| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
andy247 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Poznań | 2004-01-25 19:13:05 Witam
Mam maly problem, otoz podczas ostrego hamowania zapala mi sie lampa cisnienia oleju. Sprawdzilem poziom oleju i jest miedzy min a max.Moze czujnik cisnienia oleju jest zepsuty? Mam Lade 2107 1300. |
magik vw golf mk2 Dąbrowa Górnicza | 2004-01-25 19:48:45 nic się nie martw! lampka dotyczy poziomu oleju - jak hamujesz po prostu trochę się przemieszcza do przodu,a że czujnik jest w tylniej części bloku to mu na chwilkę brakuje oleju. ja mam tak samo.dodatkowo jak wchodzę ostro w zakręt w prawo. jakbyś nalał oleju do max,może się nie zapalać,ale z doświadczenia wiem,że olej lepiej trzymać w połowie stanu. mnie się tak dzieje odkąd mam ładę i jeździ (a w maluchu też tak miałem [ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2004-01-25 19:49:43 ] |
magik vw golf mk2 Dąbrowa Górnicza | 2004-01-25 21:06:53 ok,źle trochę to napisałem. jest to lampka ciśnienia oleju - gdy jest za niskie zapala się a niskie może być z tych właśnie powodów: 1. za niskie obroty 2. za mało oleju (również przy gwałtownym hamowaniu,bo olej się przelewa (przmieszca). PS: wydaje mi się też,że niskie ciśnienie może być spowodowane przez nieszczelności (wycieki),ale tu nie jestem pewien... w każdym bądź razie chciałem napisać,że u mnie się tak dzieje odkąd pamiętam,a auto dalej jeździ i nie mam z tego powodu żadnych problemów no,ale to jest tylko moje skromne zdanie [ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2004-01-25 21:09:27 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-01-25 22:40:24 No wiec tak:
- lampka nie wskazuje pozomu, a cisnienie! Moze byc male cisnienie(dla tego sie zapala) ze masz zbyt malo oleju. Sprawdz sobie poziom- ale MIEJ PEWNOSC ze sprawdzasz na zimnym silniku - bez rozruchu!!! Najlepiej po nocce. Jesli poziom Ok, a powtarza sie to nadal. Wez i odkrec sobie "odme" tj to przy silniku, z czego wychodzi(a przynajminej powinien)) waz gumowy do filtra powietrza. Ja po duzym przebiegu mialem tam bloto olejowo/nagarowe. Jesli masz to samo - to odkrec sobie czujnik cisnienia oleju ten przy silniku(nie wiem czy olej nie wycieknie- ale nie powinien) - caly "baczek" oraz Y-rurke - i wez wyczysc to dobrze- a polecam Ci zakup nowego czujnika-pare zlotych-moze 4zl - nie "baczka" a czujnika- tej jakby malej srubki do ktorej masz podpiety jeden kabelek(drugi idzie do "baczka")("baczek" i "nakretka" sa wkrecone w y rurke) Ja kto nic nie da, to hmm, nie wiem, albo remont, albo wymiana pompy oleju. Mozesz isc na latwizne i pozmieniac same panewki- ale na TE same(wymiarami) co masz, tylko ze nowe. Na moj gust, przeczysczenie odmy, oraz przeczyszczenie Y rurki-ewentualna zmiana "czujnika na lampke" powinna wystarczyc. To samo bym polecal Pawlowi w 2103, zanim sie wezmie za remont- zmierzymy cisnienie na garkach i sie przekonamy co i jak. A co do przelewania sie oleju, i na zakretach, albo podczas hamowania, to jest to calkiem prawdopodobne ze sie bedzie palic! Ja mam zmodyfikowana miske olejowa, zeby wlasnie takie cyrki sie nie dzialy- poprawia to zreszta smarowanie.(przegroda-hmm mozna by tak to nazwac-moze grodz olejoszczelna- prawie jak z tytanika) Ale jak raz wszedlem bardzo ostro w zakret, to sie zapalila szelma- ale tylko raz! |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-05-08 22:23:32 Na zakretach olej sie przelewa w misce, i gdy jest go malo, to nie ma go pod pompa.
W zwiazku z tym, ja np. mam przerobiona miske - wstawione grodzie, aby olej mi nie znikal z pod pompy. Dodam jeszcze ze oryginalne wskazniki cisnienia lady klamia - da sie to usunac poprzez wlutowanie odpowiednich elementow - patrz www.zsiguli.hu |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-05-08 22:30:08 no luzik fleszer mi tez sie tak przelewa i błyska (ale olac to i tak musze uszczelnienia porobic) tylko powiedz mi czemu np ona traci obroty a czasami nawet gasnie przy gwałtownym zakrecie w lewo??? w prawo juz nie:| wiec to nie pływak w gazniku:| |
adam_p1 WAZ Lada 2106 Wrocław | 2005-05-11 18:22:22 u mnie olej byl stary , za stary bo bardziej przypominał rozcienczony olej niz normalny.teraz problemu nie ma .dioda zapala sie dopiero gdy silnik prawie gaśnie.problem z zakretami pozostał jedynie przy paliwie i przy hamowaniu na prawie pustym zbiorniku ![]() |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-05-11 20:33:59 Hehe fleszer - ja się cały czas łudzę,że ten mój czujnik trochę kłamie ![]() |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-05-11 20:39:23
zaplon. przestawia sie, bo luzy. wypada iskra. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-05-11 21:27:21
|
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-05-11 22:27:53 a jestes pewien tego gaznika?
sam widzisz, ze jakby paliwo nie dochodzilo czy zalewalo... a moze cos w baku nie tentego? bo pomce chyba przechyly nie szkodza... przynajmniej ja sie nie spotkalem. u mnie po prostu plywak nie tego jak mi tak gasla.... |