MotoNews.pl

Zagłówki z tylu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chce zamontowac zaglowki na tylnej kanapie w polonezie caro`94.ma on jeszcze te starsze siedzenia(miekkie,z szerokimi siedzeniami).moze mi ktos powiedziec jak mam to zrobic? sa tam takie pierdolniki w miejscach gdzie powinny byc zaglowki czy to ma jakis zwiazek z nimi?m.andrzejczak@interia.pl

Nie wiem co to "pierdolniki", ale prawdopodobnie oparcie Twojej kanapy nie jest przystosowane do montazu zaglowkow - seryjnie montowane byly od konca 1995 r. Owszem mozesz je tam umiescic wiercac otwory na gornej krawedzi, ale bez odpowiednich wzmocnien bedzie to raczej tylko ozdoba niz rzeczywiste podparcie w razie wypadku.
Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2003-11-28 01:07:30, Maciek-Andrzej pisze:
sa tam takie pierdolniki w miejscach gdzie powinny byc zaglowki czy to ma jakis zwiazek z nimi?

chyba chodzi o zaczepy zapobiegające zgniataniu poduszki przy położonym oparciu i większym ładunku

Mam siedzenia od Poldasa i w tylnym oparciu bezproblemowo założyłem zagłówki. Siedzenia są od przejściówki (czyli nie dzielone) ,w górnej części oparcia jest stalowa belka, w której wywierciłem dziury i bezproblemowo włożyłem zagłówki, które na pewno nie są "ozdobą".

Wydaje mi sie ze w kanapach z seryjnie montowanymi zaglowkami sa takie rurki w ktore wchodza te prety od zaglowka.

Witam

Jak w swoim PN z 95r montowałe zagłówki to kupiłem całe używane oparcia z zagłówkami i przełożyłem tylko blachy. Musiałem tylko przerobić zaczep blokujący oparcie w pozycji pionowej (ja mam jeszcze te przesuwane a oparcia były od tych wyciąganych). W sumie jeden wieczór.

mocowania wyglądają tak jak napisał cebka.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

kaovietz:
Sprawdziles w crash`u, ze wiesz, ze to nie ozdoba?

Pzodrawiam
Adamus

Adamus, sprawdzać nie zamierzam Ale jeżeli pręt zagłówka przechodzi przez dwie ścianki tej belki w oparciu to uważam to za porządne zamocowanie

montujac nowe siedzenia wbijam sie juz w powazne koszty... a wolal bym tego uniknac. siedzenia mam dzielone i niestety nie ma tam zadnej belki pytalem sie w szrocie i gosc powiedzial ze musze zamontowac to u tapicera.kolejne koszty... mialem nadzieje ze ktos juz montowal i mi podpowie...

Cytat:
2003-11-28 14:37:06, Maciek-Andrzej pisze:
montujac nowe siedzenia wbijam sie juz w powazne koszty... a wolal bym tego uniknac. siedzenia mam dzielone i niestety nie ma tam zadnej belki pytalem sie w szrocie i gosc powiedzial ze musze zamontowac to u tapicera.kolejne koszty... mialem nadzieje ze ktos juz montowal i mi podpowie...

Oparcia ze szrotu kosztowały ok 30 czy 40 PLN. A do przełożenia blachy z prowadnicami w które wkłada się zagłówki na pewno nie trzeba korzystać z pomocy tapicera.

wlasnie dlatego tu sie pytalem.zaraz jade na szrot...szukac. wielkie dzieki wrazie czego bede cie szukal...

to ja sie zapytam tak: mam zagłowki nowszego typu z siedzein przednich ale chyba byly te same z przodu i tylu a mam przejsciowke i starą kanape wiec czy wystarczy że przewierce i złoze i bedzie sie trzymac dobrze czy trzeba jakos wzmocnić

Cytat:
2005-05-23 20:12:45, cendra pisze:
to ja sie zapytam tak: mam zagłowki nowszego typu z siedzein przednich ale chyba byly te same z przodu i tylu a mam przejsciowke i starą kanape wiec czy wystarczy że przewierce i złoze i bedzie sie trzymac dobrze czy trzeba jakos wzmocnić

Musisz z jakichś starych przednich foteli wyciąć prowadnice (rurki) zagłówków, zdjac poszycie tylnej kanapy, wspawac prowadnice do blachy oparcia i po załozeniu poszycia wyciąć po 2 otwory na zagłówki i załozyc zaslepki plastikowe (ozdobne). Ja mam tak z tyłu zobione. Ale mi robił to tapicer po dostarczeniu mocowan i zagłówków przy zmianie poszycia na komplecie groków ...

w pizdu nie mam skad ich wyjac i troche sporo roboty by bylo zeby spawac itp a inaczej nie bedzie trzymac, bye sztywno bylo

Cytat:
2005-05-23 22:46:08, cendra pisze:
w pizdu nie mam skad ich wyjac i troche sporo roboty by bylo zeby spawac itp a inaczej nie bedzie trzymac, bye sztywno bylo

W pizdu przyklej butaprenem.
Zawsze mozesz szkłem dupe utrzeć.
Sorki za uszczypliwosc. Ja nie odpowiadam za Twoje bezpieczenstwo. Zagłowki nie są dla ozdoby.
Milego klejenia!

Panowie trochę delikatniej z tym językiem wyrażania swoich poglądów

A jak nie ma zagłówków to jest dobrze?? Chyba lepsze przyklejone butaprenema hahaha niż by ich miało nie być

Ech ja widziałem gości co sztukowali z 2 pasów bezpieczenstwa jedna za pomocą nitów więc luuuuuuzik

dobra nie stresujcie sie, troche sie wkurzylem i tyle, poprostu nie mam za bardzo mozliwosci na takie opoeracje...