MotoNews.pl

Prawko na lawete ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy orientuje się ktoś, jaka kategoria prawka jest na lawete ?? i ile kosztuje zrobienie takiego prawka ??

potrzebne jest E/B (E do B) nie wiem ile kosztuje kurs, dla porównania podam ze ja robiłem na E/C i dałem 1900zł

napewno musisz mieć E- przyczepy !! bo inaczej możesz ciągać przyczepe o masie nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego , o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza3.5T

jak sie nie myle to E do B kosztuje około 900pln

Cytat:
2005-04-25 21:25:56, vvv1 pisze:

no bez przesady .. 900zl ?? przecież to rozbój w biały dzień

Cytat:
2005-04-25 21:25:56, vvv1 pisze:

a ja pytałem nie tak dawno i powiedzili mi za kurs 450zł

tam gdzie ja zdawalam bedzie na pewno kolo 1000, ale jaka tam atmosfera jest warta tych pieniedzy, no i przede wszystkim fajni instruktorzy

ale mozna to chyba latwo ominac jesli sie myle to mialem poprostu fuksa ze mnie nei skontrolowali a wiec jadac samochodem o masie wlasnej ok 1200kg konkretnie opel, ciagnalem lawete wypozyczona na 2 dni bardzo lekka aluminiowa konstrukcja a na niej essi czyli jakies 1050kg wiec nie przekroczylem dopuszczalnej wagi 3,5T ani nawet przyczepa duzo nei przewyzszala dopuszczalnej wagi wiec nie powinno byc problemow... poprawcie mnie jesli sie myle zebym przez przypadek drugi raz tak nei pojechal

Cytat:
2005-04-25 21:52:11, kierek pisze:
ale mozna to chyba latwo ominac jesli sie myle to mialem poprostu fuksa ze mnie nei skontrolowali a wiec jadac samochodem o masie wlasnej ok 1200kg konkretnie opel, ciagnalem lawete wypozyczona na 2 dni bardzo lekka aluminiowa konstrukcja a na niej essi czyli jakies 1050kg wiec nie przekroczylem dopuszczalnej wagi 3,5T ani nawet przyczepa duzo nei przewyzszala dopuszczalnej wagi wiec nie powinno byc problemow... poprawcie mnie jesli sie myle zebym przez przypadek drugi raz tak nei pojechal

No tak.
tylko że lawety mają dwie osie i chyba o to tu chodzi, bo zwykłe przyczepki zazwyczaj mają jedną oś.

http://www.prawojazdy.com.pl/files/kodeks/index.php?site=53
to powinno pomoc...

hehe jednak się myliłem rozmawiałem z gościem który zrobił to prawko w zeszłym miesiącu i okazało sie że to jest kwota 500 zł

Jezeli dobrze kojarze po zmianie przepisow nie trzeba miec prawka "E" nawet gdy są dwie osie - ale jak pisal kierek nie mozna przekroczyc 3.5 tony. (konsultowalem z pewnym znajomym ) zreszta przepisy mówią tak : KATEGORIA B -
pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 tony z wyjątkiem autobusu lub motocykla
b) pojazd, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony
Kategoria B+E - samochód osobowy określony w poz.3 z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 1 t.

A możecie wytłumaczyć, ale tak na chłopski rozum definicje: masa własna, masa całkowita ??

Cytat:
2005-04-26 13:09:58, marcin_op pisze:
A możecie wytłumaczyć, ale tak na chłopski rozum definicje: masa własna, masa całkowita ??

Dżizas... no comments...

Cytat:
2005-04-26 00:32:09, korekpl pisze:
Jezeli dobrze kojarze po zmianie przepisow nie trzeba miec prawka "E" nawet gdy są dwie osie - ale jak pisal kierek nie mozna przekroczyc 3.5 tony. (konsultowalem z pewnym znajomym ) zreszta przepisy mówią tak : KATEGORIA B - pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 tony z wyjątkiem autobusu lub motocykla b) pojazd, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony Kategoria B+E - samochód osobowy określony w poz.3 z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 1 t.

Otóż to ...

Cytat:
2005-04-26 13:30:32, Kozak_WRC pisze:
Dżizas... no comments...

A to taki Kozak z Ciebie ??

skoro no comments, to no comments, więc po co się wogóle odzywac ??

MASA WŁASNA - jest to masa pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego,

A tutaj masz takie szczegóły o jeździe z przyczepami

Masa własna np waga przyczepy 500kg + ładunek500kg= masa całkowita 1000kg