| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2005-04-27 20:31:13 jak ja wymieniałem płyna to było pełno syfu i mi przepłókali troszke silnik wodą ale zarz potem zalali płynem. Może masz troszke syfku z chłodnicy w układzie ?? Ale ja sie tak bardzo nieznam więc niebierz tego do serca ![]() |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-04-27 21:15:03 Z moich obserwacji wynika, ze na goraca uklad chlodzenia w tym silniku pracuje pod sporym cisnieniem - wkazdym razie wyzszym niz w innych.
Sprawdz cisnienie sprezania. Jednak jesli juz wyjales silnik (tak zrorumialem) i chcesz miec swiety spokoj, to zdejmij glowice i przy okazji sprawdz uszczelnienie i szpilki kolektorow wydechowych. Sciaganie glowic gdy silnik jest w samochodzie jest deczko przerombane. Silnik jest 'obsrany' olejem zapewne spod plastikowych pokryw zaworow - mozna zlozyc je na czerwony silikon. Nowe sa drogie. |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-04-28 13:19:12 Wydaje mi sie, ze osad w ukladzie chlodzenia musi sie pojawic z uplywem lat. A to z powodu wykruszajacych sie uszczelek pod glowicami. Kanaly na plyn chlodzacy pomiedzy blokiem i glowicami sa duze ale uszczelki maja w tych miejcach jedynie male otwory. Stad wiec plyn wyplukuje tam uszczelki tworzac osad. Dlaczego masz pomaranczowy - nie wiem.
Ten wyciek oleju moze byc z rurki bagnetu lub przez uszczelniacz lewego (od kierowcy) walka wydechu. Przy okazji takich prac niektorzy przenosza rozdzielacz zaplonu do przodu komory silnika, zeby byl dostepny. Sprawdz pompe wspomagania. Jesli silnik jest w samochodzie to trzeba chyba zdjac belke zawieszenia (?!), zeby sie do niej ew. dobrac. |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-04-29 17:20:14
Tak, chodzi o wolek rozrzadu, ktory ma uszczelniacz na wyjsciu na kolo pasowe. Tak, rurka bagnetu jest dosc nisko i ma dwa oringi uszczelniajace ja w bloku. |