CARINA E NA GAZIE BIERZE ZA DUŻO BENZYNY.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
OD 3000 KILOMETRÓW MAM AUTO NA GAZ
wSZYSTKO W SUMIE JEST W PORZĄDKU GDYBY NIE TO ŻE NIE JEST W PORZĄDKU TO ŻE OPRÓCZ GAZU OKOŁO 10L NA 100 KM.
BIERZE MI OD 3 DO NAWE 6 LITRÓW PALIWA NA 100 KILOMETRÓW.
CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIE O CO CHODZI. W SERWISIE ROZKŁADAJA RĘCE ALE JA OCZYWIŚCIE JESZCZE Z NIMI POWOJUJE.

Tiaaaa... ja z kolei od miesiąca mam lodówkę, która zżera mi prąd i chłodzi, ale kurde jeszcze do tego mrozi i nie wiem co jest grane....

Człowieku !
Więcej danych ! Jaki silnik, jaka instalacja ???
Pozdro.

Cytat:
2005-05-17 16:04:59, Perzan pisze:
Tiaaaa... ja z kolei od miesiąca mam lodówkę, która zżera mi prąd i chłodzi, ale kurde jeszcze do tego mrozi i nie wiem co jest grane.... Człowieku ! Więcej danych ! Jaki silnik, jaka instalacja ??? Pozdro.

instalacja gazowa Lovato model 2005, KOMPUTER AUTRONIC AL-700
carina e 1.8 16v

[ wiadomość edytowana przez: kjanos dnia 2005-05-17 17:03:16 ]

Ja nie wiedze zadnego problemu , silnik sie wlacza na benzynie i przelacza na gaz po lekkim rozgrzaniu. Jezeli sie jezdzi na krotkich trasach to takie spalanie benzyny nie wydaje sie straszne. To teza czlowieka co nigdy nie mial gazu w aucie . Pozdrawiam

Cytat:
2005-05-17 17:02:42, CzapCzap pisze:
Ja nie wiedze zadnego problemu , silnik sie wlacza na benzynie i przelacza na gaz po lekkim rozgrzaniu. Jezeli sie jezdzi na krotkich trasach to takie spalanie benzyny nie wydaje sie straszne. To teza czlowieka co nigdy nie mial gazu w aucie . Pozdrawiam

Może powinienem od razu to napisać ale przetestowałem spalanie na długim dystansie 1000 kilometrów z dwoma postojami
Efekt 32 litry benzyny poszło i 80 litrów gazu.

A jezdzisz caly czas na gazie ? lub kiedy przelaczasz na beznyne tzn. po ilu km od ruszenia ?

Z tego co mowisz to chyba masz tak instalke zrobiona ze ona spala gaz i troche benzyny w jednym czasie. Moze tak ma byc, albo cos z komputerkiem.

Nuie może tak być!!!!!!!!!!!!!!!!
Gaz się musi spalać razem z bęzyną i tu leży problem.
Pytanie tylko czy odłączyli pompę czy odłączyli wtryski jeśli wtryski to może się zdarzyć że puszczają trochę paliwa!
Więc musisz to sprawdzić jak jest zrobiona instalka i jak to rozwiązali jeśli odłączyli wtryski to niech odłączą pompę i to powinno pomóc!

Pozdro.

Cytat:
2005-05-17 17:06:38, kjanos pisze:
Może powinienem od razu to napisać ale przetestowałem spalanie na długim dystansie 1000 kilometrów z dwoma postojami Efekt 32 litry benzyny poszło i 80 litrów gazu.

Czyli jak rozumiem, wybyłeś w długą, jednorazową trasę.
To już nam daje pewien obraz sytuacji...
Zapytaj gazowników przy jakiej temperaturze przełącza się na gaz i przy jakich obrotach.
Może masz taki styl jazdy, że najnormalniej w świecie nie osiągasz takich obrotów żeby załączył gaz ? Ewentualnie coś się przycina w instalce nie włącza kiedy powinna ?
Obserwowałeś w jakich okolicznościach (obroty/temp) włącza na gaz ?
Sprawa lejących wtrysków, jak pisze Kafi też jest niewykluczona, aczkolwiek zastanowiłbym się jeszcze nad inną możliwością. Mianowicie emulator wtrysków może coś przerywać, jakiś kiepski styk, coś w tym stylu i będzie włączać sobie skokami wtryski w dowolnie wybranym momencie na dowolny okres czasu.
W przypadku lejących wtrysków faktycznie, ratuje Cię tylko odcięcie pompy lub wymiana wtryskiwaczy.
Pozdro.

Perzan, nigdy w zyciu nie widziałem lejącego wtryskiwacza w benzynie... a wiesz czemu? Bo on tak jest zbudowany że nie może lać. Co innego w dieslach.
Poza tym pozdrowienia dla kolegi Kjanosa, gdyż dołączyłes własnie do mojej ulubionej grupy użytkowników samochodów... gazowników Pamiętaj, perpetum mobile jest juz blisko!

p.s. jak zejdziesz ponizej 5l gazu i 0,02l benzyny na trasie to daj znać, zrobimy interes hehe

SerwisSJ - to ja nie należę do Twojej ulubionej grupy użytkowników samochodów-gazowników, bo gaz toleruję co najwyżej w zapalniczce.
Nawet kuchnię mam "na prąd".
Pozdrawiam

Cytat:
2005-05-18 09:00:33, serwisSJ pisze:
Perzan, nigdy w zyciu nie widziałem lejącego wtryskiwacza w benzynie... a wiesz czemu? Bo on tak jest zbudowany że nie może lać. Co innego w dieslach. [...]

No to wszystko jasne. W takim razie należałoby poszukać w emulatorze wtrysków, pewnie je włącza na moment.
Aaaaaa !!! Przypomniałem sobie.....
Kjanos: Czy nie masz przypadkiem włączonej opcji "dopalacza" ??Coś takiego, co przy maksymalnym otwarciu przepustnicy przełącza na benzynę dla lepszego kopa.

SerwisSJ: a co się dzieje jak padnie regulator ciśnienia w listwie ? Nie ma szans przelania wtrysków ? Ciśnienie jest takie ile pompa poda ? Co wtedy się dzieje z powrotem do baku ?
Pozdro.

Dzięki za rady podjade do nich (gazowników) i pogadam o tych wtryskach pytanie tylko czy benzynowe moga lać czy nie , bo jeden z uczestników naszej dyskusji zauważył że tylko diesle moga lać to jak to jest.

Odłączyli mi wtryski a nie pompe.... a to można wyłączyć pompe????

Naprawde nie chodzi mi o perpetum mobile ale jak jeżdże na gazie to na nim chciałbym jeździć a nie na gazie i na benzynie bo to raczej słaby biznes i chyba nie dobry dla silnika.

Przypominam że sprawdziłem to na trasie więc nie chodzi o benzyne spalaną podczas rozruchu. Na trasie bierze około 8 litrów gazu i 3 litry benzyny.

Przed wstawieniem gazu palił na trasie 7 litrów benzyny.

Cytat:
2005-05-18 12:22:06, Perzan pisze:
No to wszystko jasne. W takim razie należałoby poszukać w emulatorze wtrysków, pewnie je włącza na moment. Aaaaaa !!! Przypomniałem sobie..... Kjanos: Czy nie masz przypadkiem włączonej opcji "dopalacza" ??Coś takiego, co przy maksymalnym otwarciu przepustnicy przełącza na benzynę dla lepszego kopa. SerwisSJ: a co się dzieje jak padnie regulator ciśnienia w listwie ? Nie ma szans przelania wtrysków ? Ciśnienie jest takie ile pompa poda ? Co wtedy się dzieje z powrotem do baku ? Pozdro.

Nie mam dopalacza

Wtryski napewno nie leją!!!!
Pompę można odłączyć w chwili gdy auto przechodzi na benzynę
Pojedź do nich niech odłączą pompę i zobaczysz wtedy jeszcze jest opcja złego emulatora który sobie nie radzi z odłączeniem wtrysków.

Pozdro.

Róznice w budowie i zasadzie działania wtryskiwaczy benzynowych a diesla sa takie jak miedzy kalkulatorem na baterie słoneczne a najnowszym PCtem. Więc nie zachodz w gowe dlaczego jedne leja a drugie nie.
Perzan, reg. cisnienia reguluje cisnienie w niewielkim zakresie, jest to tylko korekta ciśnienia paliwa Vp w stosunku do podciśnienia w kolektorze dolotowym Vk tak, aby zawsze Vp+Vk=const. A jezeli jest uszkodzenie regulatora to nic sie ie dzieje (przynajmniej nie widziałem) bo ukłaD spokojnie wytrzyma cisnienie pompy (a takie masz np. po przekreceniu kluczyka).