S.O.S. po raz drugi!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejny problem i prośba o radę z mojej strony: musze kupić czujnik ciśnienia oleju (ten odpowiadający za wskazówkę, nie za kontrolkę) i jeden gość mi proponuje okazyjnie, ale znam tylko symbol części: KMGY 38005725004,94.12,0-6*100 KPa
Domyślam się, że 94.12 to data produkcji. Słyszałam też że czujniki różniły się w zalezności od modelu i rocznika, ale czy to prawda? Ja mam Poldka z 04.1995 już GLI, więc doradźcie, czy to by pasowało???

Cytat:
2005-05-06 10:33:57, aria_2004 pisze:
musze kupić czujnik ciśnienia oleju (ten odpowiadający za wskazówkę, nie za kontrolkę)

Jeżeli kontrolka działa sprawnie to nie zawracałbym sobie głowy wskazówką - szkoda kasy (70,00zł), u mnie wskazówka też sobie ładnie leży na zerze

Drogi Prezesie, po cenie sklepowej też bym sobie nie zawracała głowy, chociaż tu JerryP obiecuje pewną pomoc ale mam możliwość kupić to cudo za 20zł, tylko dlatego pytam czy by pasowało. Mam też zdjęcia drugiego czujnika, tylko nie chciałabym tu ich wstawiać ze względu na rozmiar służę pomocnym kolegom na priva

Na tym drugim są cyferki typu: 73-03 12-24 0-08MPa
Dla mnie coś jak alfabet morsa

Aria - 20 zł to też pieniądz lepiej wydać go na Akcji Szmata na pizze a poza tym jaką masz gwarancje że będzie działać lepiej niż ten który teraz masz ?

a zdjęcie możesz wrzucić tu i zlinkowac: http://www.imageshack.us

Po prostu optymistycznie zakładam, jako że oba proponowane czujniki są nowe, że będą lepsze niż mój 10-letni Zdjątka postaram się wrzucić, przynajmniej jak uda mi się to pod względem technicznym...

WQedług tych numerków to jeden jest na ciśnienia od 0 - 0,6MPa a drugi od 0 - 0,8 MPa Nie wiem czy zegary w poldkach były różne. Tu już musiałby sie wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny w dziedzinie poldków

Pewnie najlepiej by było wyjąc mój czujnik i porównać
Może powiecie mi jak to zrobić, bo szczerze mówiąc nigdy akurat tego nie robiłam...
Prezesie, kto powiedział, że ja umiem linkować...

[img=http://img196.echo.cx/img196/5042/dsc012087iv.th.jpg]

Nie wiem, czy o to Ci chodziło, GDA?

Za 20 tez bym bral - choc by na zapas

Cytat:
2005-05-06 12:22:47, aria_2004 pisze:
[img=http://img196.echo.cx/img196/5042/dsc012087iv.th.jpg] Nie wiem, czy o to Ci chodziło, GDA?

Pięknie wygląda tylko mam pytanie - jaka jest pewność, ze jest nowy, a nie ładnie umyty? Poza tym nie wiem czy będzie dobry. Te czujniki jak są ze sklepu to potrafią dziwnie wskazywać, a co dopiero jak sie kupuje "okazyjnie". Ostatnio nasz kolega Karaś miał na zlocie "okazyjnie" kupione "nowe" amoryzatory.

hehe
wyslalem taki czujnik, nowke, gosciowi jako gratis bo myslalem ze to od warszawy

Cytat:
2005-05-06 11:47:22, jose pisze:
WQedług tych numerków to jeden jest na ciśnienia od 0 - 0,6MPa a drugi od 0 - 0,8 MPa Nie wiem czy zegary w poldkach były różne. Tu już musiałby sie wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny w dziedzinie poldków

do ery dajłuuu na pewno były w typoszeregu fiata
tzn. 1/2 skali (4) to wartość 100/150ohm czujnika
czyli za pomocą tego skomplikowanego elementu obwodu można
(,,skalibrować ''wskazówkę na panelu poldasa -polecam 120ohm) /i wtedy wiadomo co działa /
bo spotkałem się z uszkodzeniem wskaźnika!

No cóż, przynajmniej na Allegro mam szansę wycisnąć kasę w razie problemów
Dzięki za rady, chyba się skuszę

Nie myśl, że za 20 zł ktoś z Toba na allegro będzie rozmawiał. Prawdopodobieństwo kupienia dobrego masz 50 procent. Wszystko zależy od opinii o sprzedawcy.

Owszem, często ze mną "rozmawiają" za takie sumy, jako że kupiłam tam jakieś 200 rzeczy, większość za grosze (wystarczy spojrzeć po moim nicku, tym samym co w Klubie Przykładem mogłyby być chociażby alufelgi za grosze, wczoraj wreszcie założone

OK, widzę że samochód to nie jedyne hobby Koleżanki

Ten czujnik 73-03 12-24 0-08MPa (zdjęcie) będzie dobry do silników 1500, 1600 GLE, GLI. Ostatnio dokładnie taki sobie zakładałem. W Radomiu nowy kosztował ok 40,- do 50,- zł. w sklepie firmowym DAEWO. Pomiary ciśnienia wyraźnie się poprawiły.

Wskaźnik ciśnienia oleju w poldku jest wyskalowany od 0 do 0,8 MPa, dlatego też ten pierwszy czujnik nie nadaje się.

Czujnik oleju posiada aluminiową podkładkę (dokładnie ją widać na zdjęciu, pomiędzy gwintem a sześciokątem klucza). Po dokręceniu zagniata się i uszczelnia połączenie. Stąd łatwo poznać czy czujnik był używany.

Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś Kupiłam toto na Allegro za 26zł z przesyłką. Gośc mówi, że Poldka dawno sprzedał, a czujnik leżał sobie przez 2 lata w garażu.
Też mi się wydawało, że ten drugi jest coś nie taki jak trzeba, JerryP twierdzi, że to raczej od jakiejś ciężarówki, a sprzedawca twardo twierdzi że od Poldka. Chyba w snach...
U mnie wskazówka przeważnie leży poniżej zera, chociaż wczoraj pokazywała normalnie, może dlatego, że wybraliśmy się z Poldkiem do Norblina... Dzięki koledzy, fajnie było

Może i od Poldka ale GLD ...