Cykanie strzelanie w silniku.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na rozgrzanym silniku słychać tak jakby strzelanie,cykanie.Słuchawkami
wysłuchałem ze to nie z okolicy pokrywy zaworów tylko z czegoś w okolicy alternatora.łożyska alternatora wymieniłem.tak jakby z tego napinacza na górze ew.pompy wody.
Proszę o radę.I jeszcze jedno.Na zimnym silniku po uruchomieniu słychać klekotanie ale przez mniej niż sekundę.Czy tak ma być?
Auto e36 318i silnik m43 przebieg 200.000km.Pozdrawiam.

Cytat:
Na zimnym silniku po uruchomieniu słychać klekotanie ale przez mniej niż sekundę.Czy tak ma być?

czy to też z okolic alternatora?

Cytat:
Na rozgrzanym silniku słychać tak jakby strzelanie,cykanie.Słuchawkami
wysłuchałem ze to nie z okolicy pokrywy zaworów tylko z czegoś w okolicy alternatora.łożyska alternatora wymieniłem.tak jakby z tego napinacza na górze ew.pompy wody.

może to być wina napinacza łańcuszka rozrządu, lub samego zbyt wyciągniętego łańcucha. na odległość bez możliwości posłuchanbia niestety nie bardzo można coś pomóc. można tylko zgadywać.
pozdrawiam

Cytat:
2005-05-06 20:41:41, yessong pisze:
Na rozgrzanym silniku słychać tak jakby strzelanie,cykanie.Słuchawkami wysłuchałem ze to nie z okolicy pokrywy zaworów tylko z czegoś w okolicy alternatora.łożyska alternatora wymieniłem.tak jakby z tego napinacza na górze ew.pompy wody. Proszę o radę.I jeszcze jedno.Na zimnym silniku po uruchomieniu słychać klekotanie ale przez mniej niż sekundę.Czy tak ma być? Auto e36 318i silnik m43 przebieg 200.000km.Pozdrawiam.

tez to mam (chyba to bo ciezko dzwieki porownac i wyczuc na forum) w swoim m43 ale tylko na cieplym. jak jezdzilem z tym do mechanikow to kazdy mowil co innego i zostawilem to w spokoju

Jak dla mnie to dziwne odgłosy na zimnym to nic innego jak zużyty lub zbyt gęsty olej w silniku, wymień i powinno być ok!

Co do cykania na ciepłym to w 99% bedzie popsute sprzęgło wiskozowe (może nie tyle co samo sprzęgło ale wewnętrzne łozska)

Olej jest nowy Castrol Magnatec 10w/40.Na pólsyntetycznym Mobilu było to samo.Pozdro