26.04.1986 - wybuch w Czarnobylu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mysle, ze warto przypomniec, ze 26 kwietnia 1986 r. mial miejsce wybuch w elektrowni atomowej w Czarnobylu. A zatem dzis mija dokladnie 19 lat od tej tragedii - tragedii, ktora nie zakonczyla sie jednego dnia, miesiaca, a nawet roku... jej zniwo wciaz zbieramy i niestety jeszcze dlugo bedziemy zbierac - nowotwory, chore dzieci, zniszczona przyroda, wiele niekorzystnych zmian klimatycznych, opustoszale miasta i teremy w strefie radioaktywnej...
Warto na chwile zajrzec tutaj i obejrzec kilka zdjec, pomyslec rowniez o ofiarach tego dramatu...

Taaa, najgorsze jest to, ze zawinila tu nie tylko gowniana technologia, ale glownie ludzie popelniajacy blad za bledem. Kiedys czytalem, ze taki test, jaki wykonali oni, musial sie skonczyc awaria. Byl awykonalny - a tamci sie uparli.
Najgorsze, ze tym wybuchem zniweczyli nadzieje pokladane w atomie. Teraz TV pokazuje kilku nawiedzonych eko-oszlolomow protestujacych przecciwko budowie atomowki w belchatowie. A co, weglowe niby czystsze? To skad brac prad, z wiatraczkow? Za co?

Zaskoczyl mnie tez reportaz z jakims profesorkiem, ktory podowczas monitorowal skazenie w Polsce. Mowil mniej wiecej, ze wcale tak wielkie skazenie na nas nie spadlo, bo normlana dawka "z powietrza" jest zblizona lub wieksza. A wszelkie srodki zapobiegawcze mialy zapobiegac glownie panice.

Mowili tez o zartach, sms-wo-mailowych lancuszkach o rzekomym ponownym zagrozeniu. To - to juz kretynizm do potegi n-tej. A moze krecia robota eko-kretynow, chcacych odstraszyc spoleczenstwo od atomu?
Jak dla mnie - Czarnobyl nie przekresla atomowek. Pokazuje jedynie, ze z tym zrodlem energii nie ma zartow. Ze potrzeba tam odpowiedzialnych ludzi.
Do Belchatowa mam jakies 40 km. I jakos nie zamierzam protestowac przeciwko budowaniu tam atomowki. Bo co sie tam stanie, jak wegla brunatnego braknie? Z czego prad? Wydmuchamy sobie?????

C Z A R N O B Y L

Cytat:
2005-04-27 12:35:25, TROLL pisze:
C Z A R N O B Y L

bardzo ciekawy byl ten link. polecam

Cytat:
2005-04-27 12:35:25, TROLL pisze:
C Z A R N O B Y L

jestem w szoku , naprawdę warto to zobaczyć , chyba nie do końca zdawałam sobie sprawę co tam się wydarzyło......

I te z djęcia nie pokarzą co tam się stalo tylko pokazują skutki, ja widziałem ludzi pokazywanych z tamtąd, to dopiero było szokujące.
Ale i to też budzi grozę, i to jest kolejny dowód na gł€potę ludzi ktura według znanego nam Fizyka nie ma granic tak samo jak i przestrzeń (chociaż tą drugą można jakoś ogarniać :lol