Kolejna granica pokonana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po zatankowaniu Omy i przy założeniu wszystkich możliwych błędów i niedoskonałości spalanie na trasie Katowice - Warszawa wyszło jak w pysk strzelił 8.18 - 8.21 przy prędkościach 100 - 130 km/h i obciążeniu 2 osób. Benzynka tankowana w warszawskim żancie.Na dzień dzisiejszy to mój rekord

Dwulitrowym silnikiem ? Slabo cos.
Ja swoim zszedlbym ponizej 8.
Najmniej zrobilem 7.2 jadac 100-110. Na zwyklej jednopasmowej drodze.

To tylko pozazdrościc silnika o takim spalaniu. Mnie do tej pory najlepszy wynik jaki udało się osiągnąc to 8.23 stąd zadowolenie, że zbiłem niżej.

No to powodzenia

Witam,
Granica mojego 2,5 TD to 13,3 w Warszawie. Tankuję tylko na BP tego ultimajta czy jak mu tam. Zatankowałem już 160 litrów i zrobiłem na tym, tylko po mieście 1200 km - stąd te 13,3. Nieważne czy dużo czy mało. Czy ktoś odpowie mi co wpływa na kompa który uparcie pokazuje 15,9 - 16,0 średniego zużycia. Jak wynika z rachuby to 17% błędu.
Pozdrawiam
Piotr

p123: nie wierz za bardzo w kompa...

Mój pokazywał 18 litrów a jak przeliczyłem to wyszło koło 12. Latam na Pb i LPG i przy liczeniu wziąłem pod uwagę, że kilka km przejeżdżam na petrolu.

A u mnie się zgadza jak jechałem z niemiec 1000km wyszedł mi 7l na 100 przy 100-120kmh i po podliczeniu paliwa i z kompa wyszło tak samo.

Heja,
Ja nie wierzę we wskazania kompa tzn nie traktuję ich ze śmiertelną powagą, nie wierzę też że GM zrobił coś tak niedokładnie że są takie różnice - mam tu na myśli algorytm obliczania tego średniego zużycia. Skoro Harisonowi pokazuje w miarę prawdę i pewnie wielu taki jak on sie znajdzie, to znaczy że ja i jeszcze paru, ma coś zwalone. Ciekawi mnie co.
Pozdrawiam
Piotr

U mnie komp pokazuje dokladnie. Do tego stopnia, ze sprawdzam ile mi dystrybutor pokazal paliwa a ile komp pokazal ze zostalo "wychlapane" roznice sa rzezdu pol litra do jednego ze wgledu na to ze raz mi doleja pod korek a raz nie.

I jak mi nawet komputer mowi ze mam juz Range 0, a wskazowka paliwa lezy sobie juz na bolcu to wiem ile mam paliwa bo (zbiornik do pelna) - (ilosc zuzytego paliwa z komputera) = ilosc w zbiorniku. Jechalem raz nawet tak ze mialem 3 litry i paliwa nie zabraklo.

Cytat:
2005-04-26 15:09:18, p123 pisze:
to znaczy że ja i jeszcze paru, ma coś zwalone. Ciekawi mnie co.

Może niezbyt dobry zamiennik opon?

pzdr, Robert

Ja jeżdżę tylko na gazie i komp pokazuje od -0,5 do +0,5 litra średniej. generalnie jest bardzo dokładny - bez zastrzeżeń. Ale jest dobrze dopiero odkąd wymieniłem emulator gazu. Komp który przy określonej prędkości na Pb i na LPG pokazuje inne wskazania. Np. przy delikatnej jeździe przy 100 km/h pokazuje na Pb około 8-8,5 l/100, a na gazie 10-10,5

Cytat:
Np. przy delikatnej jeździe przy 100 km/h pokazuje na Pb około 8-8,5 l/100, a na gazie 10-10,5

biorac pod uwage, że gazu zwykle pali okolo 20 % wiecej to raczej wskazania twojego kompa sa prawidlowe.

jadąc w niemczech na banie średnie spalanie ok 7,5 litra benzyny 95 na 100km przy 130-140km/h. Wczoraj tez byłem w niemczech ale juz na gazie. Spalanie ok 13 l. 100km przy 160km/h (średnio).Maks na gazie polskim 197km/h. na benie polskiej 204km/h na gazie niemieckim shell 207 na benzynie niemieckiej 215 (to jakies 3 miesiące temu). silnik 2.0 16V 95' , wyniki brane ze stosunku przejechanych kilometrów do ilości wlanego paliwa do pełna