Ogrzewanie tylnej szyby w 2101-2106

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko - czy moge bez większych problemów zamontowac w mojej 2103 tylną szybę z dużego fiata???Nie sądze by udało mi sie kupić taką szybe z łady (no chyba ,że pasuje też z nowszych modeli np. 2105-2107) to wtedy poszukam oryginalnej , ale na szrotach więcej jest jednak kantów. Myslę,ze ogrzewanie się przyda. No i jeszcze jedno : Chyba bede musiał ogrzeanie zalączać klawiszowym wylącznikiem za pośrednictwem przekaźnika i tak???No i pod jaki bezpiecznik to podłączyć, bo nie wiem czy jest miejsce w mojej skrzynce.
Paweł

Pawel a nie pasuje z 2106? Mam sasiada z 2106 sprawdze narazie tylko na oko i na miarke ;] choc jak posiadalem fiata 215p to nie zauwazylem tak znacznej roznicy. Poszukaj napewno znajdziesz na szrocie 2106-teczke bo 2103 z podgrzewana szybka jakos nigdy nie widzialem

No własnie - chyba tylko najbardziej "luksusowe " modele 2103 lub wysyłane na daleka pólnoc były wyposażone w coś takiego. A od 2106 raczej na pewno pasuje.Problem w tym ,że na szrotach tez nie ma ich zbyt wiele . A dużych fiatów jest w cholerę i to nawet młodych więc miały w większości ogrzewane szyby. Dlatego pytam o kanta dzieki
Paweł

szyba powinna pasowac, przekaznik konieczny, ae konkretow nie potrafie podac, bom w elektryce nie uczony.
radzilbym natomiast DOKLADNE obejrzenie szybyu przed kupnem - lubia miec pekniete przewodniki i grzeje np. co tzreci. Nawet lupa bedzie p[omocna - wtedywszystko wylapiesz.... Konektory tez sprawdz, czy nie lataja...
no i zycze milej zabawy z wpychaniem klina w uszczelke. Jak wiesz, niedawno to przerabialem razy dwa. Jak bedziesz chccial do tego rady, pisz!

dzięki! ALe wymianę szyby raczej będę robił w jakims warsztacie. Jesli uda mi sie kupić taka wktórej większośc ścieżek grzeje to raczej nie będe ryzykował jej zniszczenia - atak mogłoby sie to skończyć

Ja mam w mojej szybe z modelu 2107.pasuje bez problemu.Po co od razu na warsztat?Montujesz uszczelke z klinem na szybie ,wkladasz sznurek tek zeby konce wyszly na dole szyby na jej srodku,warto czyms posmarowac uszczelke co by latwiej wchodzila(ja uzylem wazeliny technicznej-mozna dac smar ale bez zawartosci litu bo niszczy gume)i przy pomocy drugiej osoby ustawiasz szybe tak zeby byla w miare rowno.Potem jedna osoba wchodzi do auta i powoli ciagnac za sznurek wciaga uszczelke,w tym czasie druga osoba dociska delikatnie szybe do nadwozia.wazne zeby zaczac od dolu bo ciezar szyby "wcisnie" ja na miejsce.Leciutko podobijac uszczelke i gotowe!Moze wymienimy ja w czasie jakiegos spotu???W ramach pomocy kolezenskiej???Szyba w ladzie jest gruba wiec nie ma obaw o to ze peknie.ja ostatnio wymienialem szybe w cinqecento.Tam jest polowe ciensza i jakos udalo mi sie nic nie popsuc. .A szyba z DF pasuje.nawet w instrukcji (jezdze samochodem Lada 2106) napisal autor ze mozna zalozyc z DF.jak znajde dokladniejsze dane to moze mi sie uda zeskanowac (brak skana daje sie we znaki-mam juz zdjecia i nie mam za bardzo kiedy zeskanowac) to u dziewczyny i przesle meilem.tam nawet byl schemat polaczenia kabli i zabezpieczenia bezpiecznikami.

Dzięki Adaś!
Ale mimo wszystko nie wierze w swoje możliwości
Paweł

szyby pasują od wszystkich klasycznych modeli ład natomiast jeśli chodzi o kanta to już jest mały problem bo ta szyba jesr o ok 2mm wyższa i nie zabardzo chce wejść - wiem bo mam taką w swojej to panowie w auto szybach męczyli się ze dwie godz. żeby mi ją włożyć bo sam nie dałem rady i skończyło się podcinaniem uszczelki ale weszła i nawet nie leci , natomiast jeśli chodzi o kupna szyby to odradzam szyby ze szrotu lepiej nową ja kupiłem na szrocie to żaden pasek nie grzał chyba że sprawdzą na miejscu ale ja za tą szybę od kanta zapłaciłem 140zł (nówka) tyle że mówie mały problem z włożeniem bo ładowskiej nie mogłem trafić nowej

A wlasnie mam pytanko, ktos kiedys wspominal o jakims kleju do sciezek - u mnie niestety grzeje tylko co 2 sciezka - jak sprawdzic w ktorym miejscu jest przerwana??? Jakis miernik czy cus?

Soop - sprawdzic mzoesz empirycznie przy pomocy lupy

Mi nie grzeja 2 środkowe, bo zarysowalem nartami

A ja kupiłem Ładzianke w zeszły wtorek od klubowicza zresztą, jużsie zapisałem do klubu heh

No i ogrzewanie mi wogóle nie dział, to znaczy dioda się gustownie na włączniku świeci a grzania na szybie nie ma.
Pytanie: Czy mogę to sam sprawdzić i ewentualnie naprawić , czyli jaka może być przyczyna tego niegrzania
plizzzz Help

seldric

Cześć
Witamy w Klubie!
Jasne ,ze możesz wszystko ssam sprawdzić . Przede wszystkim sprawdź czy tam w ogóle dociera tam prąd czyli: czy są dobre bezpieczniki, przekaźnik. Sprawdź po prostu voltomierzem (albo żarówką). Jesłi tak to pewnie wszystkie bez wyjątku ścieżki są uszkodzone , ale tochyba mało prawdopodobne . Stawiam raczej na brak zasilania
Paweł

Cytat:
2003-10-06 18:18:18, pawel_krakow pisze:
Jesłi tak to pewnie wszystkie bez wyjątku ścieżki są uszkodzone , ale tochyba mało prawdopodobne

Prawdopodobne Paweł, bardzo prawdopodobne. Ja też tak mam - szybka nie grzeje, nawet jeden marny drucik a prąd do szyby dochodzi. A żeby wszystkie ścieżki zniszczyć to nie trzeba się za bardzo nawet starać - wystarczy wozić coś kanciastego na tylnej półce albo co częstsze wrzucać tam jakieś kurtki (które mają metalowe guziki, zamki itp).
Zresztą ja również mam zamiar kupić szybkę a nie bawić się z łataniem ścieżek.
Andrzej

ja w swojej 2106 nie mam podgrzewania tylniej szyby... ;/