Problem z gazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam dylemat dotyczący gazu. Moje autko to Opel Astra 1.6i jednopunktowy wtrysk, gaz jest z komputerem. Silnik pracuje idealnie na beznynie ale po przełaczeniu na gaz zaczyna pracowac nierówno, czasami potrafi zgasnąć, gasnie też przy jeździe przy zmianie biegów. Myslałem że to wina świec bo były długo nie wymieniane. Kupiłem nowe Iskra GAZ FE65PRS i wymieniłem. Silnik pracuje ciszej i troszke równiej. Jaką mam ustawić przerwę na świecach i co może byc przyczyną gasnięcia i nierównej pracy silnika? Wczysniej silnik pracował równo ale gasł przy jeżdzie na wolnych obrotach ale przyczyną tego było to że wlot powietrza był skierowany do przodu i silnik dostawał więcej powietrza. zmieniłem polozenie wlotu i bylo wszystko ok. Zgóry dzięki za odpowiedź.

Nie napisałeś jaki silnik,zakładam silnik: C16NZ; E16NZ • pojemność: 1,6 l. • moc: 55,60kW przerwa o,9.
Pomyśl o przewodach ods14 lub odu14 i filtrze powietrza ap050.

Cytat:
2005-04-26 07:06:09, tanio pisze:
Nie napisałeś jaki silnik,zakładam silnik: C16NZ; E16NZ • pojemność: 1,6 l. • moc: 55,60kW przerwa o,9. Pomyśl o przewodach ods14 lub odu14 i filtrze powietrza ap050.

Tak to silnik C16NZ pojemność 1.6l. Gdzie mozna kupić takie przewody? Prosze rowniez o inne poradu. dzięki.

ODS14 58zł,ODU14 52zł.
Do gazu zalecane pierwsze.
Kiedy wymieniałeś filtr gazu,jaki parownik?
Możesz kupić u mnie.
Hej

Cytat:
2005-04-26 16:16:54, tanio pisze:
ODS14 58zł,ODU14 52zł. Do gazu zalecane pierwsze. Kiedy wymieniałeś filtr gazu,jaki parownik? Możesz kupić u mnie. Hej

Samochod dopiero co kupiłem więc więc jestem tak naprawdę zielony w sprawach gazu w samochodzie. Gaz był zakładany 14.04.2004. Jest to jak wcześniej wspominałem Opel Astra 1.6i, silnik C16NZ, jednopunktowy wtrysk. W skład instalacji składa się:
- Zbiornik ZT 600-44 wew. (H=200mm)
- Reduktor COMETA
- Przewód gazowy Dxx ELPIGAZ
- Wielozawór ELPIGAZ AT02A 200/30 - TOR
- Obudowa gazoszczelna IRENE
- Wlew gazu ELPIGAZ
- Układ starujący NICOLAUS
- Mixer 10500 ABIMEX

Tyle wiem z faktury i świadectwa homologacji. Gaz był zakładany w autoryzowanej stacji ELPIGAZ.

Sprzedający twierdzi że był robiony przegląd gazu ale w instrukcji obsługi nie ma pieczątek że było cokolwiek robione. Mówił że robil mu to znajomy ktory pracuje tam gdzie zakladali gaz.
Zwiekszylem przerwe na swiecach do 0.9mm i teraz silnik pracuje równo i nie gaśnie.

Co sądzicie o tej całej mojej instalacji gazowej? Do czego są te przewody i co to jest ten parownik? Co nalezy zrobić czy przegląd, może udac się z gazem do regulacji? Wymienić przewody, filtr gazu?

Napelniłem całą butle gazu. Samochód w trybie mieszanym spalił ok 7l gazu na 100km. To chyba dobry wynik.

Z góry dzieki za odpowiedzi.

Czekam na odpowiedzi

Cytat:
2005-04-26 16:16:54, tanio pisze:
ODS14 58zł,ODU14 52zł. Do gazu zalecane pierwsze.

Czy to są jakieś specjalne kable do Opli? Gdzie mogę je kupić?