| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-17 10:50:52 Witojcie!
Ja też napisze coś do popularnego ostatnio cyklu. Wczoraj zakupiłem autko - Fiat Argenta. Fajna duża fura
Najważniejsze że jeździ. Ale ma duuużo wad. Podłoga do roboty, drzwi, maska (ogólnie blacharka). Dużo rzeczy jest do zrobienia. Mam pytanie do Barta. Bo pamiętam że jak on kupił u nas swoją Argente to pisał że miał zepsuty centralny zamek. W tej mojej też zepsuty jest, działa tylko kierowcy. I pytanie jest takie: jak to naprawić? (oswietlenie w środku też nie działa) Narazie autko jest głośne bo ma tłumiki diurawe i popękane. Mam nadzieje że uda mi sie odbudować te furke. Aha, autko posiada silnik 2.0 gaźnik i jest zagazowane
Pozdrawiam! WIK |
gumbas5 F&F Sympatyk German Style Katowice | 2005-05-17 11:05:45 gratuluje i życze powodzenia w pracach |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-17 11:38:27 witam nowego ownera fiata argenty
najpierw pytanie, to twoja nowa argentyna?
a teraz do rzeczy, centralny zamek u mnie nadal jest zepsuty w jednych drzwiach :p, wczoraj naprawilem z kolega prawa szybe, Maciek zrobil elektryke a ja uruchomilem prowadnice szyby bo ktos inteligentnie zalal je konserwacja i szyba nie miala sily ruszyc... centralny zamek bedzie "na dniach" diagnozowany i naprawiany, jak bede wiedzial co bylo przyczyna awarii to napisze ale tam nie ma za wiele do "zepsucia sie" albo silniczek elektryczny padniety albo zatarte zebatki albo jakies uszkodzenie lacznika silownika z zamkiem, albo poprostu "spadniety" kabelek
co do oswietlenia wnetrza to niewiele pomoge albo zarowki albo cos nie styka... wogole sie przyzwyczaj ze w argencie nowonabytej "nie styka" w elektryce i trzeba troche czasu spedzic zeby to doprowadzic do ladu
fajnie ze chcesz to auto odbudowac a nie wypruc z silnika i oddac na zlom jak konczy 9 na 10 argent
czekam na relacje z wszelkich napraw argenty , foty itp... aa i jeszcze jedno, jakiego koloru masz wnetrze? jakie "plastiki" a jaka tapicera? i czy masz zegary z obrotomierzem? bo maske masz z "garbem" co wskazuje na diesla i jestem ciekaw czy tylko maska jest z diesla a reszta benzyniak czy cale auto to diesel z silnikiem przelozonym? |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-17 12:17:22 Siemano!
Argenta byłe kiedyś daaaawno dieslem
Ale jeszcze w Niemczech bądz Belgii zmienili jej silnik na benzyne. Ten kto ją 15 lat temu sprowadził to już sprowadzał benzyne. Wnętrze jest ciemnoszare, tapicerka niebieska chyba, zegary z diesla, ale dostane te od benzyny. Garb na masce jest zajebisty
Hamulce ma straszne żylety (tarcze przód i tył, wiem już czemu poprzednik mówił że polonezy hamulców nie mają), ale ściąga na prawo przy hamowaniu. Najbardziej sie boje bo chyba któreś drzwi gniją i podłoga dziurawa. Ale blacharke robić sie bede uczył. Wczoraj szyba pasażera działała lux, a dziś już otwiera sie tylko 10cm. Poprzedni własciciel powidział że on odłączył centralny jak mu drzwi zamarzły i on nie pamięta jak to spowrotem podłączyć i podobno oświetlenie przez to nie działa. Mam nadzieje że jakoś sie uda wszystko ponaprawiać. Teraz musze sie rozglądać za migomatem żeby połatać podłoge, co jest podstawą. Jesli ktoś wie jak podłączyć ekonomizer do żeby działał to prosze napisać, z góry dziękuje! Pozdrawiam! WIK
|
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-17 12:58:15 masz tarcze z tylu?? oo to masz most od 132 albo jakis patent ale pewnie przy wymianie silnika na benzyne ktos mogl wsadzic od razu most.
ekonomizer{wakuometr} jest latwo podpiac... przewod wychodzacy z obudowy "zegarow" podpinasz pod jeden z kroccow znajdujacych sie na obudowie wtrysku i koniec , sa tam 3 lub 4 krocce zaleznie od tego czy silnik ma zaplon elektroniczny digiplex czy nie, wersja z digiplexem ma 4 krocce 1 gruby do serva i 3 cienkie wersja bez elektronicznego zaplonu ma 1 gruby i 2 cienkie, powinienes miec jeden krociec wolny i zaslepiony czyms skoro nie masz wakuometra w aucie , jesli wszystkie sa zajete{cienkie} to mozesz kupic trojnik do wezyka od spryskiwaczy i przez trojnik wpiac sie gdzies do podcisnienia na wezyku
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-05-17 12:59:26 ] |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-17 13:06:33 Siemano, niezle siano!
Ale ja napisałem że mam Argente na gaźniku
Wiec chyba to nie tak. Może w gaźniku bedzie łatwiej? Ale dzięki za próbe. Ja myślałem że tarcze z tyłu to dlatego że turbo diesel cięższy. Rocznik tego to 1981, a przód ma chyba nowszy, antenka na dachu. Czemu to tak jest? Przez to że one były w szopach składane?
Ja nie rozumiem jak możnaby z tego silnik wydzierać i pchać do 125p. Przecież to jest wygodniejsze auto. Pozdro! |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-05-17 13:08:31 jakby co to mam kompletna tapicerke do Argenty w tej kolorystyce, w stanie bdb (nawet fotele nie poprzecierane) oprocz podsufitki... rowniez kompletna deske.
Central zaaplikuje do 132 i sporo wszelakich plastikow zewnetrznych ![]() |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-17 13:20:58 ehehe faktycznie pisales o gazniku![]() no to musisz sie gdzies poprostu podpiac do kolektora dolotowego pod gaznikiem... trzeba zrobic dziurke wmontowac w nia krociec czy rurke pasujaca do wezyka uszczelnic i zmontowac, ale czy wakuometr bedzie dobrze pokazywal ? nie wiem, albo sie podpiac do jakiegos istniejacego juz wyjscia z kolektora, poza wyjsciem na servo
wszystkie argenty mialy bebny z tylu jak i ostatnie fiaty 132, jesli twoja argenta byla kiedys turbodieslem a nie zwyklym dieslem to napewno ktos zmienil most , bo turbodiesel ma bardzo dlugie przelozenie dyfra 3.15{albo 3.417? ktos moze potwierdzic?} i auto po zmianie silnika na benzynowy na tym dyfrze z diesla mialoby niezlego "mula" jesli chodzi o przyspieszenie{przy seryjnej mocy silnika 2.0 na gazniku} zwykly diesel mial identyczne przelozenie jak 132 , 3.73 i takie masz zapewne teraz w aucie, ja mam odwrotnie, mam rocznik 83 po modernizacji czyli mk2 mam stabilizator z tylu wieksze hamulce szersze zawieszenie z przodu , auto powinno wygladac jak twoja a mam zderzaki atrape listwy tylna klape i cale wnetrze od wersji mk1, moja argenta to tez istny skladak obu wersji
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-05-17 15:25:52 ] |
tom_stm F&F Wolny Słuchacz :) Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2005-05-17 13:47:28 Tarcze z tyłu miały Argenty TD i VX.
Oprócz katalogu , widziałem na własne oczy |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-17 15:08:07 a ja widzialem na wlasne oczy buicka le sabre z silnikiem 2120 od zuka ![]() to o niczym nie swiadczy jednak mozesz ten katalog jakos mi udostepnic? chetnie poogladam, moze to jakas wersja na wewnetrzny rynek wloski? oni tam mieli pelno "dziwakow" , bo wg katalogu czesci Fiat-a oraz wszystkich mi dostepnych danych wszystkie argenty przez caly okres produkcji mialy bebny system bendix 228mm. poza tym jezdzilem troche argenta TD {ze 20 kilosow, mialem ja kupic} oraz ogladalem arge VX i obie bebny mialy jak byk
edit: poszperalem po necie i znalazlem na czeskiej stronie potwierdzenie tych tarczowek z tylu w VX-ie {o ile KOTOUČOVÉ BRZDY to sa hamulce tarczowe ![]() } no to teraz trzeba dalej szukac i jakies foto z katalogu by sie przydalo bo na necie pisza tez ze elvis zyje i gra w golfa z hitlerem w Karakas , a tu jeszcze czeska strona ehe...
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-05-17 15:42:01 ] |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-17 16:05:51 hmm, a może za granicą argenty miały tarcze z tyłu?
Poprzedni właściciel (miał ją pół roku) mówił że ten most ma chyba przełożenie 4.1 coś, ale ja tam nie wiem. Z tyłu ma opony jakieś duże takie od wozu drabiniastego 185/70 chyba. I faktycznie jak sie nie ciśnie to mułowata troszke. Ale mi sie podoba. Jak dostane ten licznik z benzynowego to bede kombinował. Quattro - narazie moje źródła finansowe są słabiutkie ;( I nie wiem czy mnie stać na cokolwiek
Ale mam nadzieje że z czasem bedzie dobrze. Chce ją odbudować, żeby nie miała dziur w karoseri i żeby jako tako wyglądała. Dziewczyna powiedziała przed kupnem że to wygląda jak ruina
A jak ją wczoraj przewiozłem, to powiedziała że fajna furra
I ma wspomaganie, el. szyby
hehe Dziura, taka duża jest w prawym słupku przednim (kiedyś tam woda sie zbierała i wyżarło). Wycieraczka przednia odpada. Po za blachą to takie pierdułki są do roboty. Amortyzatory do wymiany, bo buja sie niesamowicie (bardziej niż mój 125p). Benzyna cieknie z gaźnika. itd. Pozdro! |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-17 16:41:17
ehe no ja na takich na tylnej osi w zimie pomykam
seryjnie byly 175 70 14 albo 185 65 14 zaleznie od wersji. pstryknij foty wozu i zaprezentuj |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-17 16:45:33 Ja kupiłem na zimówkach i narazie na takich bede jeździł, bo nie mam letnich.
Ale cóż zrobić. Fotki bym chetnie zrobił, ale nie mam cyfrowego aparatu. Pójde jutro do kolegi i może zrobimy. Jak załatwie cyfrówke, to zrobie fotki braków i ubytków. hehe Pozdro! |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-18 22:30:38 Witam!
Dziś mimo że lało to rozłożyłem kanał u Babci i wjechałem na niego moją Argentą
Z podłogą jest bardzo źle w czterech miejscach koło kół (baaardzo zgnita). A reszta to gnicie w tych zagięciach do wypuszczania wody. Co do mostu, to okazało się ze most ma stabilizator (taki pręt krzywy co biegnie wzdłuż mostu). Mam urwany amortyzator prawy z tyłu (mocowanie do mostu sie wyrwało). Dlatego tak nim buja. Ze skrzyni leje olejem. Roboty bedzie troche. Napiszcie mi ile wchodzi oleju do silnika Dohc 2000. I jakie ma być jego prawidłowe ciśnienie. Pozdrawiam! |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-19 09:01:55 oleju wchodzi 5 litrow do szerokiej miski olejowej w 2.0 ale nie wiem jaka ty masz przy silniku gaznikowym, ja mam 6 litrow bo nalalem jedna "duza banke" i druga litrowa tyle ze z przyzwyczajenia do lotosa semisyntetica myslalem ze duza bytla to 4 litry a lotos mineral jest w 5 litrowce nawet nie cieknie nigdzie przez ponadnormatywny poziom oleju. jesli masz waska miske to wchodzi chyba 4.1 litra? nie pamietam .
cisnienie sprezania w uzywanym silniku dohc... hmmm no mysle ze miedzy 9 a 10 atm. to bedzie jeszcze dobry wynik im wiecej tym szerszy usmiech ... nowy miedzy 12 a 11.5 zdaje sie? |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-19 14:04:27 Witam!
Dzięki że mnie pocieszacie ))
O ciśnienie oleju to chodziło mi ile ma być na desce wskazane. bo mi pokazuje 2 bary. Dolałem dziś 1,5 litra oleju, bo było ponad 2cm na bagnecie poniżej poziomu min. Teraz jest w połowie od min do max. Wlałem Elf Sporti SRI,bo podobno taki tam wchodził. Największe problemy będe miał ze zdobyciem migomatu. Mój Tata powiedział że nie opłaca sie kupować migomata dla jednego auta. Ale bede go szukał. Licznik mi baardzo zaaniża. Zamiast pokazać że przejechałem 20 km pokazał że przejechałem 16. Straszny oszust .
Mocowanie wycieraczki jest zepsute i wczoraj jak jechałem z Mielca to musiałem sie co chwile zarzymywać i dociskać .
Olej mi żygał korkiem, wiec kupiłem nowy i założyłem. Jutro jade zawieźc ją na dłuużej do Babci i przygotowywac do robienia. Pozdro!
Driver srebrnej Argentyny ;P |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-05-19 20:18:30
w skrzyni ktora podaje naped dla predkosciomierza jest "slimak" na lince przystosowany do pierwotnego przelozenia 3.41 jakie bylo w turbo dieslu, ale poniewaz jest dyfer z calym mostem zmieniony wiec zaniza o kilkanascie procent... jesli faktycznie zaniza o 20% to znaczy ze masz dyfer 4.1:1 jesli bardziej o 10% niz o 20% to masz 3.73 , ale z matmy zawsze mialem trojke :p moge sie mylic jeszcze do tego dochodza opony 185 70 z tylu czyli wieksze niz seryjne i dodatkowo powiekszajace efekt zanizania predkosciomierza... ja obstawiam ze masz dyfer 3.73 ze 132
te dwa bary na wskazniku to pokazuje kiedy? na wolnych obrotach czy w czasie jazdy? z reszta wskaznik moze zle pokazywac, byc uszkodzony itp... najlepiej zmierzyc kompresje manometrem wkrecanym w otwor swiecy. [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-05-19 20:21:54 ] |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-19 23:44:58 Witam!
A co z tym że most ma stabilizator? Czy w 132 były stabilizatory tylnej osi? Jesli nie to może mam oryginalny most z turbo diesla z tarczami? Szkoda że na moscie nie ma napisane jakie mam przełożenie. Jakiej średnicy byłaby najlepsza rura wydechowa(czy lepsza troche wieksza niż seria? Bo planuje zakup nierdzewki i wygięcie jej tak żeby był wydech za dwururką cały nierdzewny, wtedy miałbym spokój. Ale to na wakacjach jeśli bede miał dostep do giętarki. A jutro ją stawiam na kanał i wydech z tylu wymieniam bo urwany. A z przodu są 2 dziury jedna w dwururce, a druga na skrzywieniu rury. We wnetrzu jest tak brudno że zastanawiam sie ile lat temu było odkurzane. Pozdro! Mam nadzieje że bedzie hulać jak szalona |
Wik Fiat 132A Szalona Wieś | 2005-05-19 23:50:03 Aha i jeszcze jedno!
Mój Tata wybrał sie na poszukiwania książki o Argencie i dowiedział sie od kolegi, który miał kiedys taki wóz, że ten kolega chodził do pewnego młodego policjanta pożyczać takiej ksiązki, bo ten miał. Teraz mój Tata bedzie sie starał zdobyć namiary tego policaja i jesli tamten ma ksiązke to może sie uda ją wyciągnąć od niego. Chyba że ma ktoś taką ksiązke. Ok to tyle. 3majcie sie! |