emik Kalisz | Witam, od paru miesiecy zaglądam tu regularnie. Sledzę tematyke LPG. Mam pyt. do kolegów zakładajacych LPG. Moje auto to Mazda 323 1,3i 8 zaworów. Jest to model przejsciowy pomiedzy gażnikiem a jednostka 16 zaworową, oznaczenie silnika B3E. Posiadam gaz na tzw srubę, emulator wtrysków, tester sondy lambda (pracujacy non stop-diody led), emulator sondy lambda. Problem wystepuje przy jeżdzie na Pb. Przepływka klapowa sprawna, swiece NGK przerwa 0,8, nowe kable. Mam pytanie, czy obecność zwężek w dolocie powietrza tj. mikser fi32, klapa antywybuchowa moze miec wpływ na sterowanie mieszanką na Pb.
Jak wiadomo jest to L-jetronik i przeplywka w połaczeniu z dodatkowymi czujnikami reguluje skałd mieszanki na Pb. Czujniki, sonda lambda sprawne. Nie posiadam silnika krokowego w przepustnicy (zaworu biegu jałowego) wiec całością zarzadza ECU w oparciu o dane ze czujników. Auto gdy jest zimno zbiera się oki widze to na testerze lambdy, z chwilą nagrzewania motoru ECU zubaża mieszanke az do wartosci tak skrajnej ze motor nie ma ciagu na Pb. Mozna autem jechać gdy uruchomi się system kontroli lambda, lecz jazda jest poprawna bez gwałtownych przyspieszeń.
Powtarzam pytanie czy ograniczenie dopływu powietrza może wpływac tak drastycznie na zachowanie się auta (wychylenie przepływki) Autko z 92 roku.
Pozdrawiam |