| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fiatron zmian na Szmelcwagena Jelnnia Góra | 2005-05-01 19:28:22 sprawdż filtr paliwa |
![]() ICE4BREAK Miłośnik FSO warszawa | 2005-05-01 19:30:06 filtr sprawdzilem |
![]() ICE4BREAK Miłośnik FSO warszawa | 2005-05-01 19:46:19 to dziala tyle ze nie szczailem o co ci chodzi to sprawdzilem omomierzem i dziala |
![]() ICE4BREAK Miłośnik FSO warszawa | 2005-05-01 20:03:26 tom_stm odezwij sie do mnie jeszcze jak mozesz bo stracilem numer gg od ciebie bo niechcacy zamknalem okn |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-01 20:19:43
Chwileczkę. "Potencjometr" tu nazwany nie jest potencjometrem we właściwym tego słowa znaczeniu. W układach Bosch L- i LE-jetronic, jest to po prostu tylko zwykły czujnik, a w zasadzie zestyk biegu jałowego. Ma tylko dwa stany - przepustnica zamknięta / przepustnica uchylona. Rezystancja w tym czujniki nie zmienia się w sposób stopniowy jak w potencjometrze, bo takowego w tym czujniku nie ma. Sprzawdzenie czujnika - dla układu L-Jetronic: przy zamkniętej przepustnicy (i wyłączonym zapłonie) rezystancja między zaciskami 2 i 18 na wtyku do komputera ma wynosić 0 Om (wtyk odłączony od kompa - sprawdza się przy tym ciągłość przewodów) - jeśli jest więcej, to możliwe że czujnik jest źle ustawiony (po wykluczeniu nieciągłości obwodu np. z powodu przetarcia kabelków). Poluzować dwie śrubki i tak ustawić żeby było 0 Om. Powinno być tak ustawione, że z dokładnie chwilą wychylenia przepustnicy rezystancja na stykach 2 i 18 powinna dążyć do nieskończoności. W drugą stronę - między stykami 3 i 18 jest odwrotnie - przy przepustnicy zamknietej powinno być Om => nieskonczoność, a przy uchylonej Om = 0. - dla LE-Jetronic: dokladnie tak samo jak w przypadku L-Jetronica, z tą różnicą, że zamiast styku 18 (w L - jest to po prostu zasilanie, które idzie z komputera) , trzeba znaleźć ten trzeci pin bezpośrednio na czujniku, poza stykami które idą kabelkami do styków nr 2 i 3 we wtyczce do komputera (po prostu nie pamiętam który to jest w kolejności pin na czujniku, więc trzeba sobie to wybadać samamemu) , bo zasilanie czujnika położenia przepustnicy w LE jest wspólne z kilkoma innymi czujnikami i pomiar może być zafałszowany. Sposób sprawdzenia i ustawienia - identyczny jak w L-Jetronic. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-01 20:44:58
Jak? Filtr jest metalowy - co tam mogłeś sprawdzić. Przy swapie trzeba byo założyć nowy (np. z wtryskowego Boschowskiego L i LE Audi 100 "cygaro" - ma króćce na końcach na które da się założyć zwykłe paliwowe przewody gumowe - nie potrzeba jakiś wymyślnych złączek), a nie sprawdzać, coś czego nie ma jak sprawdzić. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-01 20:47:45
To co ja Ci na to mam poradzić? Do warsztatu i niech sprawdzą. Prawidłowe dla L wynosi 3 bary, dla LE - 2,5 bar. A od tego, tzn. sprawdzenia wydajności pompy, trzeba zacząć. [ wiadomość edytowana przez: Mrozek dnia 2005-05-01 20:49:04 ] |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-01 21:28:34
Jak jest nowy to trzeba było tak od razu. Oki - można i tak. Ale gdyby nie był nowy - to takie sprawdzenie to pic na wode, bo syfy mogły sie dostać do listwy wtryskowej i pozatykać wtryskiwacze. Więc w dalszej kolejności do sprawdzenia jest pompa paliwowa, a wraz z nią - regulator ciśnienia paliwa. Potem zostaje dmuchomierz - to że klapa chodzi bez zacieć nie musi świadczyć że jest całkowiecie sprawny. Trzeba jeszcze sprawdzić czy "nóżki" styków, znajdujących się wewnątrz dmuchomierza, nie "pogubiły" ścieżek . Opisy sprawdzenia dmuchomierza są gdzieś na necie - ja też je gdzieś mam w czuleściach swojego dysku twardego, ale po angielsku, jak chcesz to postaram się ten opis diagnostyki układu tego wtrysku wygrzebać. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-08 17:02:55
W kwestii regulatora - owszem, o ile ciśnienie nie spada gwałtownie w układzie po wyłączeniu pompy paliwowej (-> silnika). Napisałeś na samym początku tego wątku: -zaplon jest dobrze i jego wszystkie elementy. Zapytam się profilaktycznie: jaka jest przerwa (szczelina) między czujnikami a kołem pasowym i odpowiednio kołem zamachowym? Jaką rezystancję mają oba czujniki (mierzoną na wtyku kabelka)? |
polonezcaro . | 2005-05-08 17:13:04 masz może jakies fotki tego wtrysku?
|
polonezcaro . | 2005-05-08 17:20:17 z przepastnych zasobów MB/8 wykopałem cos takiego: wtysk mechaniczny
może cos pomoże... musze zobaczyć ten wtrysk ( tnz nie twój konkretny, tylko taki sam) , dopiero cos pomoge, same literki niewiele mówią... |
![]() ICE4BREAK Miłośnik FSO warszawa | 2005-05-08 17:46:38 to jest zaplon na module poloneza nie digiplex z rozdzilaczem na walku wydechowym dwa wtrysk mozesz obejrzec tutaj http://www.firstfives.org/faq/ljet/ljetronic.html
k to wtrysk mechaniczny i ten moj to L i jest to wtrysk niby elektroniczny ps po wylaczeniu spada powoli do okolo 1 -1,5 bara ale powoli [ wiadomość edytowana przez: ICE4BREAK dnia 2005-05-08 17:49:14 ] |