MotoNews.pl

Do czego służy czujnik hala ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak gdzieś wcześniej pisałem, wymieniłem wszystko (jak sądziłem, o naiwny!), związane z wysokim napięciem (świece, przewody, kopułkę, palec rozdzielacza, cewkę zapłonową - ta żółta cewka w aparacie wyglada jak nówka więc ją zostawiłem). Silnik zauważalnie równiej pracuje ale mechanik powiedział że jak miałem przebicia w przewodach a tym bardziej w cewce, to powinienem jeszcze wymienić czujnik hala (taka sporawa kostka z dwoma złączami co siedzi w aparacie zapłonowym). I teraz clou posta : po co to wymieniać skoro silnik i na banzynie i na LPG pracuje bez zarzutu (kosztuje "toto" 213 pln) i nie widać żadnych dodatkowych problemów ? Mechanik i sprzedawca (ASO Daewoo) twierdzą że powinienem.

[ wiadomość edytowana przez: Jacenty dnia 2005-05-06 19:20:48 ]

Ktos kiedys pisał na forum ze w espero nie ma takiego czegos jak czujnik hela.... sam sie juz gubie.

Ta kostka o której piszesz, to moduł sterujący zapłonem (cena powyzej 200 zł.), a czujnika Halla to ta mała ceweczka osadzona na oścę aparatu zapłonowego (koszt ok. 30 zł.).

Jacuś...dlaczego nie napisałeś po prostu Twojego ulubionego słówka : WYSZUKIWARKA !! ?? ....chory jezdeś czy Ci siem po Iłkach poprawiło po prostu ?

Koleg werkid dał kiedyś bardzo fajnego linka dla zainteresowanych tym tematem :
Opis czujnika Halla ...KLIK !

Cytat:
Ta kostka o której piszesz, to moduł sterujący zapłonem (cena powyzej 200 zł.), a czujnika Halla to ta mała ceweczka osadzona na oścę aparatu zapłonowego (koszt ok. 30 zł.).

No własnie też to powiedziałem że to nie czujnik hala tylko ta cewka to czujnik to mnie wyśmiali. łobuzy ale wymieniać czy nie ?

Bogdan1, dzięki za link, szperałem ale nie znalazłem

[ wiadomość edytowana przez: Jacenty dnia 2005-05-06 20:04:10 ]

Cytat:
2005-05-06 20:02:28, Jacenty pisze:
No własnie też to powiedziałem że to nie czujnik hala tylko ta cewka to czujnik to mnie wyśmiali. łobuzy ale wymieniać czy nie ? Bogdan1, dzięki za link, szperałem ale nie znalazłem [ wiadomość edytowana przez: Jacenty dnia 2005-05-06 20:04:10 ]

Jeśli wszystko działa jak trzeba, to zdecydowanie nie wymieniaj tej kostki (modułu sterujacego), ale przy okazji wymień czujnik Halla (mała cewka).
Koszt minimalny i spokojna głowa na kilka przyszłych lat...

jest już post-"czujnik Halla-do czego służy".wystarczy Wyszukiwarka.A jak to ładnie brzmi "padł mi czujnik Halla"-reszta robi