panowie dla przypomnienia: Po założeniu LPG samochód ogólnie jest słabszy, bo ma zwężkę. Jeśli dobrze jest wyregulowana instalacja, to nie powinno być zauważalnej różniczy pomiędzy LPG, a PB. Oczywiście mowa tutaj o jeździe na PB z zwężką Ale jednak jakaś róznica jest. A na biegu jałowym nie wolno jeździć i na to jest paragraf.
Zresztą jest to bardzo niebezpieczne i wkór...jące dla tych co są za nami.
|
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-04-21 16:30:14 Chocby zalozyc instalacje 132 generacji to i tak bedzie slanbszy
na gazie zawsze gorzej |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-04-21 18:49:14 DeeJey jak pamietam na hamowni otrzymal 98KM na benzynie i 101 na gazie.
Co Ty na to? |