Felgi felgi felgi aluminiowe...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie natury technicznej chodzi o to że mam ponego ze skromnym sercem 1.3 chciałem założyć troche szersze laczki. mam już coś na oku tyle że one są strasznie szerokie bo 195.
Moje pytanie to czy jest sęs zakładania takich szerokich, czy nie straci dużo na mocy czy wogóle będą pasowały w nadkola. A drugie czy felgi które ubrane są w 195 dobrze będą sie prezentowały na węższych laczkach np. 175 czy 185 ???
Mam dylemat bo jest okazja a nie chce odwalić gafy.

Pomocy ???

Mój pony również ma tylko 1.3 pod maska. No i ja większej różnicy w osiągach nie zauważyłem (za to prowadzenie samochodu w zakrętach bardzo się poprawiło). Tylko tyle, że ja mam 185x14. Ale przy większych szerokościach kto wie... Nie napisałeś czy to będą koła 13-to calowe czy większe. bo tu może być problem ze zmieszczeniem w nadkolach. Chociaż chyba ktoś miał założone 15-ki. Więc powinno dać radę.

Wlasnie...napisz na jakich felach maja byc zalozone te gumki
Ja mam 195/50 R15 i kolo ma taka sama srednice jak 175/70 R13, dobrze dobrac ET na feldze i 205 tez wejda...
Podaj wiecej danych...jaka fela, ET itp.
pozdro

sorry za gafe! oczywiście to są 14

jeśli felgi są 6ścio calowe to optymalną szerokością opony jest 185, natomiast wchodzą specjalnie bez straty wyglądu o rozmiar mniejsze i większe pamiętając o stosunku szerokości do wysokości , gdyż inaczej będzie przekłamywał na wskazaniach szybkości. piszsesz że 195 to w tym przypadku powinieneś użyć obniżenia 55, przy 185 - 60, 175 - 65 i wszystko będzie w porządku. jesli nie masz wspomagania to trochę poczujesz jazdę w koleinach i na parkingu a ogolnie stracisz na komforcie resorowania ale zyskasz na przyczepności. sam jeżdżę na 185 60 R14 przy felach 6 calowych.

wg mnie powinno być wszysko all right

a i jeszcze jedno ! o ile sie orientuje to w ponych przedni rozstaw kół jest szerszy niż tylni. potzrebne są dystanse na tył??? jeżeli tak to jakie grube powinny być ?

normalnie zastrzeliłeś mnie tym pytaniem bo szczerze mówiąc nawet na to uwagii nie zwróciłem

ale teraz jak tak sobie pomyślę to rzeczywiście z przodu koła są równo z nadkolami, a z tyłu lekko się chowają i mnie osobiscie jest to na rękę bo jakby z tyłu byłby tez na równo to na dziurach przy obniżonym zawieszeniu tak jak u mnie tarłoby i obijało o rant nadkola a tak jest spoko

Zgadza się pony ma z tyłu rozstaw kół mniejszy o 5cm. Co daje 2.5cm na stronę. Ja osobiście przy ostatnich modyfikacjach wyrównałem tą różnicę zakładając dystanse.

dystans przy 195 nawet 185 nie ma sensu. kółko ładnie zaczyna wychodzić na zewnątrz przy szerszej feli. tylko na oryginałach sprawia wrażenie schowanego w nadkole. najpierw przymierz.

jedno jest pewne...przy feli 7x15' z ET37 plus dystans 17mm na strone i oponie 195/50 z tylu....nic nie obciera i fajowo wyglada
tyle ze to w ponym tak jest a w innych...nie mam pojecia

Heh wiec znow obalanie mitow bedzie

1st.--> zalozenie szerokich lackow do Poniaka (w tym wypadku 15 195/50) spoko ale musisz sie liczyc ze spadkiem osiagow (sadze nawet ze znacznym). Dlaczego? Moj ACC do najwolniejszych nie nalezy ale odczuwam spadek osiagow min. na przyspieszeniach i maxymalce. Normalne. Za to trzyma sie drogi super. Wiec cos za cos. Aha no i spalanie ci skoczy i nie licz na cud. U mnie wzroslo na 10L-11L w miescie.

2nd.--> of corzzz mozna wsadzic i 205. Ale to ze nie bedzie obcierala to juz inna sprawa i zalezy od egzemplarza. W jednym trze, w innym nie. Wszystko zalezy od tego jak sie Rant uklada. Wiec sam musisz zobaczyc. Ale 205 w silniku 1.3 z Pony to juz porazka. bez obrazy oczywiscie. Chodzi o to ze ten samochodzik tego nie uciagnie (tzn. uciagnie ale wiesz....spalanie max, osiagi minimum)

3rd.--> Dystanse....Wyprobowalem na wlasnej skorze i powiem ci jedno. JEDEN WIELKI MIT. Dystanse wcale nie poprawiaja wlasciwosci jezdnych a w 93% wrecz je pogarszaja. Optycznie moze to i ladniej wyglada, ale jezdzi sie z tym ze tak powiem kiepsko....Wiem ze teraz zwolennicy dystansow czyt. dalej OPtycy mnie zastrzela heheh.....ale taka jest prawda. Stylistyka +, Wlasciwosci jezdne -.

Mam nadzieje ze ci troszke pomoglem

Potwierdzam slowa Pag`a

paq : no rozjaśniłes mi troche temat! właśnie ja nie jestem za przesadną szerokością bo wiem czym to grozi. mam szanse kupić fele które mają oponki 195 narazie bym na nich jeździł ale w przyszłości chciałbym zmienić na 185 ( lub węższe- sie zobaczy)
tylko jedni mówią tak jak ty a drudzy inaczej,że to nic nie zmienia. chyba sam sie musze przekonać

Witam!ja mam w swoim Excelu felgi oryginalne z coupe 195/50/15 tylko z tylu musialem dac dystansa 6mm bo obcieraly o amorki, a tak jest klasa na osiagach nie odczulem zadnej straty tylko super sie wchodzi w zakrety!a wygladzik jest rewelacyjny

Wrzuć foty Ciekawi mnie jak to wygląda

Ja rowniez mam 195/50/15 i sa eleganckie dystansow nie dawalem ale lekko musialem podszlifowac rant z lewej strony a tak to miodzio, wyglad i prowadzenie 1000 razy lepsze

Witam
Szukam felg aluminiowych do mojej Lantry'92 może ktoś wie gdzie takowe dostane oczywiście za przystępną cene.
Za wszelakie informacje z góry dziękuje

ja kupilem z allegro uzywki za komplet felg 15" z oponami 195/50 dalem 850 zl stan felg b. dobry, drobne ryski a opony po 5,6 mm bieznika