Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-16 13:42:15 Mam 318 i mam problem ze wskaźnikami. Chodzi konkretnie o wskaźnik paliwa(ustawia si na max lub w połowie chociaż paliwa rezerwy) i wskaźnik temperatury ledwo wyjdzie poza niebieskie pole i tak sobie stoi! Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?? |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-09-16 17:10:16
czyli o co chodzi? napisz jeszcze raz na spokojnie. co do wskaźnika temperatury, to może silnik masz niedogrzany. czy jak postoisz dłużej w korku to też nie idzie dalej? pozdrawiam |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-17 12:00:59 poprostu chodzi o to ze źle mi wskazuja wskaźniki-tak myśle i widze. Jeżeli chodzi o wskaźnik benzyny to: mimo że mam mało benzyny to on wskazuje tak ze ustawia sie przy 40l. lub tak jak bym miał prawie pełno,a czasami jest tak jakby normalnie-znaczy jest na minimum i świeci rezerwa. A drugi to wskaźnik temperatury. Mimio ze stoje na postoju i silnik pracuje to temperetura pokazuje na niebieskim polu i raz za czas tak dziwnie drgnie,ale cały czas na niebieskim. Może to czujnik?Ale wolałbym to jakoś sprawdzić niż wymieniać dobry.Jest jakiś sposób. Dodam jeszcze ze autko mam od tygodnia i jak jeżdże to serce mi sie kraje,bo jakby czasami była duża temperatura to nie chce musleć o skutkach ![]() Pozdrawiam. |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-09-18 11:46:47 widzisz, teraz pięknie opisałeś o co chodzi i postaramy się pomóc. co do wskaźnika paliwa to może się zacinać pływak w zbiorniku, choć i sam wskaźnik może być uszkodzony.
co do czujnika temperatury to oczywiście można go sprawdzić. potrzebujesz do tego czajnika, miernika elektrycznego (omomierza) litra wody, termometru, kartki papieru i ołówka, no i oczywiście wymontowanego czujnika. zaczynasz od podłączenia omomierza do końcówek czujnika, najlepiej na stałe za pomoca wsuwek. na kartce rysujesz sobie skalę: poziomo stopnie celcjusza, pionowo rezystancja, czyli to co pokaże miernik. pierwszego pomiaru dokonujesz przy temperaturze otoczenia oczywiscie zmierzonej. zaznaczasz ten punkt na skali. potem podgrzewasz czujnik i wykonujesz odczyty co 10 stopni powiedzmy, aż do 100 stopni. z powstałych punktów na skali musi być linia prosta!! jeśłi tak ci wyjdzie to czujnik jest dobry. może się zdarzyć że nie bedzie to idealna linia, ale biorąc pod uwagę niedokładności pomiarów, małe odchyłki sa możliwe. ważne jest to by nie załamywała się nagle lub by w miare wzrostu temperatury rezystancja nie okazała się stała. ale sie rozpisałem!! powodzenia i pozdrawiam |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-20 09:25:08 mam jeszcze taką małą prośbe ![]() |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-20 15:24:03 Nie można w inny sposób sprawdzić czy jest zepsuty czujnik,czy wskaźnik lub cos w instalacji nie tak?
Myślałem o takim sposobie: Ze sobie ściągne wtyczke z czujnika wezme przewód podłącze do masy i po koleji sprawdze najpierw na jednym przewodzie a pózniej na drugim bo zazwyczaj jeden jest do kontrolki a drugi do wskazania i na załączonej stacyjce powinienem tak sprawdzic chyba-ale niestety ![]() Z czujnikiem paliwa to sam nie wiem o co mu chodzi. I nie jest to to ze pływak sie zawiesza. Bo na postoju jest nieraz tak ze pokazuje: albo pełno.albo 45l. albo nic(różnie) Myśle ![]() |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-23 10:36:42 Panowie prosze was wypowiedzcie sie na temat wskaznika lub czujnika temperatury silnika. Nie chciałbym przerabiać w najbliższym czasie tematu remontu. Pomóżcie mi cos zrobic z ta temperatura-narazie widze ze sie chyba utrzymuje w normie-ale korków i pracy silnika na postoju unikam. Narazie tylko to mi jest potrzebne do pełni szczęścia ![]() |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-09-24 11:58:28 dziś ci odpowiem, muszę tylko dorwać kolegę z takim silnikiem |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-29 11:23:11 czekam i czekam..... i tego "dziś ci odpowiem" chyba sie nie doczekam ![]() Panowie jest tak ze czasami podczas jazdy pokaze prawidłowa temperature silnika(czasmi podniesie sie i opadnie nie na sam dół ale na niebieski pole). Dziwne troche-nie?! Ze wskaźnikiem paliwa jest podobna sytuacja-ale ona zmienia swoje położenie po przekręceniu kluczyka(czasami),a nie w czasie jazdy! Chyba nikt nie wie co to może być,albo to rzadkość ![]() Gdyby ktoś byl w stanie mi pomóc to z góry dziekuje. |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2004-09-29 12:24:46 ps.jeżeli robie test konsoli zegarów-wszystko chodzi i działa |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-09-30 23:04:32 sorki, zapomnialem o tobie. sprawdziłem u kolegi. u niego też oba te wskaźniki wariują. i temperatura i poziom paliwa skaczą, lub drgają. chyba to jakas pieta achillesowa tego modelu.
pozdrawiam |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2005-04-29 10:08:21 Sorry że odkurzam tak satry temat ale własnie dzisiaj naprawiłem ułomność mojej beci ![]() Wiec pisze dla tych którzy maja podobny problem. Ja juz wszędzie rece włożyłem i spawdzałem po koleji wszystko, ale to wszystko było na nic, bo wkońcu jest.........dopadłem zegary-podłączam, przekręcam stacyjke i wszystko gra!!! Czyli rada na przyszłość-zaczynajcie od rzeczy które widać że źle działają ![]() Pozdrawiam. |
![]() MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-04-29 10:11:25
można dokładniej?
hehe, ale dobra rada. nie sądzę by ktoś zaczynał od tego co dobrze działa. pzdrawiam |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2005-04-29 11:52:27
Fakt może ogólna ale mogłem sprawdzić najpierw to co miałem przed oczami czyli najprościej w świecie-zegary załatwić na moment od kogoś a nie latac po całym aucie ![]() Dokładniej: Zdobyłem zegary od takiej samej beci tylko 97r silnik i wyposażenie to samo. Przepiołem , przejechałem sie i wszystko pokazuje tak jak powinno być-czyli wskażnik paliwa nie ustawia sie w różnych pozycjach(co przekręce stacyjke to za każdy razem inaczej) i temperatura z rana na minimum po przejechaniu do pracy normalan czyli na połowie i teraz jak postał samochód powoli sobie spada. Mam nowy problem.... i tu moja prośba o pomoc. Jak rozwiązać problem z nr wyświetlanymi w teście zegarów po zmianie? Na 4 pozycji powinny byc moje końcowe nr nadwozia-no niestety teraz nie są ![]() |
![]() cmc1 BMW 318i E36 Małopolska | 2005-05-05 09:46:25 Jednak nie wszystko gra!!!
Wystapił u mnie problem z układem chłodzenia i zauważyłem że wskażnik temp na desce nie idzie dalej niz na połowe skali-mimo że wode zaczęło wyrzucać! Do połowy jest normalnie i ogólnie pozostałe wskaźniki tez ok. Czy to możliwe by nadal był walniety czujnik na silniku? |