Getz 1.1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzam się do kupna Getza z silnikiem 1.1. Chciałbym poznać wasze opinie o tej jednostce napędowej. Ile wam pali, jak wyglądają osiągi w rzeczywistości? Dzięki z góry

Hej!

Posiadam Takiego od 3,5 miesiąca. Zrobilem ok. 6200 km. i narazie mogę powiedzieć, że: WYŚCIGÓWKA to to nie jest! Na autostradzie A4 do Wrocławia osiągnąłem 170 km/h (sam w to nie wierzyłem!!!!) Chyba nieźle co? Silniczek ogólnie można powiedzieć że jest mułowaty (może dlatego mam takie uczucie bo poprzednio miałem BMW 150 KM). Gdy jedziesz ok 2 rpm i wdusisz pedał to nic się nie dzieje!!! Trzeba powolutku wduszać to wtedy się jakoś rozędza...Tak w sumie to jestem bardzo zadowolony - pali mi ok. 6.5 do 7L/100km w mieście. Fajne autko-jak liczysz na lepszy silnik to 1.3L, ale 1.1L mniej kosztuje...

Powodzenia. Jak coś mi się przypomni to napisze...

170km/h ?? No to ładnie! Właśnie miałem duzy dylemat odnośnie 1.3 czy 1.1. Wygrała jednak ekonomia. 6,5/7 l po mieście to całkiem przyzwoicie.

Czekam na opinie innych

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-05-18 12:57:24 ]

Ja mam w rodzinie 1.3 i powiem , że ma kopa- nawet moje Scoupe1.5 bierze...no ale co Scoupe juz troszke swojego przeszło! Jeżdziłem 1.1 i bez porównania jest słabszy i nmiej elastyczny od 1.3! Ja bym brał 1.3!

No cóż, wszystko jest kwestią potrzeb i wymagań.
Jeśli ważniejsza jest ekonomia, a nie liczy sie dynamika to wiadomo - 1.1 spali mniej.
Natomiast ja z tych dwóch na pewno wybrałbym 1.3.
Dla mnie dynamika przy wyborze auta była jednym z najważniejszych kryteriów, dlatego wybrałem to co wybrałem
A nie pali wcale dużo więcej

Jednak przy przejeżdzaniu rocznie około 30000km to różnica miedzy spalaniem 1.1 a 1.3 jest dość znaczna.

Sorki, trochę nieprecyzyjnie się wczesniej wyraziłem.
Mówiąc że nie pali wcale dużo więcej miałem na myśli różnicę między tym co wybrałem a 1.3

Tu różnica jest bardzo nieznaczna, a przejeżdżam rocznie około 25 kkm.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-05-18 13:47:01 ]

Ok, jeżeli jeszcze ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu Getza z silnikiem 1.1 to bardzo prosze o opinię.

jezeli silnik getza 1.3 jest choc troche podobny do 1.3 z accenta to ja bym wziol 1.3 przy takiej masie i takiej mocny zapewno abrdzo by fajnie jezdzilo

co do 1.1 zadanego w pytaniu... jechalem tym kawalek u znajomego 12 km.. A mam jak mowiel accenta 1.3 to roznica kolosalna choc u mnie masa jest raczej wieksza i jest wiekszy... Ale i tak o wiele lepiej sie jezdzi z tym silnikiem 1.1 getza jak silnkiem chyba 1.2 pandy...

A z spalaniem to roznie bywa... my tez kupislismy 1.3 accenta zeby byl ekonomiczny.. ale co z tego jak sie troche sytuacja zmienila i teraz jezdzi nim codziennie 4/5 osob... dochodzi gorka jeszcze i jest parwde mowiac kaplica... mozesz deske mu a on i tak reakcji 0 a tu juz moim zdaniem jest niebezpiecznie dopiero jak wejdzie ponad 3,5 tys obr. to inne samochody zacynaj zjezdzac

Musisz sie zastanaowic jezeli bedziesz jezdzil sam nie potrzebujesz wyprzedzac tylko o taki samochodzi zeby dojechac do pracy po duzym miescie to wybor moim zdaniem dobry