Jaka srednica miksera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jaka powinna byc wewnetrzna srednica miksera do takiego autka jak nissan sunny 1,4 z gaźnikiem
w tej chwili mam 38 mm ale wydaje mi sie ze to za duzo

pozdrawiam
Jasin

Witam.
Taka średnica zwężki venturiego w mixerze gdzię komp gazowy ustawia pracę silniczka krokowego w tych samych wartościach na wysokich i niskich obrotach.
Np. na wolnych obrotach średnia wartość to 50 kroków a na 3000 obrotów silnika też ok. 50 kroków. Wtedy nie ma obaw o strzelanie ,dynamikę, spalanie i właściwą pracę na wolnych obrotach.

ok rozumiem ale problem jest taki ze ja nie mam silniczka krokowego

chodzi mi o jakies orientacyjne wartości np do silnika 1,4 l , 75KM
lub jesli mam byc dokladniejszy to gażnik 2 przelotowy : 1 gardziel - średnicy 22mm, druga 30 mm

gdzies czytałem ze zwezka miksera powinna miec powierzchnie równą ok 2/3 powierzchni gardzieli czy to prawda ???

pozdrawiam

Witam.
Prawda przecierz pisałeś gaźnik.
Mam pytanie czy tam jest gaźnik KEIHIN.

kurcza szczerza mowiac to nie wiem jak on sie nazywa , ale jest sterowany elektronicznie, jest sonda lambda, katalizator a nawet 2
wiec wiem ze powinien byc silniczek krokowy, ale go nie ma
w kazdym razie mam na razie mikser o srednicy zwezki 38mm i wydaje mi sie ze to za duzo
planuje zakupic 34 mm, albo 32mm
co sadzicie ??

poizdrawiam
Jasin

Witam.
Czyli KEICHIN. Załóż średnicę 32 mm.

A czy średnica miksera 32 mm to nie jest za mało do silnika 1.8??
Bo ja mam taki sqad i nie wiem czy to jest poprawnie??

Witam.
Do gazu nie jest to za mało . Jest to mniej więcej 2/3 sumy gardzieli i lepiej miesza się powietrze z gazem. Jeśli jest za duża średnica to powietrze ktore idzie środkiem zwężki nie miesza się z gazem i w procesie spalania nie jest wykorzystane wię samochód jest słaby, powstaje wysoka temp. spalania, może powodować strzaly w kolektor ssący.