Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() speedmaster CB FORUM nadajnik Pony&i30 Częstochowa | 2005-05-08 01:10:34 ad. 1) przenośne można używac po za autem ale zazwyczaj są droższe od zwykłych;
ad. 2) przedewszystkim do uzyskiwania informacji o sytuacji na drodze typu korki, kontrole itp. ad. 3) wystarczy się spytać w którym jest miejscu np. jakiś charakterystyczny obiekt lub kilometr wypisany na słupku przy drodze; ad. 4) tak w mieście też jest to przydatne ale trzeba się liczyć ze słabszym zasięgiem (zabudowania go ograniczają) i moga wystepować większe zakłócenia; ad. 5) radio może być najprostrze, a lepiej więcej kasy wydać na lepszą antenę gdyż od niej zalezy zasięg; ad. 6) tak im dłuższa antena tym większy zasięg; ad. 7) wg. mnie i opini wielu ludzi sa one lepsze nawet niż montowane na stałe (oczywiście mowa o autach osobowych); ad. ![]() ![]() ad. 9) od momentu wejścia do UE (w przypadku Polski to dokładnie od lipca zeszłego roku) nie sa potrzebne żadne zezwolenia i nie ma zadnych opłat; |
alalala333 Konstancin Jeziora | 2005-05-08 08:28:49 Ok. A jak np. na moim słupku jest załużmy 232km to co ma osoba z na przeciwka? Od któerej strony to się liczy? |
alalala333 Konstancin Jeziora | 2005-05-08 23:02:52 CHCIAŁAM WAM GORĄCO PODZIĘKOWAĆ ZA ODPOWIEDZI. PYTANIE KTOREGO NIE ROZUMIECIE WYNIKA Z MOJEJ NIEWIEDZY. JEST MI BARDZO MILO BO NP. NA FORUM MOTOCYKLOWYM NIE POTRAFIA NIC POWIEDZIEC TYLKO PO TOBIE JEZDZIC. A WY POMAGACIE - PODOBNIE JAK NA DRODZE.
PROSZE JESZCZE O ODPOWIEDZ NA PYTANIE DOTYCZACEGO SLUPKOW I KOLEJNE: 1. CZY WIEKSZOSC OSOB MAJACYCH CB RADIO MA JE PRAWIE ZAWSZE WLACZONE? 2. CZY ZAZWYCZAJ SPOTYKACIE SIE Z ODZEWEM? 3. ZEBY COS SLYSZEC I UDZIELAC INFORMACJI TRZEBA MIEC TO WLACZONE. ALE TO CHOLERNIE TRZESZCZY. NIE WKURZA WAS TO? ANI RADIA POSLUCHAC ANI NIC... 4. JAKI KONKRETNIE ZESTAW, JAKA FIRME POLECACIE I GDZIE TO MOZNA DOSTAC W WARSZAWIE? 5. CZY KIEROWCY WIDZACY COS NA DRODZE ( NP. POLICJE, WYPADEK, KOREK ) ZAZWYCZAJ SAMI O TYM INFORMUJA, CZY TRZEBA ICH O TO PYTAC? POZDRAWIAM WSZYSTKICH CB KIEROWCOW... |
![]() MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2005-05-08 23:31:49
Cieszymy się, że możemy pomóc i jesteśmy postrzegani pozytywnie ![]() ![]()
Przyznam się, że nie potrafię odpowiedzieć. Nigdy nie obserwowałem słupków za bardzo, nie wiem jak to wygląda ![]()
Na pewno tak. Jeśli sprzęt już jest to myślę, że na trasie zawsze na nasłuchu kanału 19 (czyli drogowego)
Ja mam radio ardzo krótko i dopiero raz nie było odzewu, nie wiem dlaczego, czy źle pytałem, czy jakieś inne przyczyny (może techniczne). Ale z tego co wiem, to zawsze można liczyć na odzew, chyba że trafi się jakiś pajac który robi sobie jaja, albo przelewa swoje frustracje w eter wyklinając wszystko i wszystkich.
To nie tak, radio w ogóle nie trzeszczy w czasie jazdy. Właśnie po to jest tzw. squelch. Każde radio ma takie pokrętło - squelch - jest to pokretło redukcji szumów, kręcisz nim dopóki nie uzyskasz ciszy. Wtedy słyszysz raczej tylko to co trzeba - czyli rozmowy ![]()
Najtańszy jest Midland - czyli radyjka Alan. Do auta wystarczy Alan 199A lub Alan 100+. Ja sam niedawno zdecydowałem się na Alana 100+ i na razie jestem zadowolony - to na pewno nie to co radia chociażby Presidenta, ale myślę, że dla amatora w zupełności wystarcza ![]() ![]() Gdzie... najlepiej szukać na allegro - jeśli zdecydujesz się na jakiegokolwiek Alana to polecam tego sprzedawcę: radiotelefony - warszawa - kupowaliśmy u niego radia z kolegą termosem ![]() ![]() Antena to już bardziej indywidualna sprawa - zależy na jaki sposób montażu chcesz się zdecydować i jaki zasięg chcesz uzyskać. My wybraliśmy anteny Presidenta - na tym już nie ma co oszczędzać bo antena jest w zasadzie najważniejsza. Jeśli chodzi o anteny tej firmy to wiem, że można je kupić w Warszawie, ale ja wolałem to zrobić u źródła, czyli u bezpośredniego dystrybutora na Polskę ![]() ![]()
Zapewne różnie to bywa. Ile ludzi tyle zwyczajów. Zależy od humoru i chęci ![]()
I ja również pozdrawiam ![]() [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-05-08 23:37:23 ] |
Kafi CB FORUM nadajnik Mazowieckie | 2005-05-10 17:33:59
Kilometr jest kilometr i z tej stony i z tej jest ten sam! Co do kierowców głównie informują sami co się dzieje ale jak wjeżdżasz na nową drogę to pytaj! P.S. No i się MacTB wyrobił że aż mi dech zaparło! ![]() Pozdro. |
![]() speedmaster CB FORUM nadajnik Pony&i30 Częstochowa | 2005-05-10 17:54:35
prawdę mówiąc zacząłem się czuć niepotzrebny ![]() ![]() ![]() tak trzymać MAc ![]() |
![]() kubek Avensis Rzeszów | 2005-05-10 20:24:10 co do tych kilometrów na słupkach to np: jesteś na 130 km jadąc w kierunku będzie liczba się zmieniała np: malała tak wię jak ktoś z naprzeciwka da cynk że miśki z suszrką stoja na 101 to znaczy że za 19 km będziesz mial suszarkę, na słupku pod liczbą 130 masz większą która określa ci 100 metrów jako 1 patrząc więc na te liczby będziesz wiedział w którym kierunku się przemieszczasz, przynajmniej przez p[ierwszy km bo później zmieni ci się już na 129, oczywiście jadąc w przeciwnym kierunku sytuacja będzie odwrotna. Tak więc informacje o danej sytuacji na drodze można podać z dokładnością do 100 metrów
Pozdrawiam, jak będzieswz na poczatku na nasłuchu to wszystko zrozumiesz w tym żargon |
![]() Admiral CB FORUM echo master Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2005-05-10 20:28:24 ja się w zasadzie mało ostanio udzielałem na Naszym forum, ale widzę wielkie postępy.
dodam tylko moje ostatnie wrażenia z przeprowadzania kolumny uczestników kolejnego zlotu rocznicowego fsoak. bez radia cb nie udało by się nam to tak sprawnie. przeprowadzając kolumnę ponad 40 aut przez małe miasteczko, blokując po kolei skrzyżowania i cała organizacja przeprowadzona za pomocą fal radiowych. jedno auto blokuje jedno skrzyżowanie kolejne jest już na następnym i w tym momencie podjeżdża następne i komunikatem przez radio zawalnia tego pierwszego zajmując jego miejsce i ten może gnać już na kolejne skrzyżowanie itd... tak samo było przeprowadzając kolumnę ponad 80 aut na ogólnopolskim letnim zlocie fsoak przez warszawę z wawra na plac defilad, tylko tu już nam pomagała w tym policja. podobnie jest przy podróży w kolumnie na zloty, gdzie jedzie trasą 20-30 aut i przyjdzie wyprzedzać rząd ciężarówek. na dwujezdniowej drodze ostatni z radiem zamyka lewy pas aby nikt z pozostałych uczestników ruchu nie mógł wjechać w kolumnę i reszta w tym momencie zmienia pas i cała kolumna wyprzedza auta. przy wyprzedzaniu na dwukierunkowej drodze nie pozwala na zgubienie się oraz zbytnie rozciągnięcie kolumny. |
![]() MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2005-05-11 00:42:58
Hehe ![]() ![]() ![]() |