Www.automat.pl

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ten serwis to totalna porażka - dzwonię i pytam ile będzie kosztowała wymiana oleju w aut. skrzyni biegów w Espero - babka odpowiada nie wiem - nie ma szefa. Mówię, że wyślę maila z pytaniem i czekam na opd. szefa - ona, że ok. Wysłałem maila - oczywicie odpowiedzi brak (to było jeszcze w lutym). Dzwonię dziś - to sama babka - ta sama gadka, szefa nie ma. Już lekko wkurzony - pytam czy niemają jakiegoś standardowego cennika - szrzynia GM taka jak w oplu astrze np. - ona, że nie wie - ale może spyta żony szefa.
Podchodzi jakaś babka i pyta czy ta zmiana to w automacie czy manualu? ROTFL
- mówię tak w automacie inaczej bym do serwisu automatów nie dzwonił.
-Pyta się o przebieg auta.
-Odpowiadam a jakie to ma znaczenie (ale ok mówię ok 125k).
-Ona: bo zależy czy to pełna wymiana czy nie ????
- MÓWIĘ PROSZĘ PANI ZWYCZAJNA WYMIANA OLEJU W ASB - TAM NAWET NIE MA FILTRA.
-Ona aha sam olej.
-Ja TAAAAAAAAK!
-ONA: 300pln.
-Ja:

i odłożyłem słychawkę

moj znajomy ma camry 3.0 automata kupił ja i niebyło 2, w kielcach nikt mu niemogł tego naprawić pojechał do wrocławia bo podobno tam jest jakis dobry serwis, wrócil do kielc na drugi dzien znowu do wrocławia po samochód i do domu, naprawa kosztowała 2 abo 3 tys pod samymi kielcami skrzynia znowu padła... samochód na lawete i znowau do wrocławia... i co tu o tym powiedzieć???

Pozdrawiam
Wiktor

Ale jak to się mam do wymiany tylko olej. Navi, a ty sam nie wymieniałeś, bo chyba to sam będę musiał zrobić. BTW - co robicie ze starym olejem np. silinikowym?

Cytat:
2005-04-26 12:40:35, elChopin pisze:
Ale jak to się mam do wymiany tylko olej. Navi, a ty sam nie wymieniałeś, bo chyba to sam będę musiał zrobić. BTW - co robicie ze starym olejem np. silinikowym?

Zleciłem w serwisie DU (tak, tak!), stwierdziłem, że nawej jak coś spieprzą to biora to na siebie.
Inna sprawa, że istnieje (podobno) coś takiego jak dynamiczna wymina oleju. Chodzi podobno o to, że przy zwykłej wymianie część oleju zostaje w skrzyni (a konkretnie w sprzęgle). Przy dynamicznej wymienia sie cały olej. Ale szczegółów nie znam.

tak istnieje cos takiego, wiem ze mozna w ten sposób wymienic olej silnikowy ale pewnie w skrzyni terz, polego to chyba na tym ze olel spuszcza sie pod cisnieniem... a nie jak przy normalnej wymianie bezwładnie

Pozdrawiam
Wiktor

Szczegóły... gadżety...

Cytat:
2005-04-26 13:52:35, piotr_ek pisze:
Szczegóły... gadżety...

Nie do końca szczegóły, bo , jak wiesz w naszych awtomatach nie ma filtra, skrzynia zaś produkuje więcej zanieczyszczeń niż manual. Więc czystość oleju jest u nas sprawą dość istotną.

Przykro mi ze sie zdenerwowales, ale te 300 zl to uwierz mi bardzo tanio za wymiane oleju.
Niestety, ale mimo wielu zalet automatu, ma on tez swoje wady -- droga wymiana oleju, chociazby ze wzgledu na jego koszt sam w sobie i koszt uszczelki ktory tez jest nie maly (chociaz i tak zeby zarobic w wiekszosci zakladow uszczelnia Ci skrzynie silikonem, a cene uszczelki wlicza, iwec warto stac i patrec im na rece) i druga wada automatu, jesli probujesz zaoszczedzic odwdziecza Ci sie on naprawa za 3 tys. (wlasnie dlatego polacy boja sie automatow -- bo maprawy drogie, a prawda jest taka ze jesli o skrzynie autoatyczna dbasz -- zmieniasz olej itp --- to nigdy tyle nie zaplacisz, predzej aluminiowe nawozie zezre rdza niz cos sie stanie ze skrzynia)

Wiec jesli mozesz to sam tego nie rob ( i nie wymieniaj tego w jakims normalnym zakladzie u pana Henia, ktory powie zrobi sie -- nawet jesli to znajomy mechanik) i odzaluj te 300 zl, nawet malutki blad przy takiej robocie i jesli nawet odrazu nie wyjdzie to wyskoczy ci potem te 3000 na naprawe.
Mowisz o zakladzie w nadarzynie, jest jeszcze jeden zaklad w warszawie, bawiacy sie w atomaty. Jedziesz powsinska w kierunku Wilanowa, zawracasz przy TVN-nie i wjezdzasz jak na ORLEN w uliczke podajrze Ojcowska.

Ps. jesli chcesz sprawdzic stan automatu (a wlasciwie samej pompy) proponuje test. Jedziesz wolno na D - hamujesz i w momencie kiedy samochod juz sie zatrzymuje szybko przerzucasz na N i kiedy samochod juz stoi zdejmujesz noge z hamulca wrzucasz R (musisz to robic bardzo szybko zeby skrzynia nie zdarzyla wyrowanac cisnien) jesli poczujesz nagle szarpniecie (tak jak by ci ktos na "dupie" zaparkowal to znaczy ze pompa jest aut i nalezy jak najszybciej "uciekac" z tego samochodu -- powinno byc delikatne przejscie i drugi test -- wybierz sobie bardzo stromy podjazdz np. wyjazd z garazu najdluzszego bloku w wawie na ul. kijowskiej (ten na przeciwko dworca wschodniego) zatrzymaj sie wrzuc D, samochod nie powinien zjezdzac, powinny tylko wzrosnac obroty. Jesli ktoregos z testow nie przejdzie jedz do domu i wystaw autko na jakiejs aukcji z atrakcyjna cena i czekaj na jelenia.
Jesli w trakcie wymiany oleju, zuzyty olej bedzie zawieral duze ilosci metalowych opilkow zrob to samo.
Takie wiadomosci mam od starych "automaciarzy", wymiana oleju u mnie to 500 zl

Coz, troszke sie rozpisalem, ale nie moge spac

dzięki za rady Pycel - ale już znalazłem zakład przy bitwy warsz. specjalizują się z amerykańskich automatach więc skrzynie GM znają na wylot - wymiana oleju 200pln. Co do testów - nie mam podstawa aby uważać, że coś w mojej skrzyni jest nie tak - a tym bardziej sprzedawać autka.

co za naród , to tylko Polska

Siemanko wszystkim! słuchajcie ja mam Espero z 95r 2.0 Aut. i własnie miałem dylemat bo nikt nigdzie nie wiedział o automatach.Noi podzwoniłem popytałem i wkoncu zebrałem wszystko w jedna całosc.Słuchajcie kupiłem 3L oleju Dexron III
i znajomemu mechanikowi zaplaciłem 20zł za wmiane wiec razem mnie kosztowało 120zł,i to własnie dzisiaj mi wymienił,wsiadłem w samochod i jest duzo lepiej.Przyprowadziłem ten samochod w Listopadzie i słuchajcie nie wedziałem jaki wczesniej był lany olej i dzwoniłem do warszamy-0227298015i do wałbrzycha-i obydwaj powiedzieli ze moge smiało zalac olej dexron III mimo tego ze nie wiadomo było jaki tam szedł olej.Ale teraz czytam to co piszecie i mam pytanko słuchajcie ile ile wam weszło oleju?i powiedzcie jaka macie skrzynie ja mam 4T40E.Jakbyscie mieli jakies pytania to na GG albo meil : szeryfx@o2.pl i GG 5884375